• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Deva onkoloji ilacı üretecek

Deva onkoloji ilacı üretecek
Deva, 60 milyon lira yatırımla Çerkezköy’de onkoloji ilacı üretecek

Deva Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Philipp Haas, 2009’da satışlarını yüzde 53 artırdıklarını ve 333 milyon lira ciro elde ettiklerini belirterek, 3 yıl içinde yeni bir onkoloji (kanserbilim) ilaç üretim tesisi kurma projelerinin olduğunu söyledi.

DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Philipp Haas, 2009 yılında net satışlarını yüzde 53 oranında artırarak 333 milyon liraya ulaştırdıklarını ve rekabet ettikleri alanlarda ilaç markaları yaratarak ilk tercih olmayı hedeflediklerini söyledi. Philipp Haas, “Sağlık Bakanlığı’nın beşeri ilaçların fiyatlanmasında yeni uygulama ile satışlarda yaşanan değersel daralmayı, tamamlamış olduğumuz yeni fabrika yatırımları sonucunda artan kapasiteyle, kutu bazında satışlarındaki büyüme ile dengelemeyi hedefliyoruz” dedi.

Yeni tesis 3 yılda

Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Türkiye’de yeni bir onkoloji (kanserbilim) ilaç üretim tesisi kurma projelerinin olduğunu belirten Haas, Çerkezköy’de planlanan bu projeye 60 milyon liralık bir yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Türk ilaç sektöründe 2009 yılında, IMS Healthcare verilerine göre kutu bazında beşinci firma olarak yüzde 4,3 pazar payına sahip olduklarını ifade eden Philipp Haas, şunları söyledi: “Deva Holding, 2009 yılında 13 milyon lira operasyonel kâr elde ederek, hedeflediği verimliliğe ulaşmak adına kararlılığını gösterdi. 2009’un sonunda 8.1 milyon lira zarar açıklanmıştı. 2010’da artı bir rakamla seneyi kapatabileceğimize dair çok ümitliyim. Ayrıca, holdingin 2009 yılında finansal giderlerinde de yüzde 35 maliyet daralması gerçekleşti. Holdingin 500 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanı içerisinde, çıkarılmış sermayesinin 36 milyon lira (yüzde 25) bedelli artırılarak 144 milyon liradan 180 milyon liraya yükseltilmesi başarıyla tamamlandı. Güçlenen sermaye yapımızla holding olarak, yeni makine yatırımları ile üretim kaabiliyetimizi yükseltirken, yeni ürün geliştirilmesi konularına odaklanma hedefindeyiz.”

Yüzde 50 düşük fiyat

Hedeflerinin alternatifi olmayan alanlarda geliştirecekleri ürünleri yüzde 50 düşük fiyatlarla sunmak olduğunu belirten Haas, “Bazı ürünler var ki kutusu 5 bin lira civarında... Bu alanlarda ilaç sektöründe fiyatların düşmesine hâlâ ihtiyaç var. Bu sebeple bu alanlara yöneliyoruz” diye konuştu. Haas, Deva Holding’in, ulaşılabilir fiyatlarla sunulan yeni ürünleri geliştirerek, ‘lider’ Türk jenerik ilaç üreticisi olma hedefini koruduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Bu hedef doğrultusunda 80 yeni istihdam yaratılmasını sağlayan yeni AR-GE merkezi ‘DevArge’ çalışmalarına başladı. Toplam 200 kişilik bilim adamlarından oluşan araştırma ve geliştirme ekibine ulaşmayı hedeflenen AR-GE merkezi ile Deva Holding, yeni teknolojileri kullanarak ürün geliştirmede yeni atılımlar hedefliyor. Üretim tesislerinde 168 kişilik ek istihdam sağlayan Deva Holding, yeni tesislerinde genişletilmiş kapasite hacmiyle kutu bazında satışlarını artırıyor.”

Türk ilaç sektöründe doğal bir artış sağlanacak

SAĞLIK Bakanlığı’nın, geçen yıl ilaç giderlerinin azaltılması amacıyla, ilaçların fiyatlandırılmasında yaptığı düzenlemeyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Philipp Haas, yeni düzenleme sonucunda pazarda daralma beklendiğini belirterek, “2009 yılında son çeyreğe kadar çok iyi sonuçlar aldık. Ancak dördüncü çeyrekte ilaçlarla ilgili çıkarılan kararnameden sektör çok etkilendi. İlaç sektöründe devletin bir tane daha fiyat kararnamesine imza atmaması gerekir” dedi. 2010’un ilk çeyreğinde ise kutu hacminde artış yaşandığını ifade eden Haas, 2009’un son çeyreğinde ilaç fiyatlarının değişmesinden dolayı yapılamayan satışların 2010’un ilk çeyreğine yansıdığını, bu yüksek artışın ikinci çeyrekten itibaren biraz yavaşlayacağını öngördüklerini
kaydetti. Türk ilaç sektörünün büyüyeceğini dile getiren Haas, Türkiye’de kişi başına 125 dolar olan ilaç tüketiminin, Avrupa ülkelerinde 500-700 dolar olduğunu, bu bağlamda Türkiye’de doğal artış olacağını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim