• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Devlet her kuruşun hesabını sorup harcamaları bilgisayardan izleyecek

Devlet her kuruşun hesabını sorup harcamaları bilgisayardan izleyecek
Maliye Bakanlığı'nda devreye sokulan, diğer kamu kuruluşlannda da kurulum çalışmaları devam eden 'Yönetim Bilgi Sistemi' ile devlette keyfiyete son verilecek, her kuruşun takibi yapılacak, fahiş fiyatla, keyfi nitelikli mal hizmet alımlarına da sorgulama

Maliye Bakanlığı'nda devreye sokulan, diğer kamu kuruluşlannda da kurulum çalışmaları devam eden 'Yönetim Bilgi Sistemi' ile devlette keyfiyete son verilecek, her kuruşun takibi yapılacak, fahiş fiyatla, keyfi nitelikli mal hizmet alımlarına da sorgulama gelecek. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanhğı'nca oluşturulan 'Yönetim Bilgi Sistemi' pilot uygulamaların ardından Bakanlığın merkez ve taşra birimlerinde tam olarak devreye girdi.

Yeni sistem, yapılan protokollerin ardından Maliye Bakanlığı'nca, Başbakanlık, İçişleri, Dışişleri, Tanm ve Köyişleri ile Bayındırlık ve İskân Bakanlıklan, Gümrük Müsteşarlığı ve Erciyes Üniversitesi'nde kurularak, faaliyete geçirildi.
Diğerleri de imzaladı Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Erciyes Üniversitesi, Çankırı Üniversitesi ve Artuklu Üniversitesi de, Maliye Bakanlığı ile sisteme ilişkin protokolü imzaladı. Bu kuruluşlarda da sistemin kurulum çalışmaları devam ediyor. TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ile de yeni sistemin oluşturulmasına dönük protokoller imzalandı.
Milli Eğitim Bakanlığı da, Yönetim Bilgi Sistemi'nin merkez ve taşra birimlerinde kurulması için Maliye Bakanlığı'na başvurdu. Maliye Bakanlığı'nın 'Kaynak Yönetim Projesi' olarak da nitelediği Yönetim Bilgi Sistemi, devlette her kuruşun takibini sağlayacak özelliklere sahip bulunuyor. Sistemin sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor Bütün harcamalar elektronik ortama aktarılıyor: Mal ve hizmet alımları, yolluklar, elektrik, su abonelik giderleri, tedavi ve Maliye Bakanlığı'nda devreye giren 'Yönetim Bilgi Sistemi' ile devlette her kuruşun takibi yapılacak. Elektronik ortamda izlenen harcamalar arasında ödeneği olmayanlarda sistem uyarı verecek. Fahiş alımların da önüne geçilecek eczane ödemeleri ve diğer her türlü ödeme elektronik ortama almıyor. Eski sistemde her birim sadece kendi bilgisayarından harcamalan kontrol ederken, yeni sistemde bütün harcamaların merkezden takibi mümkün oluyor.
Bu şekilde Çukurca Mal Müdürlüğü'nün mayıs ayı telefon faturası bile merkezde görülüyor, ne kadar telefon konuşması yapılmış, ne kadar ödenecek bunlar merkezden izlenebiliyor. Yeni sistemde devletin bütün işlemleri, maliyet aşamasından ödeme aşamasına kadar sistem üzerinde gerçekleştiriliyor. Kamudaki satmalmalar da elektronik olarak takip edilebiliyor.
İhaleler de sistem üzerinden yönlendiriliyor: Kullanıcı, ihaleyi nasıl yapacak, teklif verme ve ihale tarihleri arasında ne kadar fark olacak? Sistem, mevzuat çerçevesinde bu konuda dahi yönlendirme yapıyor.
Elektronik ortamda iş kontrol mekanizması oluşturuldu: Her türlü harcama ve her türlü ihalede sistem otomatik kontrol yapıyor. Bu amaçla sistemde çeşitli kontrol noktalan oluşturuldu. Ödeneği olmayan harcama mı yapılıyor, sistem otomatik uyan veriyor. Herhangi bir alım satımda kanuni limitler mi aşıldı, sistem yine uyarı veriyor. Mevzuata aykırı, standart dışı işlem mi yapıldı, sistem yine kullanıcıyı uyarıyor.
Tüm taahhütler de elektronik olarak takip ediliyor: Bu şekilde Maliye Bakanlığı ya da başka bir birimin mal ve hizmet alımı için ne kadarlık borcu var? Artık anında öğrenilebiliyor. Geleceğe dönük borçlan da ortaya koyan sistem aracılığıyla gelecek yıl bütçe ödeneklerinin de daha sağlıklı planlanabileceği belirtiliyor. Bunun da devlette nakit dengesine katkı sağlayacağı söyleniyor.
Keyfi ve fahiş fiyatla alıma son: Kamu alımları, kuruluş, il ve ilçe, ürün ve fiyat bazında mukayese edilecek. Böylece aynı ürünü A kuruluşunun farklı birimlerinin ya da farklı kuruluşların çok farklı fiyatlarla satın alması durumunda bu tespit edilecek. İlgili kuruluşa, "A kuruluşu, bunu 2 liradan alırken sen niye 5 liradan aldın?" diye sorulacak. Fahiş fiyatla ve keyfi alım yapanlar bunun hesabını verecek.
İşlemler elektronik faturayla yapılacak: Halen Telekom, TEDAŞ gibi kuruluşların vatandaş için uygulamaya koyduğu elektronik fatura, yeni sistem sayesinde kamuda da kullanılmaya başlandı. Maliye Bakanlığı da e-fatura kullanan ilk bakanlık oldu.
Vergi borçlarmın tahsili: Saymanlıklar, kendilerine herhangi bir ödeme evrakı geldiğinde, ödeme yapılacak kişinin vergi ya da vatandaşlık numarasını sisteme girecek. Gelir İdaresi Başkanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde sağlanan entegrasyon sayesinde, sistem Gelir İdaresi'nden bu kişinin vergi borcu olup olmadığını soracak. 09-12 saatleri arasında sorulan bilgilerle ilgili cevap saat 13-17 arası, saat 13-17 arası sorulan soruların cevabı da, ertesi gün 09-12 saatleri arasında arasında sisteme otomatik olarak düşecek.

SGK ile de entegrasyon:

Bu ay Sosyal Güvenlik Kurumu ile de entegrasyon çalışması başlatılacak.
Sistemlerin entegre edilmesinden sonra devletten alacaklı kişinin SSK ya da Bağ-Kur prim borcu bulunuyorsa, sistem bunun uyarısını da verecek. Böylece taahhütleri karşılığında devletten alacağı olan kişi veya kuruluşun alacağından SSK ve Bağ-Kur prim borcu otomatik kesilerek, SGK'ya aktarılacak.
Bu arada kamuda 'Param bitti, bana para verin' devri bitiyor. Yeni sistemde bütün harcama ve ödenek durumu anlık olarak izleneceği için çeşitli kamu kuruluşlannm "param bitti, bana bütçeden ek para gönderin" şeklindeki para taleplerinin önüne geçilecek.
Daha önce 5 bin noktaya kağıt ortamında fatura gönderilen Maliye Bakanlığı, yeni entegrasyonlar ile tüm faturaları elektronik ortamda kabul edecek, düzenleyecek.
Bu şekilde faturalar arasında uyumsuzluk da son bulacak.

Radikal

Bu haber toplam 2109 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim