• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Devlet üretilen ilacı kayda aldı 1.2 milyar TL Hazine'ye kaldı

Devlet üretilen ilacı kayda aldı 1.2 milyar TL Hazine'ye kaldı
Tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği sistemi zorunlu hale getiren Sağlık Bakanlığı, her ilaç kutusuna adeta parmak izi gibi özel kod işletiyor. Dünyada bir ilk olan bu sistemle sahte kupür devri sona erecek.

Tamamen Türk mühendislerin geliştirdiği sistemi zorunlu hale getiren Sağlık Bakanlığı, her ilaç kutusuna adeta parmak izi gibi özel kod işletiyor. Dünyada bir ilk olan bu sistemle sahte kupür devri sona erecek.

Sağlık Bakanlığı ilaçtaki 'kupür vurgununa' son verecek bir sistemi devreye soktu. Yıllarca kupürlerin kopyalanarak ilaçların kayıt dışı satılmasıyla ortaya çıkan zararı önlemek isteyen Sağlık Bakanlığı, tüm ilaçları tek tek kodlayacak yeni 'karekod' sistemini 1 Haziran 2009 itibarıyla zorunlu hale getirdi. Bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yıllık kazancı 1.2 milyar TL olacak. Türk mühendislerin Sağlık Bakanlığı ile ortak hazırladığı proje ile ileri teknoloji ürünü İTS (İlaç Takip Sistemi) devreye girdi. Sistem ile tüm ilaçların sevkiyat ve satışı Sağlık Bakanlığı bilgi merkezinden takip edilecek. İlaçları üretim aşamasından satışa kadar kontrol altında tutacak olan sistem, dünyada ilk kez uygulanıyor. Uzmanlar tarafından bir güvenlik devrimi olarak nitelendirilen proje, dünya devi ilaç firmalarının da dikkatini çekti.

YÖNETMELİK ÇIKTI
Sağlık Bakanlığı kayıtlarına göre, sosyal güvenlik kurumlarına ödenen ilaç bedeli yıllık 12 milyar TL. Bunun yaklaşık yüzde 10'u yani 1.2 milyar TL, sahte kupürler basan dolandırıcıların cebine giriyor. Bu da her gün devletin kasasından çalınan 3.7 milyon TL'ye denk geliyor. Ayrıca korsan olarak imal edilerek piyasaya sürülen ilaçların halk sağlığı açısından oluşturduğu tehdit de çok önemli bir noktayı teşkil ediyor. Sistemi geliştiren CMM Group yöneticisi Melih Özçelik, projenin tamamen Türk mühendislerce yapılmasının ayrı bir gurur olduğunu belirterek, "Şimdi dünyanın birçok ülkesinden bu sistemi almak için teklifler geliyor. Sistem ile ülke ekonomisi kazanıyor. Şu anda 10 fabrikada hayata geçti. 20'sinde ise çalışma sürüyor" dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, sistemin kullanımını bir yönetmelik ile kanuni zorunluluk haline getirdi. Buna göre, Türkiye'deki tüm ilaç üreticilerinin ve ithalatçılarının, 01 Haziran 2009 tarihine kadar kendi sistemlerini kurarak uygulamaya geçmeleri gerekiyor.

Bu haber toplam 2079 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim