• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Devlerin kısa mesajlı yaşam isbirliği kara kıta Afrika'da sıtmayı kurutuyor

Devlerin kısa mesajlı yaşam isbirliği kara kıta Afrika'da sıtmayı kurutuyor
Novartis, Vodafone, IBM ve Tanzanya Sağlık Bakanlığı ortaklığı ile sıtma ile mücadele kapsamında hayata geçirilen SMS for Life projesi ile sağlık kuruluşlarının ilaç stokları tükenmiyor, sadece bir kısa mesajla binlerce hayat kurtarılıyor.

Dünya ilaç devlerinden Novartis'in Tanzanya'da hayata geçirdiği SMS for Life (Yaşam İçin SMS) projesi, sadece stok takibiyle sıtma ile gelen ölümlerin önüne geçmeyi başardı.

Omega-3 efsanesi çöktü mü?

Novartis Türkiye Ülke Başkanı Güldem Berkman, 'SMS for Life projesi gündelik hayatımızın bir parçası olan kısa mesaj gibi bir teknolojinin insan hayatını kurtarmakta nasıl bir fark yaratacağına güzel bir örnek' dedi. Geçtiğimiz hafta Basel'de yapılan bir toplantı ile sonuçlarını yerinde değerlendirme fırsatı bulduğumuz SMS for Life projesinin detaylarını Berkman, Akşam'a anlattı...

SMS For Life projesinin amacı ne?

Novartis, Vodafone, IBM ve Tanzanya Sağlık Bakanlığı ortaklığı ile sıtma ile mücadele kapsamında, stokta ürün kalmama durumlarını önlemek amacıyla mobil teknolojinin kullanıldığı SMS for Life adlı bir proje geliştirdi. Bu proje için sağlık kuruluşlarındaki stok düzeylerini izlemek amacıyla SMS teknolojisi, internet ve Google Maps hizmetinin kullanıldığı kamu-özel sektör işbirliğine güzel bir örnek diyebiliriz

Gelinen nokta nedir?

Tanzanya'nın üç bölgesinde 1.2 milyon nüfusu kapsayan altı aylık pilot uygulama sonunda üç bölgede de stok bitme durumları yüzde 79'dan yüzde 26'ya indi. Gana ve Kenya'da da yeni ilaçlarla yeni pilot uygulamalara da başlandı.  
Günümüzde kimse sıtma gibi tedavi edilebilir bir hastalık nedeniyle hayatını kaybetmemeli.

Vodafone ve IBM de destek verdi
İnisiyatife Novartis liderlik etmekte. Çözümün tanımlanması, işbirliği için ortakların bulunması, bir yürütme kurulu oluşturulması, Tanzanya Sağlık Bakanlığı ve RMB Partnership Sekreterliği ile irtibatın sağlanması ve Tanzanya'da proje için gerekli tüm kaynak ve finansmanın sağlanması konularında da yine Novartis önderlik ediyor. Novartis dışında Vodafone, IBM ve Tanzanya Sağlık Bakanlığı projeye önemli katkılarda bulundular.

Stokların anlık takibini sağladı, ilaçsızlıktan ölümlerin önüne geçti
Sıtmanın yaygın olduğu çoğu Afrika ülkesinde ilaçların hastalara ulaştırılması zordu. Sıtma o kadar hızlı ilerleyen bir rahatsızlık ki, siz ilaç temin edene kadar çocuğunuzu kaybetmeniz sözkonusu olabilir. Ayrıca stok bitme durumuna sıkça rastlanıyordu. Bölge yönetimleri, bağlı kuruluşlardaki ilaç stok düzeylerini göremiyorlardı. Bu nedenle geliştirilen SMS for Life, stok bitme sorunu ortadan kaldırıldı.

SMS Life program nasıl işliyor?
'SMS for Life' sisteminden tüm sağlık kuruluşlarına her hafta otomatik kısa mesajlar gönderilerek mevcut ürünlerin stok düzeylerini bildirmeleri isteniyor. Gönderilen yanıtlar tek merkezde toplanıyor. Bu sayede harita teknolojisi kullanılarak, ülke ve bölge düzeyinde stok durumunun sağlık kuruluşu bazında izlenmesi, SMS teknolojisi kullanılarak, bölge depolarının ve merkez depoların stok bitme durumları hakkında uyarılmalarının sağlanması, sıtma salgınları hakkında erken uyarı verilmesi sağlandı.

Doktorlar pilot gibi eğitilecek

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim