• BIST 9051.7
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Devlet Hastanesi'nden utanç listesi

Devlet Hastanesi'nden utanç listesi
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yayınlanan, utanç listesine büyük tepki olunca birkaç gün önce liste siteden kaldırıldı.

Bebekler de listede

Akdeniz Manşet gazetesinin haberine göre, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, sosyal güvenlik sisteminden yararlanamadığı için ücretli tedavi olmak zorunda kalan ve borcunu ödemeyen hastalar, hastanenin internet sitesinden ‘tedavi giderleri tahsil edilemeyenlere ait liste’ başlığıyla afişe edildi. Faturalar ayrıca T.C. Maliye Bakanlığı Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü’ne gönderilerek hastalarla ilgili yasal işlem başlatıldı. Listede 2002 yılından 2009 yılına kadar ödenmeyen faturalar bulunuyor. Yaklaşık 500 bin TL’lik alacağı bulunan hastanenin yayımladığı listede, henüz yeni doğan bebeklerin de bulunması dikkat çekiyor.

Utanç listesi

Hastaların internet sitesinden afişe edilmesi, hasta hakları derneğini de ayağa kaldırdı. Antalya Hasta Hakları Derneği Başkanı Nuri Özkul, “Bu liste sosyal devletin utanç listesidir. İşsiz kalmış ve sigorta primini ödeyememiş insanların borçlarını afişe etmek, bence devletin utancı, ayıbıdır. Çünkü sağlık hizmeti sosyal devletin gereğidir. Bu hastalar keyiflerinden değil, yoksulluktan borçlarını ödeyemiyor. Ayrıca hastaların isimlerini yayımlayarak mahremiyet hakkı da gasp ediliyor. ‘Genel sağlık sigortasından herkes yararlanacak’ diyorlardı. Uygulamalarla söylemler sürekli çelişiyor” dedi.

Liste kaldırılmalı tepkisi

Antalya Tabip Odası eski Başkanı ve Merkez Konseyi Üyesi Dr. Selçuk Koçlar da listeyi şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Borçlu hastaların isimlerinin internet sitesinden afişe edilmesinin yanlış ve insan haklarına aykırı bir uygulama olduğunu söyleyen Koçlar, “Bu liste hemen kaldırılmalıdır. Listenin siteden kaldırılması için hastane başhekimliğine yazı yazacağız. Kişi keyfi olarak borcunu ödemiyorsa onun bile ismini yayınlamak doğru değil ki bu hastaların çoğunluğu maddi durumu olmadığı için borcunu ödeyemiyor. Son yıllarda çok sayıda insan, Bağ-Kur borcu ve sigorta primini ödeyemediği için sosyal güvenceden yoksun hale geldi. Bu nedenle bu sıkıntı daha da artar” diye konuştu.

Amaç hatırlatma

Listenin, Maliye Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlattığı kampanya kapsamında yayınlandığını söyleyen hastane yönetimi ise, amaçlarının hastaları afişe etmek olmadığını borçlarını hatırlatmak olduğunu söyledi. En büyük sıkıntıyı hastalara ulaşmakta çektiklerini söyleyen hastane yönetimi, “Sosyal güvenlik sisteminden yararlanamayan hastalara ‘borcumuzu 30 gün içerisinde ödeyeceğiz’ şeklinde imzalı yazı alıyoruz. Ancak hastaların büyük çoğunluğu ya yanlış adres veriyor ya da belirtilen adreslerden taşınmış oluyor. Bu şekilde ödenmeyen faturalar takibe alınıyor” açıklaması yaptı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim