• BIST 9071.02
  • Altın 2324.965
  • Dolar 32.3657
  • Euro 34.9347
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Diş fırçasını bastırarak kullanmayın

Diş fırçasını bastırarak kullanmayın
Clinic Plus Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, diş fırçasının bastırılarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Ağız hijyeninin idame edilebilmesi ve sağlıklı bir gülüşe sahip olabilmek için günde en az 2 defa dişlerin fırçalanması gerektiğini belirten Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, "Bunun yanında günlük kullanıma uygun ağız gargaralarından da kullanmanın faydaları olacaktır. Dişlerin uzun yıllar ağzımızda sağlıklı kalabilmesi için, dişlerin çok iyi temizlenmesi gerekliliğini düşünürsek, diş fırçalama olayını ciddiye almakta fayda vardır. Kimi insan günde 5 kere diş fırçalar ama hala dişleri sarı, lekeli ve çürükleri vardır. Kimisi de günde 2 kere fırçalar ve dişleriyle ilgili hiçbir sorunu yoktur. Burada fark yaratan, dişlerimizi nasıl fırçaladığımız ve diş fırçası ve diş macunu seçimlerimizdir. Tabii ki doğuştan gelen diş yapısını göz ardı ederek konuşuyorum." Dedi.

Doğru fırça seçiminin dişlerin tek tek temizlenmesinde önemli olduğunu, aynı zamanda diş etlerinize ve diş minesine de zarar vermeyecek şekilde olması gerektiğini ifade eden Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, "Özel bir rahatsızlığı olmayan bireyler, mümkünse küçük başlı, orta sert fırça kıllarına sahip klasik bir diş fırçasıyla bütün dişleri rahatlıkla temizleyebilirler. Fakat sert fırça kılına sahip diş fırçaları, hiçbir problemi olmayan bireylerde bile diş eti çekilmesi ya da diş minesinde aşınmalara ve hassasiyetlere sebep olabiliyor. Ya da büyük başlıklı bir diş fırçası, ağzın arka bölümlerine ulaşamıyor ve arka azı dişlerin tam temizliği yapılamıyor.

Fırçayı doğru seçtikten sonra, doğru diş fırçalama tekniğini de bilmek önemlidir. Yatay ya da yukarıdan aşağıya diş fırçalamak diş eti çekilmelerine sebep olabiliyor. Yine özel bir dişeti rahatsızlığı olmayan bireyler, dairesel hareketlerle, asıl kuvvet diş etinden dişe doğru olacak şekilde dişlerini fırçalamalıdır. Diş eti rahatsızlığı ya da hassasiyet problemi olanların diş doktorundan tavsiye alarak özel bir yöntemle dişlerini doğru şekillerde fırçalamaları gerekir." Diye konuştu.

Dişleri çok iyi temizlediği düşünülerek, diş fırçasını çok bastırarak kullanmak da oldukça sık yapılan bir hata olduğunun altını çizen Uzman Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Dt.Sevgen Eralp, "Çok bastırarak diş fırçalamanın sonucunda dişeti çekilmeleri ve hatta diş minesinde aşınmalar olabilir. Bu problemlerin bir kısmı geri dönüşlü olabilirken, mine aşınmasının geri dönüşü olamıyor maalesef.

Çoğu kişinin fark etmeden yaptığı bir yanlış da, sağ elini kullanan insanların sol üst bölgedeki dişlerini fazla bastırarak fırçalamalarıdır. Sağ elin diğer bölgelere nazaran, en çok kuvvet verebildiği bölge burasıdır. Dolayısıyla bölgesel olarak sağ üst köpek dişiniz ve onun arkasındaki dişlerinizde bir diş eti çekilmesi veya hassasiyet problemi var ise, bu konu da düşünülmelidir. Solaklar için ise bu durum tam tersidir. Bu durumda sol tarafı fırçalarken sol eli kullanmak, sağ tarafı fırçalarken sağ eli kullanmak aşırı basınç uygulamanızı engelleyebilir." Dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim