• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Diş Sağlığına Ilişkin 10 Altın Öneri

Diş Sağlığına Ilişkin 10 Altın Öneri
Doç. Dr. Ali Çağın Yücel, yiyecekler ve diş sağlığına ilişkin 10 altın öneri sundu.

Mekanik temizlik: Çiğneme sırasında mekanik etki ile dişte temizlik de meydana geliyor. Bu nedenle, ağızda çiğnemenin daha az olduğu tarafta daha çok çürük meydana geliyor. Sert ve lifli besinler, dişte mekanik temizlik yapar. Elma, havuç kereviz sapı gibi sert besinlerin mekanik temizlik etkisinden yararlanabilirsiniz.

Sakız: Sakızın tükürüğü uyarıcı etkisinden ve dolayısıyla tükürüğün mekanik temizleme etkisinden yararlanabiliriz. Çiğnenecekse şekersiz sakız çiğnenmeli.

Çürük önleyiciler: Peynir, şekersiz sakızlar, lifli yiyecekler, xylitol (şekersiz sakızların içine konan madde) inek sütü çürük önleyicilerdir. Dişimizi fırçalayamadığımız zamanlarda, küçük bir peynir parçası yenmesi fırçalamanın yerine geçebilir. Bu uygulama çok zorda kaldığımız zamanlarda yapılmalı, her gece yapılması durumunda, plak oluşumuna neden olabilirsiniz. Ben peynir yiyeyim dişim çürümesin diye bir şey söz konusu değil.

Yer fıstığı: Tükürük akış oranını arttırdığı için çürük önleyici olarak nitelendirilebilir.

Şekersiz süt: Süt kalsiyum kaynağı olması nedeniyle, çocukların beslenmesinde önemli bir yer tutuyor. Gece çocuklara süt verilmesi çok yaygın ama şeker katılmamalı.

Pekmez: Sütün içine pekmez, bal ve karamel katılması daha tehlikeli. Bu ek besinler dişe yapışıyor ve gece tükürük akışı az olduğu için diş çürüğü daha fazla oluyor.

Kasiyum: Annelerin hamileliğin ilk 4 haftasında A ve D vitamininden, kalsiyumdan zengin besinler almaları gerekiyor.

Tatlılar: Şeker, çikolata, kek, bisküvi, hamur işleri, puding, çay şekeri, mısır gevreği, reçel, bal potansiyel çürük yapıcı besinler.

Ara öğün: Ara öğünlerde yenen şeker ve çikolata, diş fırçalanmadığı ve uzun süre dişte kaldığı için çok daha fazla çürük yapıcı etkiye sahip. Ara öğünlerde lifli gıdaları tercih edin.

Diyet: Diyetisyenlerin hastasına diyet yazarken, dişhekimine danışması diş sağlığı açısından önemli.

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4627 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim