• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Dikkat! Aile hekiminiz konuşuyor

Dikkat! Aile hekiminiz konuşuyor
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hamza Gemici Haberturk'ün sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 62 ilde uygulanan Aile Hekimliği, İstanbul’da da bugünden itibaren uygulanmaya başlanıyor. Nüfus olarak 13 milyon civarında bulunan İstanbul’un bu uygulamaya ayak uydurup uyduramayacağı tartışılırken, “Aile hekimliği bu şehirde nasıl işleyecek? Aksaklıklar olacak mı?” sorusunun yanıtı da ister istemez merak ediliyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da “Başlangıçta ufak tefek aksaklıklar yaşanabilir” açıklamasıyla vatandaşların aklındaki “Bundan sonra ne olacak?” kuşkuları ağır basıyor.

Yetkililerin verdiği görüşlere göre, aile hekimliği İstanbul için uygun bir sistem. İlerleyen aşamalarda randevulu hale getirilecek olan uygulama hastaların hastanelerde bekleme süresini de azaltacak gibi görünüyor.

TABİPLER ODASI AÇIKLAMASI KAFALARI KARIŞTIRDI

İstanbul Tabipler Odası, İstanbul'un Aile Hekimliği uygulamasına geçmesiyle sağlıkta ortaya çıkacak kaos ortamından Sağlık Bakanlığı'nın sorumlu tutulacağını söyledi.

Hekimliği uygulamasının sağlıkta çeşitli sorunlara neden olacağını belirten İstanbul Tabipler Odası, İstanbul'un Aile Hekimliği uygulamasına geçmesi için yeterli alt yapıya sahip olmadığın ifade ederek, tepki gösterdi.

Tepkisinin yazılı açıklamayla kamuoyuna duyuran İstanbul Tabipler Odası'nın açıklaması şöyle: "Bütün yurttaşlarımızı bugünden uyarıyoruz, 1 Kasım 2010 günü ve sonrası sağlıkta oluşacak kaos ortamı, sağlık hizmetlerinde meydana gelecek aksamalar ve yaşanacak bütün olumsuzlukların sorumlusu hekimler değil, İstanbul'da gerekli altyapı ve uygun koşulların hazırlamadan, bütün uyarılara rağmen aile hekimliği uygulamasını başlatmakta ısrar eden Sağlık Bakanlığı'nındır."

SORULARINIZIN YANITLARI

Hepimizin şimdilik bildiği uygulamanın sosyal güvencesi olsun olmasın herkes için ücretsiz biçimde verilmesi. Ancak yine de sorular tükenmiyor. Bunun üzerine sizin sorduğunuz soruları, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hamza Gemici’ye biz yönelttik; o da yanıtladı. İşte Perşembe gününden beri yolladığınız soruların yanıtları:

Oğlum 18 yaş altı sigortasında. Geçen hafta Paşabahçe Devlet Hastanesi’ne muayene olmuştu. Doktor bronşit tedavisi vermişti ve “10 gün sonra kontrole gelmeli” demişti. Aile hekimliği uygulamasına geçiyoruz. Oğlumu o hastaneye mi yoksa aile hekimine mi götüreceğiz? / Fuat Yıldız

Hamza Gemici: Tedaviyi takip eden doktora gitmeye devam edebilirsiniz. Ancak tedaviyle ilgili bilgileri aile hekiminize aktarmanız sağlık açısından uygun olacaktır.

Aile hekimine muayene olmadan özel hastaneye gidemeyecek miyiz? Özel hastaneler sevksiz SGK'lı hasta kabul etmeyecek mi? Aile hekimine başvurmadan özel hastaneye gidersek ücretli statüsünde mi olacağız? / Ceylan Yiğit

Hamza Gemici: Aile hekiminize başvurmadan da özel bir hastaneye gidebilirsiniz. Özel hastanelerin sevksiz SGK’lı hasta kabul ediliğ edilmeyeceği ise önümüzdeki dönemler için düşünüliyor. Bununla ilgili alt yapı çalışmaları henüz tamamlanmadı. Bu uygulamada herhangi bir sevk sürecine uyma zorunluluğu ise yok.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ OLANLAR VE AİLE HEKİMİ FARKLI BİR SEMTTE GÖZÜKENLER NE YAPACAK?

- Aile hekimim Başakşehir’de gözüküyor. Ama ben Güngören’e taşındım. Bu durumda aile hekimimi nasıl düzeltebilirim?/ Nurhan Abdullahoğlu

- Adres değişikliği olanlar ne olacak? Mesela ben 3 ay önce Avcılar’a taşındım ve aile hekimim Üsküdar’da görünüyor? Ne yapmalıyım? / Haluk Ümit Ekici

- Doktorum eski oturduğum semtte görünüyor. Ne yapacağım? /  Ömer Cengiz

- Aile Hekimliği ile ilgili bir sorum olacaktı. Ben taşınmış olmama rağmen aile hekimliğimin yeri eski oturduğum yerde gözüküyor. Naklimi de almıştım. Bunun için ne yapabilirim?/ Ebru Altuntaş

- İkamet ettiğimiz eve çok yakın bir sağlık ocağı varken, iki toplu taşıma aracı değiştirerek ulaşabileceğimiz bir aile hekimine bağlanmışım. Ne yapabilirim? Nereye başvurmalıyım?/ Mustafa Oğuz

- İkamet ettiğim yerde 2 adet sağlık ocağı var. Sağlık bakanlığının belirlediği sağlık ocağına değil de, diğer salık ocağındaki doktorlardan birine kayıt yaptırmak mümkün müdür acaba?/ Cihan Söğüt


- İl Sağlık Müdürlüğü’nün http://bbskbs.istanbulsaglik.gov.tr/ahkim/  web linkinde T.C. numaramla arama yaptığımda aile hekimim olarak Soğanlık'ta bulunan Soğanlık ASM doktoru çıkmakta ve ayrıca oturduğum yerle bu ASM'nin hiçbir ilgisi ve yakınlığı bulunmamaktadır. Ne yapmalıyım?

Hamza Gemici: Vatandaşlar adres değişikliği yaşamışlarsa şu anda oturduğu bölgelerde bulunan Aile Sağlık Merkezler’indeki hekimlere başvurabilirler. Ayrıca vatandaşlar, İstanbul’un neresinde oturursa otursun yine istediği yerdeki merkeze gidip, istediği hekimi seçebilir. Sistem dahilinde üç aylık periyotlarla aile hekiminizi de değiştirebilirsiniz. Adres değişikliği yaşayan vatandaşlarımız bu uygulamada hiçbir sorun yaşamayacaklar.

AİLE HEKİMİNE GİTMEDEN HASTANETE GİDİLEBİLİR Mİ?

Okuyucularımızın çoğunluğunun sorduğu soru da üstte attığımız başlık üzerine. Çoğu kişi aile hekimine gitmeden özel bir hastaneye başvurulup başvurulamayacağını merak ediyor.

Hasta olan bir kişinin aile hekimliğine başvurmadan direkt hastanede muayene olabilme imkanı hala mevcut mudur? Yoksa önce aile hekimliğine mi başvurması gerekir?/ İhsan Ceylan

Hamza Gemici: Elbette ki mevcuttur. Vatandaşlar aile hekimine de gitmeden başka hastanelere başvurabilirler.

Acaba hastaneye gitmek istediğimizde ve rahatsızlandığımızda sadece aile hekimine mi gitmek zorundayız? Aile hekimi dışında başka bir doktora muayene olmak gibi bir durum var mı? Hastanelerden internetten randevu alma uygulaması devam edecek mi? / Cihan Güneş

Hamza Gemici: Böyle bir zorunluluk yok. Aile hekimi dışında başka bir doktora da başvurulabilir. Ama başka doktora gittiğinizde, o doktorun aile hekiminizi hastalığınız konusunda bilgilendirmesi; aile hekiminizin de sizinle ilgili bilgileri gittiğiniz farklı doktora aktarması daha sağlıklı olacaktır.

RANDEVU MU GEREKİYOR?

Hekim muayenesinden faydalanmak için randevu almak gerekiyor mu? Bir hekim günde en fazla kaç hastaya bakacak? Bununla ilgili bir üst ya da alt sınır var mı?

Hamza Gemici: Şimdilik randevuya gerek yok. Hekimlerimizin çalışma saatleri sabah 08:00 ile 12:00 arasında, öğlen ise 13:00 ile 17:00 arasında olacak. Vatandaşlar kendilerine uygun saatlerde hekimlerine uğrayabilirler. Dengeli bir biçimde uygun saatlerde aile hekimlerine başvururlarsa hizmette bir sıkıntı olmaz. İlerleyen aşamalarda da randevuyla sistem başlayacak. Bunun da çalışmaları tamamlanmak üzere.

YA HEKİM TATİLE ÇIKARSA..

Benim hekimim tatile çıkarsa ya da tayini çıkarsa nasıl olacak? Sonuçta beni en iyi tanıyan hekim o. Onun yerine gelecek olan hekimle sil baştan mı başlayacağız? Bunun için bir bilgi deposu kurulacak mı, oluşturulacak mı?

Hamza Gemici: Bunun için tüm vatandaşlarımıza ait veriler hem hekimde hem de Sağlık Bakanlığı’nın sisteminde olacak. Hekim değişikliği olursa vatandaşlarımız oturduğu bölgedeki farklı bir hekime de gidebilir. Çünkü yeni hekimde de aynı bilgiler olacak. Hekim değişikliği konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak. Eğer hekiminiz tatile çıkmışsa, aynı merkezde çalışan başka bir hekim tatil süresinde hizmet verecek.

Aile hekimliği uygulamasında evde muayene hizmeti de verilebilecek mi?

Hamza Gemici: Şu aşamada aile hekimlerinin evde hizmet vermesi çok zor. Evde hizmet, hekimin değerlendirmesine göre, kişinin merkeze ulaşması zorsa, hastalığı el vermiyorsa yapılabilir. Buna hekim karar verecek.

Aile hekimliği Türkiye’nin sağlık sorunlarını çözebilecek mi? Nüfusu çok hareketli olan il ve ilçelerde nasıl bir hizmet verilecek. Örneğin kışın nüfusu 5 bin yazın 100 bin olan yerlerde çözüm nedir. İnsanlar kayıtlarını her seferinde gittiği yere mi götürecek?

Hamza Gemici: Bununla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Nüfusun yoğunlaştığı dönemde bölgeye hekim takviyesi yapılarak sorun çözülecek.

Ben 28 yaşındayım işsizim ve haliyle sigortam yok. Bu durumda muayene ve tahlillerim ücretsiz mi olacak? Hekim tarafından ilaç yazılırsa ilacı alırken cebimden mi karşılayacağım? Bu durum nasıl olacak? / Adem Feyzioğlu

Hamza Gemici: Aile hekimliği uygulaması ücretsiz. Muayene ve labarotuvar hizmetleri de ücretsiz olacak. Vatandaş hangi sosyal güvenceye mensupsa ona göre ilaçlar alınabilecek. Sosyal güvencesi olmayan ve 18 yaşını aşmış vatandaşın mağduriyetine göre ilaç alımı düzenlenebilir. Bunun için vatandaşlar İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurabilir.

BEGÜM ÇELİKKOL
HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2119 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim