• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Diş sağlığı merkezi imece usulüyle yapıldı

Diş sağlığı merkezi imece usulüyle yapıldı
İstanbul Sancaktepe'de iki ay önce hizmete açılan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin ilginç bir yapım hikâyesi var.

Sancaktepe Kaymakamı Necmettin Kalkam, halkın birikimleriyle yapılan hastaneye 25 firmanın yardım ettiğini söyledi. Kalkan, asansöründen jeneratörüne, bilgisayar sisteminden, elektrik donanımına kadar imece usulü ile çalışıldığını aktardı.

Anadolu'da cami, okul elbirliğiyle yapılır, sıkıntısı olan komşunun problemi için bütün mahalle seferber olur. Asırlık geleneklerden imece usulü yardımlaşmanın güzel bir örneği de İstanbul Sancaktepe'de gerçekleşti. Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Sancaktepe Kaymakamı Necmettin Kalkan'ın öncülüğünde elbirliğiyle yapıldı. Günde bin hastanın hizmet alabileceği merkez Sağlık Bakanlığı ve İl Özel İdaresi'nden ödenek alınmadan tamamlandı. Kaymakam Kalkan, "Bölgedeki işadamlarıyla görüştük, projeye desteklerini esirgemediler. Tıkandığımız birçok noktada Belediye Başkanımız İsmail Erdem Bey yardım etti. Sonuçta imece usulü güzel bir eser ortaya çıktı." dedi.

Depoda duran 9 diş ünitesi başlangıç olur

Kaymakam Necmettin Kalkan, Kartal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin başhekim yardımcısı olan eşi Dr. Hatice Kalkan'ın bir akşam depolarında 9 tane diş ünitesinin bulunduğunu söylemesiyle harekete geçer. Hatice Kalkan eşine, üniteleri değerlendirmek için Pendik-Kurtköy civarında küçük bir poliklinik açılmasını önerir. Eşi ise "Kurtköy'e neden gidiliyor? Sancaktepe yeni kurulmuş bir ilçe, ekonomik olarak İstanbul'un dezavantajlı bölgelerinden bir tanesi, polikliniği Kurtköy'de değil, Sancaktepe'de açalım." der.

Kalkan, Sağlık Bakanlığı'na açılış onayı ve personel vermeleri karşılığında diş merkezi binasının her şeyiyle tamamlanıp bakanlığın hizmetine sunma taahhüdünde bulunur. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin binası karkas olarak bulunup kiralanır. Proje çizilir ve ilçe kaymakamı bölgedeki işadamlarını ziyaret eder. Kaymakam Kalkan, "İşadamlarıyla birebir görüşmeye başladık. Asansör imal eden arkadaşlarla görüştük, binanın asansörünü yaptık. Jeneratör imalatı yapan fabrika jeneratörünü yapıp teslim etti. İnşaata destek veren büyük ölçekte 25 firmamız var." diye konuşuyor.

Ekonomik sıkıntıya rağmen yardım ettiler

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ise yapılan çalışmaları, "Binaya sadece cam giydirilmişti, iç bölümleri yoktu. Binanın içi fiziki mekânlarının boyası badanası, duvarları ve makine mekanik aksamında destekte bulunduk." cümleleriyle anlatıyor.

Kaymakam Necmettin Kalkan, işadamlarıyla yaptığı görüşmede unutamadığı bir olayı şöyle anlatıyor: "Ekonomik sıkıntıda olmasına rağmen, seve seve destek verenler oldu. Elektronik firması, işyerini kapatmak üzere, projeyi götürdüğümüzde kabul etti ve binanın bütün ağ kablolarını, data kablolarını, bilgisayar altyapısını herhangi bir ücret talep etmeden yaptılar."

Diş sağlığı merkezine yardım eden işadamlarından Oğuzhan Çelikel, hem bölgenin hem de kendilerinin kazandığını söylüyor. Çelikel, güzel anlamlı bir işe katkıda bulundukları için mutlu olduklarını ifade ediyor. İşadamı Ömer Demirbaş ise, "Yardımın nedeni mi olur, işin ucundan tuttuğumuz için ne mutlu bize." diyor.

24 Mayıs'tan sonra 20 bin 500 hasta hizmet aldı

Kartal'a bağlı poliklinik olarak düşünülen merkez Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılıştaki talimatıyla Sancaktepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak yeniden adlandırılır. İstanbul'un en moderni olma özelliğini taşıyan ağız sağlığı merkezinde 41 poliklinik, 1 ameliyathane, 2 röntgen bölümü, merkezi sterilizasyon, protez laboratuvarı, konferans salonu, idari birimler ve yemekhane bulunuyor. Diş merkezinde şu an 39 diş poliklinik hizmet veriyor. Merkeze günde ortalama 700 civarı hasta başvuruyor. Merkezin 24 Mayıs'tan itibaren baktığı hasta sayısı ise 20 bin 500. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nden Sancaktepe'nin yanı sıra, Sultanbeyli ve Çekmeköy'den gelen hastalar da hizmet alıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim