• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

'Dijital hastaneler maliyeti azaltacak'

'Dijital hastaneler maliyeti azaltacak'
Prof. Dr. Mustafa Nasuh Özmen, hasta verilerinin dijital ortamda kullanıma sunulmasının sağlıkta maliyeti düşüreceğini söyledi. Bilişim Zirvesi ‘08 çerçevesinde gerçekleşecek e-Sağlık / Tele Sağlık Konferansı 10 Ekim’de TÜYAP’ta düzenlenecek.

Prof. Dr. Mustafa Nasuh Özmen, hasta verilerinin dijital ortamda kullanıma sunulmasının sağlıkta maliyeti düşüreceğini söyledi. Bilişim Zirvesi ‘08 çerçevesinde gerçekleşecek e-Sağlık / Tele Sağlık Konferansı 10 Ekim’de TÜYAP’ta düzenlenecek.


Sağlıkta son teknolojilerin tartışılacağı ve uygulamaların paylaşılacağı konferansta, Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirmeyi hedeflediği Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi’nin altyapısını oluşturan e-sağlık ve tele sağlık konuları da masaya yatırılacak.
Konferansın konuşmacılarından Hacettepe Üniversitesi Genel Direktör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Nasuh Özmen, sağlık hizmetinin çok hızlı ve etkin bilgi paylaşımını gerektirdiğini söyleyerek, “Sağlık hizmetinin maliyeti dünyanın tüm ülkelerinde her geçen gün artıyor” dedi. Bu aşamada “dijital hastane” konusunun gündeme geldiğini kaydeden Özmen şu bilgileri verdi:

Uyarı veriyor
“Dijital hastaneden sadece bilişim teknolojilerini anlamamak lazım. Çağdaş tıp teknolojilerini kullanıp hastaya ilişkin her türlü veriyi dijital ortamda kullanıma sunmak demek. Ayrıca bu hizmet, sunucunun hata yapmasını minimize eden, süreçleri etkin yöneterek üretimin etkin, verimli ve düşük maliyetli olmasını sağlayan bir hizmet.”
Dijital hastanenin bir hastanenin içini bilgisayarlar, sunucular ve ağ donanımlarıyla doldurmak olmadığını belirten Özmen şunları söyledi:
“Dijital ortamda, farklı ilaçların aynı anda uygulanmasıyla ortaya çıkabilecek yan etkiler, karar destek sistemlerinin uyarılarıyla tespit edilebiliyor. Ve bu nedenle engellenebiliyor. Eğer sistem hastanın bir ilaca alerjisi olduğunu biliyorsa bu ilacın uygulanması talebinde uyarılar vererek yararlar sağlıyor.”

‘Bilişim teknolojileri hastanelere hızla giriyor’
Türkiye’de son 10 yıldır bilişim teknolojilerinin hastanelere hızla girdiğini söyleyen Özmen şöyle devam etti:
“Ne yazık ki bu noktada temel itici güç, fatura basabilmek ve muhasebe gibi finansal gereksinimleri karşılamakla sınırlı kalıyor.
Yani hastane yöneticisi hastasına en etkin sağlık sunumunu sağlamak amacıyla bilişim sistemini tasarlamaktan çok, hastanesini yönetebilecek finansal verileri onun karşısına getirecek sistemlerle yetiniyor. Bilişim teknolojilerinin tıp teknolojisiyle harmanlanıp ‘dijital hastanenin’ ortaya çıkması ancak, bunun etkin, verimli ve düşük maliyetli üretimi sağlayacağı fikrinin, sağlık yöneticileri ve karar vericilerin kavramasıyla gelişecektir.”

Bu haber toplam 2511 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim