• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Dev sağlık şehrine DEVLER GÖZ DİKTİ

Dev sağlık şehrine DEVLER GÖZ DİKTİ
İzmir'de 552 dönümlük arazi üzerinde hayata geçirilecek olan dev kompleks, 2014 ya da 2015 yılında bitirilecek.

AK Parti'nin seçim öncesi İzmir için ortaya koyduğu 35 projenin içinde önemli yer tutan maddelerden biri olan İzmir Bayraklı'da dev bir sağlık kampusü kurulması projesi devlerin ilgisini İzmir'e yöneltti. Sağlık Bakanlığı tarafından kamu-özel ortaklığı ile 522 dönümlük alan üzerinde kurulması planlanan toplam bin 450 yataklı dev sağlık kampusüne dünyanın ve Türkiye'nin dev inşaat şirketleri talip oldu. Geçtiğimiz hafta yapılan ön yeterlilik ihalesine 12 firma başvururken, Türk firmaları "sağlık şehri" olarak nitelenen dev kampus yapımı ve işletmesi için dünyanın önde gelen inşaat firmaları ve hastane işletmecileri ile ortaklık kurdu.

İLK ADIM ATILDI
İhaleye İtalyan otoyol devi Astaldi, Yüksel İnşaat, Akfen İnşaat, IC İçtaş, Nurol İnşaat, Medical Park, Emsaş İnşaat, AveB Gayrimenkul, Samsung C&T Corporation, Kaya İnşaat, Türkerler gibi Türkiye'nin ve dünyanın en büyük firmaları teklif verdi. Projeye talip olan firmalar arasında Hollandalı, Arap, İtalyan, İspanyol, Koreli uluslararası şirketler de var. Astaldi, Yüksel İnşaat ile Nurol İnşaat aynı zamanda İzmir-İstanbul Otoyolu'nun yapımını üstlenen konsorsiyumda yer alıyor. İçinde cerrahi birimlerden ortak laboratuvarlara, alışveriş merkezinden otellere kadar bir çok ünitenin yer alacağı sağlık şehri için ön yeterlilik süreci yakın zamanda tamamlanacak. İhaleye önümüzdeki aylarda çıkılması planlanıyor. Bayraklı'da, Sağlık Bakanlığı Kamu Özel Ortaklığı Daire Başkanlığı tarafından 552 dönümlük alanda yapılacak olan İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampusü için ilk adım atıldı.

BİN 450 YATAKLI
Toplam bin 450 yataklı olacak kampusün ihale edilmesi sürecinde ön yeterlilik başvuruları alındı. Kamu özel ortaklığı ile gerçekleştirilecek projenin yapım dönemi 3 yıl olacak. İhaleyi kazanan kampusün yapımından sonra 25 yıl boyunca işletmeyi de üstlenecek. Kampusün 2014 veya 2015 yılına kadar hizmete girmesi planlanıyor. Toplam 552 dönüm alanda kurulacak sağlık kampusü, Türkiye'nin ilk şehir hastanelerinden biri olacak. Proje kapsamında yüklenici, projenin finansmanını, uygulama projesini, tasarımını, inşaatını, medikal cihazları ve diğer ekipmanın tedarikini, tesis için gerekli mefruşatı sağlayacak. Yüklenici, ayrıca tesislerin bakım ve onarımı, görüntüleme, laboratuvar ve diğer tıbbi destek hizmetleri ile bilgi işlem, sterilizasyon, çamaşır temizlik, güvenlik ve yemek dahil olmak üzere destek hizmetlerinin sunumunu, sağlık hizmetleriyle uyumlu ve Bakanlık onayını alacak ticari alanların yapım ve işletilmesini de üstlenecek. Sağlık şehrinin faaliyete geçmesinden sonra şehir merkezinde kalan hastanelerin sayısı azaltılacak. Merkezdeki bazı hastaneler daha nitelikli hale getirilecek.

ORTAKLAR RAKİP OLDU
Sağlık şehrine talip olan firmalar arasında 11 milyar liralık yatırımla İzmir-İstanbul arasını 3.5 saate indirecek otoyolun yapımını üstlenen firmalar da yer alıyor. Nurol, otoyol devi olarak bilinen İtalyan Astaldi ve Yüksel İnşaat sağlık kampusü için teklif verdi. Ancak otoyol konsorsiyumunda yer alan firmalar bu sefer rakip olacak. Dev projeye sağlık alanında inşaat ve işletmecilik yapan yabancı gruplar, en çok da İtalyanlar ilgi gösterdi. Ön yeterlilik başvurusu yapan yabancılar arasında İtalyan firmaları CMB Societa, Unieco Societa, Techint Compagnig, Hollandalı Simed International, İnso Sistemi, Suudi Arabistan merkezli United Mecidal Group, Güney Koreli elektronik devi Samsung, İspanyol Forcimsa, Amerika Teksaslı Ascension Group, Amerikalı sağlık devi Hammes Co. bulunuyor.

ORTALAMA CİRO
Ön yeterlilik için firmaların son 5 yıllık ortalama cirolarının 110 milyon liradan düşük olmaması, banka mevduatlarının da 65 milyon liradan az olmaması gerekiyor. Ayrıca ihaleye katılacak kuruluşların son 15 yıl içinde en az 200 yataklı bir hastanenin en az yüzde 80'ini tamamlamış olmaları, son 5 yıl içinde en az 200 yataklı bir hastanenin hastane bilgi yönetim sistemini tamamen oluşturması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı İzmir için benzeri dev bir kampusü Tepecik'te de buradaki sağlık kuruluşlarını da kullanarak oluşturmak istiyor.

Sağlık Kampusü'nde neler bulunacak?

* 400 yataklı bölge hastanesi
* 100 yataklı onkoloji hastanesi
* 300 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi
* 200 yataklı kalp-damar hastalıkları hastanesi
* 200 yataklı psikiyatri hastanesi
* 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri hastanesini
* 150 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi

Yeni Asır

Bu haber toplam 3775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim