• BIST 9036.33
  • Altın 2294.737
  • Dolar 32.3124
  • Euro 35.0799
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Dişhekimliği haftasında çekilen bir dişin maliyeti çıktı

Dişhekimliği haftasında çekilen bir dişin maliyeti çıktı
Ülkemiz vatandaşlarının 330 milyon civarında yapılması gereken diş tedavisi, çekim, kanal vb işlemleri bulunmaktadır. Oysa geçen yıl Devlet ADSM’lerinde yaklaşık 30 milyon sayıda işlem yapılmıştır.

Adissad Yönetim Kurulu Başkanı Dt. Ahmet SELVİ, Dişhekimliği haftası ile ilgili yaptığı açıklamada şunlara değindi; "Yine bir ağız ve diş sağlığı haftasına giriyoruz. Ancak sorunlar azalmamış, artmış ve çözüm de üretilmemiştir. Kamu-özel işbirliği ile, sağlık hizmetlerinin özelden alınmasıyla sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştıran bu durumun ağız ve diş sağlığı için de geçerli olması gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığının insan yaşamında çok önemli bir yer tutmaktadır. Kamu’da 'Ağız ve Diş Muayene ve Tedavisi' için bekleyen vatandaşlarımızın sayısında günden güne artış olduğu ve kamunun bu yükü tek başına kaldıramayacağı aşikardır. Yaklaşık ülkemiz vatandaşlarının 330 milyon civarında yapılması gereken diş tedavisi, çekim, kanal vb işlemleri bulunmaktadır. Oysa geçen yıl Devlet ADSM’lerinde yaklaşık 30 milyon sayıda işlem yapılmıştır. Geride kalan büyük bir kitle beklemekte tedavi yaptıramamakta ve nihayetinde çekim yaptırarak acil durumunu ötelemektedir. Bu ise çok üzücü bir durumdur.

Gerek kişinin sosyal özgüvenin pekiştirilmesindeki, gerekse ilerde oluşabilecek pek çok sistemik hastalığın ön belirtilerinin tespit edilip rahatsızlığının giderilmesinde ağız diş sağlığının önemi, tüm sağlık bilimcileri tarafından paylaşılmaktadır. Zamanında yapılmayıp, ihmal edilen tedavilerin ekonomik boyutundan da bahsetmek gerekirse dolgu yapılmayan her çürük diş kanal tedavisi gerektirir. Dolgunun 4 katı maliyet. Yine ihmal edilirse o diş çekilir. Yerine diş koymak (kaplama yapmak) dolgu maliyetinin 10 katı. Eğer implant yapılırsa dolgu maliyetinin 23 katı bedel ödemek gerekecektir.

Sonuç olarak;

1) Varolan özel diş sağlığı kapasitelerinden faydalanarak vatandaşlarımıza hizmet vermek ve onları daha fazla mağdur etmemek adına ağız ve diş sağlığı sektöründe, kamu-özel işbirliğinin ivedilikle yapılması gerekmektedir.

2) Koruyucu dişhekimliği çok önemlidir. Mutlaka halkımız bilgilendirilmeli, uyarılmalı, farkındalık oluşturulmalıdır. Çünkü; eğer bir dolgu ile kurtaracağımız dişi çekersek implant yapılma maliyeti: 23 X 75 TL = 1.725 TL olacaktır. (75TL TDB’nin belirlediği dolgu ücretidir)"

Bu haber toplam 4355 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim