• BIST 9093.9
  • Altın 2324.48
  • Dolar 32.3555
  • Euro 34.9625
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Diş hekimi adaylarına hasta robot!

Diş hekimi adaylarına hasta robot!
Japonya'da geliştirilen bir robot, diş hekimliği öğrencilerine gerçekçi çalışma alanında tecrübe kazanma fırsatı sağlıyor

Başkent Tokyo'daki Showa Üniversitesi'nde üretilen 'Showa Hanako 2' adlı robotun yüzü, yumuşak deri silikonla kaplı ve hava basıncı ile çalışan kaslara sahip. Verilen sesli komutlarla ağzını açıp kapayan, gözlerini kırpan ve başını çeviren robot, tedavi sırasında duyduğu acı hissini, hem bilgisayara veri olarak hem de hekime sesli şekilde bildiriyor.
'Showa Hanako 2' gerçek bir hasta gibi ani hareketlerden ürkebiliyor, hapşırabiliyor, esneyebiliyor, öksürebiliyor ve ağzını belirli seviyelerde açıp kapatabiliyor. Robot, bir diş hekiminin günlük çalışma hayatında karşılaşabileceği bütün tepkileri verebiliyor.
Orient Industry adlı bir Japon firmasının geliştirdiği deri, ağız, diş ve dil dokusu, dişçi adaylarına son derece gerçekçi bir çalışma ortamında tecrübe kazanma imkânı sunuyor. Bir ses tanıma sisteminin yerleştirildiği 'Showa Hanako 2', tedavi alıştırmaları sırasında hekimle temel kavramlar üzerinden iletişime geçebiliyor.

Showa Üniversitesi Diş Hekimliği Okulu'ndan Profesör Koutaro Maki, robotla ilgili yaptığı açıklamada, "Eğer bu kadar gerçekçi bir hasta yapmasaydık, onu kullanan öğrenciler iyi tecrübe edinemezlerdi. Diş hekimi için hastanın varlığı önemli bir faktör. Öğrenciler, hastanın sabrını, düşüncelerini ve acısını bilmeli. En küçük bir hatanın dahi affedilemez olduğunu bilmeli" dedi.

Tedavinin sonuna gelindiğinde robotun kaydettiği veriler bir bilgisayar programında analiz ediliyor. Bu sayede dişçi adayının detaylı performansı ölçülebiliyor. 'Showa Hanako 2' bu yılın sonlarına doğru Japonya'da satışa çıkarılacak. Robotun fiyatı ise henüz belirlenmedi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2679 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim