• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Diş protez laboratuarları riskli birimlere dâhil edilsin

Diş protez laboratuarları riskli birimlere dâhil edilsin
Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Diş Hastaneleri ile Bakanlığınıza bağlı, bünyesinde Diş Protez Laboratuarları bulunan Devlet Hastanelerinde Diş Protez Teknisyeni olarak çalışan ..

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri, Diş Hastaneleri ile Bakanlığınıza bağlı, bünyesinde Diş Protez Laboratuarları bulunan Devlet Hastanelerinde Diş Protez Teknisyeni olarak çalışan arkadaşlarımızın çalışma koşulları sağlık problemleri ve özlük hakları ile ilgili yapmış oldukları çalışmaları sonucu, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2009/20 nolu genelge yayınlamıştı.

Bu genelgede, çalışma ortamlarımızdan kaynaklanan olumsuz sağlık koşullarına ve yoğunluğa bağlı olarak, çalışan sağlığını tehdit edici risk faktörlerinin tespit edilmesi yönünde, adı geçen kurumlar arasında bir protokol ile Diş Protez Laboratuarlarında sağlık ve güvenlik risk faktörleri ile ilgili çalışma yapıldığı anlaşılmıştır; bu çalışmada Diş Protez Laboratuarlarında çalışan sağlığını tehdit edici risk faktörlerine yüksek düzeyde rastlandığı tespit edilmiştir. (Genelge 2009 /20 ve 1.2.3.4.5.6 ve 7 inci maddeler).

Ayrıca Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında yapılan diğer bir çalışma ile 2008/76 nolu Genelge yayınlanmış, Diş Protez Teknisyenliği Mesleği, Ağır ve Tehlikeli İşler kategorisinde sayılarak bir takım sağlık ve özlük hakları konusunda yeni düzenlemelere gidilmiştir.

Diş Protez teknisyeni arkadaşlarımızın, performans sistemi ile iş yükü orantısız bir şekilde artırılmış, olumsuz sağlık koşulları altında adeta ölüme itilmiştir.2003 ten günümüze tüm sağlık hizmetlerinde dört kat artış meydana geldiği göz önüne alındığında, diş protez teknisyeni arkadaşlarımızın, sıklıkla kullandığı, zehirli kimyasal maddelere, zararlı Silika tozlarına, çapraz enfeksiyon riskine, kalitesiz ortam hava koşullarına daha fazla maruz kaldığı anlaşılacaktır.

Bu, ağır sağlık koşulları ve tüm olumsuzluklar, diş protez teknisyeni arkadaşlarımızda; ümitsizlik, kronik uykusuzluk, yorgunluk, duyma ve görme bozuklukları hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, çeşitli cilt problemleri, iş kazaları, ileri derece göğüs hastalıkları(astım, kanser vb.),çapraz enfeksiyona bağlı olarak da HepB,HepC vakalarının görülmesine yol açmıştır. Daha da önemlisi SLİKOZİS ve Diş Protez Teknisyeni Pnömokonyozu birçok arkadaşımızda görülmektedir.

05 Kasım 2010 tarihli ve 44100 Makam Onayı ile yürürlüğe konulan AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİ İLE DİŞ HASTANELERİNDE GÖREVLİ PERSONELE BİRİM PERFORMANS KATSAYISININ UYGULANMASINA DAİR YÖNERGE tamamen doktor endeksli olup uzman doktorlarımıza protez puanı kazandıran işlemlerin çoğunu diş protez teknisyenlerinin yaptığı göz önünde tutulmamıştır.

Yüz elli diş protez teknisyeni bulunduran bir merkezde laboratuar gibi riskli bir birimde kaçmalardan dolayı ancak 35-40 kişi çalışmakta ve canları pahasına bu görevlerini yerine getirmektedirler. Bu birimlerdeki arkadaşlarımıza teşvik edici önlemler alınması yerinde ve doğru olacaktır.

Bu günlerde, geldiğimiz nokta itibari ile yaşadıkları sağlık problemleri ve performans sisteminden doğan yoğunlukları göz önüne alınarak, başkanlığınızdan, tıpkı Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanelerinin psikiyatri servisleri gibi Ağız ve diş sağlığı merkezleri ve diğer kurumlardaki diş protez laboratuarlarının da, farklı bir konumda değerlendirilmesi, risk ve özellik arz eden bu birimlerin Başkanlığınızca; riskli ve özellikli birimlere dâhil edilmesine, bu yönde performans ve ek ödeme yönetmeliğinde yer almasını arzu etmektedirler.


Kamuda Çalışan Diş Protez Teknisyenleri Derneği

www.distekder.org

Bu haber toplam 6166 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim