• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Diş hekiminden neden korkuyoruz?

Diş hekiminden neden korkuyoruz?
Diş Hekimi Güzin Kösedağ Kırsaçlıoğlu, çoğu insanın kabusu olan hekim korkusunun nedenlerini aktardı. Ülkemizde diş tedavisi yapan personelin,..

Ülkemizde diş tedavisi yapan personelin fazlalığına rağmen çürük diş ile dolaşan pek çok birey vardır.

Hepinizin koltuğuna sosyoekonomik düzeyi yerinde kültürlü bir birey olmasına rağmen pek çok diş taşı hatta kaybedilmek üzere birçok dişi olan kişiler oturmadı mı?

Peki; her zaman bu kişiler diş hekimi korkusu yüzünden mi tedavilerini yaptırmadılar. Genel olarak "Dentalfobia" nın sebeplerini araştırmak gerekirse bu sebepler:

Genel Diş Hekimi Korkusu; dişçi mi bana hiç bahsetmeyin

Utanç; kişi çürüğün ve diş taşının ihmal sonucu oluştuğunu bilir. Bu konuda eleştirilme korkusu ya da utancından koltuğa oturmak istemez. Pek çok hasta vardır. "ağzımı görünce bana kızacaksınız" diyen.

Kontrol kaybı; tamamen tedavinin kontrolü diş hekimine aittir. Aletler, edavatlar hep diş hekiminin kontrolü altındadır. Kontrolünü bir başkasına bırakma hissi kişiyi ürkütür.

İğne korkusu; enjeksiyon veya iğne bütün bunların sonucunda uyuşukluk hissi. 5-6 saat sürebilen bu his kişiyi çok rahatsız eder.

Ortamın kokusu ve sesler; dezenfektan kokusu ve aerötörün sesi kişi için ürkütücü olabilir.

" Aerötör başlığı çalışırken boğazına bir şey kaçarsa
" El aletleri yanlışlıkla dile ya da damağa batarsa
" Bütün bu diş tedavilerinin hastanın tam bilincinin açıkken yapılıyor olması
" Yapılan tedavi sonrası ya rahat edemezsem endişesi

Tedavi maliyetlerinin çok yüksek olacağı düşüncesi; kişiler devamlı iletişim halindedir. Birinin yaptırdığı diş fiyatı hastanızda korku yaratabilir ve bunun sonucunda kişi diş muayenesi olmak dahi istemez.

Diş tedavisinde gereksiz ya da yanlış uygulama yapılacak korkusu; genellikle bir kişinin kötü deneyimi kulaktan kulağa yayılım göstererek kişide korkuya neden olur. Yanlış bir işlem yapılır ve dişimi kaybedersem ya da iğne yapıldıktan sonra bir uyuşukluk komplikasyon çıkar mı?

Boğulma; aerötör başlığı su ile çalışır iken ağız suyla dolunca kişi panikler boğuluyormuş gibi hissedebilir.

Dişlerini fırçalamadığı için azarlanacağının korkusu; ağzına bakmamışsın, hiç dişlerini fırçalamadın mı? Dişlerin için çok geç.

Alerjik reaksiyon; dişlerine yapılan uygulama esnasında ya da uygulama sonrasında alerjik bir reaksiyon geçirme korkusu, bünyem bu maddeyi kabul etmez ise.

Aerötör korkusu; ben ağzımda matkap çalışsın istemiyorum

Bir hekim olarak bu korkuları hissetmek ve kişiyi bu konuda rahatlatmak hastanızı sizin tarafınıza çeker.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4010 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim