• BIST 9735.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

Devlet katkı muayene payını gelir kapısına dönüştürdü

Devlet katkı muayene payını gelir kapısına dönüştürdü
Gereksiz yere hastaneye gidilmesini önlemek amacıyla getirilen muayene katılım payı, devlet için gelir kapısına dönüştü. Geçen yıl hastalardan 2 milyar 132 milyon TL muayene parası alındı

Gereksiz yere hastaneye gidilmesini önlemek amacıyla getirilen muayene katılım payı, devlet için gelir kapısına dönüştü. Geçen yıl hastalardan 2 milyar 132 milyon TL muayene parası alındı.

Bu ücret devlet hastanelerinde 5, özel hastanelerde ise 12 TL olarak uygulanıyor. Vatandaştan alınan muayene katılım ücretleri, bütçenin önemli yüklerinden birini oluşturan sağlık harcamalarına önemli ölçüde destek sağlıyor. 45 milyarı bulan sağlık harcamalarının 2,1 milyarlık kısmı, bu şekilde geri alınıyor. Tedavi ve muayene için sağlık kuruluşlarına başvuranların vatandaşlık numarası üzerine kaydedilen ücretler eczanelerde ilaç alırken tahsil ediliyor.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in İzmir Milletvekili Aytun Çıray’ın soru önergesine verdiği cevaba göre geçen sene kamuya ait hastanelere giden vatandaşlar, katılım payı olarak 1 milyar 624 milyon TL ödediler. Özel hastanelere giden hastalardan alınan katılım payı ise 508 milyon lira oldu. Buna göre toplamda vatandaş cebinden 2 milyar 132 milyon TL muayene katılım payı ödedi. 2008 yılından itibaren uygulanan katılım payı, önce sadece devlet, üniversite ve özel hastanelerde veriliyordu. Geçen yıldan itibaren ise muayene katılım ücretleri, ilaç yazdırılması halinde aile hekimlerinde de ödenmeye başlandı. Reçete parası 2 liradan 3 liraya çıkarıldı. 3 kutu ilaçtan sonraki her ilaç için de hastadan 1 lira tahsil edilmeye başlandı. Hastanın doktora gittiği andan itibaren ödemeye başladığı bu ücretler nedeniyle hastaların cebinden çıkan para arttı. Vatandaşın muayene katılım payına ilave olarak yaklaşık 1 milyar TL de reçete parası ödediği tahmin ediliyor. Bütün hastalardan alınan muayene katılım payları acil hastalardan alınmıyor. Bu durum, hastaların önemli bir bölümünün acillere akın etmesine de yol açıyor. Çoğu zaman başı ağrıyan, grip olan poliklinik yerine acil servise koşuyor. Bunun sonucu olarak acil servislerinde büyük yoğunluk yaşanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre her üç hastadan biri acil servise gidiyor. Yılda acile başvuran hasta sayısı, 90 milyona ulaştı. Ancak bu hastaların yüzde 60’ından fazlasının acil vakalardan oluşmadığı belirtiliyor.

İsa Yazar /Zaman

Bu haber toplam 3160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim