• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Diş muayenehaneleri sistem içine alınsın

Diş muayenehaneleri sistem içine alınsın
ANKARA (İHA) - Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, devletin muayenehaneleri dışlayarak diş hekimliği hizmetlerini vermesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu konuda atacağı bir olumsuz adımın ne hakkaniyetli bir tarafı va

ANKARA (İHA) - Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, devletin muayenehaneleri dışlayarak diş hekimliği hizmetlerini vermesinin mümkün olmadığını belirterek, "Bu konuda atacağı bir olumsuz adımın ne hakkaniyetli bir tarafı vardır, ne ahlaki bir tarafı vardır, ne de bilimsel bir tarafı vardır. Devletin yapması gereken muayenehaneleri de sistem içerisine almak, kamudaki diş hekimlerini de hizmet üretmeye, birbirlerini yok etmeden, birbirleriyle rekabet içerisinde topluma daha kaliteli hizmeti sunmaya çalışmalarını sağlamaktır" dedi.

Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, böylesine önemli bir yasanın oluşturulması sürecinde meslek kuruluşlarının çağrılmamasının, yasa tasarısının toplum tarafından kabullenilmesi noktasında ciddi sıkıntılar çıkacağının ön habercisi olduğunu savunarak, "Böylesine halkın ve ülkenin geleceğini çok yakından ilgilendiren bir konunun muhataplarıyla paylaşılması gerekirdi. Ama bu yapılmıyor, Türkiye'de böyle bir siyaset kültürü yok" dedi. 70 milyonun geleceğine yönelik bir düzenlemenin söz konusu olduğunu belirten Yıldırım, eğer görüş alınmadan yasa çıkarsa toplumun ve Türkiye'nin neler kaybedeceğinin yaşanarak görüleceğini söyledi.

Sosyal güvenlikle ilgili harcamaların kontrol edilmesi ve açık vermeden sistemin sürmesinin bir gerçeklik olduğunu da ifade eden Yıldırım, "Ama bu gerçekliği yerine getirirken de yapılması gerekli olan adil bir sistemin kurulmasını sağlamaktır. Şu andaki yasa tasarısı böylesine adil ve hakkaniyetli bir çözüm yolu önermiyor. Mağdur olanları daha fazla mağdur eden, toplumsal kesimler arasında farklı statüler düzenleyen, norm ve standartlar birliğini ayrılıklar üzerine kurgulayan bir yaklaşımı var" diye konuştu. Tüm bu sorunları çözmek için toplumsal mutabakata ihtiyaç olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Toplumsal mutabakatı sağlayacağınız mecralar sadece işverenlerin örgütleri olmamalı. Aynı zamanda çalışanların örgütleriyle de bu konuyu, bu süreci paylaşmak lazım. Hükümetten öncelikle bunu istiyoruz. Bunu gerçekleştiremediğimiz zaman çok doğaldır ki, sistem içerisinde yer alacak olan 70 milyonu yasa konusunda bilgilendireceğiz" dedi.

Yıldırım, bir eylem planlarının olup olmadığıyla ilgili olarak da, Türk Dişhekimleri Birliği olarak birşey söyleyemeyeceğini, ancak bu konunun tarafı olan diğer sivil toplum örgütleriyle buna karar vermek gerektiğini söyledi. Türkiye'de, 'Sağlık hizmetlerinin harcamaları vergiden mi kaynaklansın, sağlık priminden mi kaynaklansın' şeklinde bir tartışma yaşandığını belirten Yıldırım, Türk Dişhekimleri Birliği olarak şu veya bu finansman sistemini önermediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim tek bir duruşumuz vardır. Önemli olan sağlık hizmetlerine vatandaşın ulaşılabilirliğini ve kullanılabilirliğini sağlamaktır. Bizim açımızdan temel olan budur. Devlet hangi yöntemle finansmanı sağlarsa sağlasın, vatandaşa bu hizmeti ulaştırmak zorundadır. Bu hizmeti ulaştırırken de çok doğaldır ki devlet hem sağlık hizmetlerini bizzat kendisi üretmek zorundadır hem de özel sağlık kurum ve kuruluşlarından hizmeti almak zorundadır. Devlet, hizmetin ve bilginin temeli rekabeti üzerine sağlık hizmetlerini örgütlemek zorundadır. Birini yok sayarak, birini yok ederek, sağlık hizmetlerinin sunumunu gerçekleştirmek mümkün değildir."

"Diş muayenehaneleri sistem içine alınsın"
Diş hekimliği ile ilgili sorunlara da değinen Yıldırım, şu anda diş hekimliği hizmetlerinin yasada tanımlanmış şekliyle topluma verilmesi konusunda bir düzenlemenin söz konusu olduğunu, ancak yönetmelikte bunun nasıl olacağına yönelik bir düzenleme olmadığını söyledi. 'Diş hekimliği hizmetleri tıp hizmetlerinde olduğu gibi, sadece ve sadece özel hastanelerdeki diş hekimlerinden alınacak' şeklinde söylentiler bulunduğunu ifade eden Yıldırım, böylesi bir düzenlemenin diş hekimliği hizmetleriyle ilgili ciddi sorunların yaşanacağı bir düzenleme olacağını ileri sürdü. Dünyanın hiçbir ülkesinde diş hekimliği hizmetlerinde sadece ve sadece özel hastanelerdeki diş hekimlerini sistem içine alan bir organizasyon olmadığını işaret eden Yıldırım, "Dünyanın tüm ülkelerinde diş hekimliği hizmetleri bireysel olarak yani muayenehanecilik temeli üzerinde örgütlenmiş olan yapılardır. Eğer siyasi iktidar diş hekimliği hizmetlerini topluma vermeyi düşünüyorsa muayenehaneleri dışlayarak diş hekimliği hizmetlerini vermesi mümkün değildir. Bu konuda atacağı bir olumsuz adımın ne hakkaniyetli bir tarafı vardır, ne ahlaki bir tarafı vardır, ne de bilimsel bir tarafı vardır. Bizim diş hekimliği hizmetleriyle ilgili en büyük endişemiz budur" diye konuştu.

Devletin tek başına diş hekimliği hizmeti verme kapasitesinin bulunmadığını da savunan Yıldırım, 2006'da Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan diş hekimlerinin toplumun tedavi hizmetlerine olan ihtiyacının sadece yüzde 1'ini, cerrahi işlemlerin sadece yüzde 5'ini, kanal tedavi hizmetlerinin de sadece yüzde 2'sini karşıladığını kaydetti. Yıldırım, "İki tane seçenek vardır. Ya muayenehanesi olan diş hekimlerini de kamuda istihdam edecek, ya da muayenehanelerden de hizmet almaya yönelik bir sistemi kurgulayacak. Devletin yapması gereken muayenehaneleri de sistem içerisine almak, kamudaki diş hekimlerini de hizmet üretmeye, birbirlerini yok etmeden, birbirleriyle rekabet içerisinde topluma daha kaliteli hizmeti sunmaya çalışmalarını sağlamaktır" dedi.

Bu haber toplam 1481 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim