• BIST 9079.97
  • Altın 2308.811
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.0923
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

'Diş eti' deyip geçmeyin

'Diş eti' deyip geçmeyin
Diş eti hastalıkları sadece ağız içini değil, tüm vücudu tehdit ediyor. Diş hekimleri ise bu tehlikeden uzak durmak için günde iki kez dişleri fırçalamanın ve bir kere diş ipi kullanmanın yeterli olduğunu söylüyor.

Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni 'bakteriyel diş plağı' adı verilen, dişler üzerinde biriken yapışkan ve renksiz film tabakası. Bu plak tabakası dişlerin üzerinden fırça ve diş ipi kullanımıyla yeterli ve etkin şekilde temizlenmediğinde diş eti iltihabı oluşuyor. Bu da, diş etinde kanamaya, kırmızı renk ve şiş görünüme neden oluyor. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, diş kaybına ve başka ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

Uzman Dr. Nihan Karakurum, diş eti hastalıklarında bakterilerin toksik ürünlerinin kan dolaşımına katılmasıyla genel sağlığın da olumsuz etkilediğini belirterek şu önemli noktaya dikkat çekiyor:

“Son yıllardaki çalışmalar diş eti hastalığına sahip bireylerde bazı sistemik hastalıkların gelişme riskinin arttığını gösterdi. Bu çalışmalar sonucunda diş eti iltihabının diyabet, kalp-damar hastalıkları, damar sertliği, bazı solunum sistemi hastalıkları, bebeklerde düşük doğum kilosu ve erken doğum riskiyle ilişkisi saptandı. Özellikle diyabet hastalarında diş eti hastalıkları daha kolay gelişebilir ve daha şiddetli yıkıma yol açabilir. Kontrol altında olmayan diyabette diş eti hastalığının şiddeti ve yıkımı arttığı gibi, diş eti enfeksiyonunun varlığı da diyabetin metabolik kontrolünü zorlaştırır.”

Diş eti hastalığının önlenmesinde en önemli görevin kişinin kendisine düştüğünü vurgulayan Dr. Karakurum, “Diş hekiminizin gösterdiği yöntemlerle, günde iki kez dişleri fırçalamak ve bir kere diş ipi kullanmak diş ve diş eti sağlığı için yeterlidir. Diş eti hastalığı hiçbir bulgu vermeden de ileri safhalara ulaşabildiği için, diş hekiminize düzenli kontrole gitmeniz son derece önemlidir” diyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim