• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Dişler yemekten sonra fırçalanmaz mı?

Dişler yemekten sonra fırçalanmaz mı?
Diş sağlığında tüm bildiğimiz ezberler bozuluyor mu? "Her yemekten sonra diş fırçalanmalı" diye ezberletilen bilgi, aslında dişleri kötü mü etkiliyor? Uzmanlar; dişlerin ne zaman fırçalanması ...

Diş sağlığında tüm bildiğimiz ezberler bozuluyor mu? "Her yemekten sonra diş fırçalanmalı" diye ezberletilen bilgi, aslında dişleri kötü mü etkiliyor? Uzmanlar; dişlerin ne zaman fırçalanması gerektiğiyle ilgili görüşlerini paylaştı

Amerikan Diş Hekimliği Akademisi Başkanı Howard R. Gamble; yemeklerin hemen ardından diş fırçalamanın tehlikelerine karşı uyardı. Araştırmalara göre; asitli yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra dişleri fırçalamak, yarardan çok zarar getiriyor. Gamble "Asit, diş minelerine zarar ver. Hemen dişleri fırçalamak, asidi diş minesine doğru, daha da derine itmek anlamına gelir" dedi. Asitli gıdalardan sonra; ağzın suyla çalkalanmasını ve dişlerin 30 dakika sonra fırçalanmasını önerdi. Türk diş hekimleri de dişlerin doğru fırçalanmasıyla ilgili görüşlerini paylaştı.

Prof . Dr. Nihat Tanfer
İDEAL FIRÇALAMA SÜRESİ ÜÇ DAKİKA
Limon suyu ve portakal suyu gibi asit düzeyi yüksek gıda ve içeceklerin tüketimi, asit düzeyini artırır. Bu da diş minesinin yüzeyinde yumuşamaya neden olabilir. Bu yüzden, özellikle bu tür içecek ve yiyeceklerin tüketiminden 30-40 dakika sonra dişlerin fırçalanması gerekir.
Dişlerimizi günde iki kere fırçalamalıyız. (Tercihen sabah ve yatmadan.) Fırçalama esnasında her iki çene ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Çenenin bir ucundan, diğer ucuna; tüm diş yüzeyleri içeriden ve dışarıdan temizlenmelidir.
İdeal fırçalama süresi yaklaşık iki-üç dakika olmalıdır. Öte yandan dişlerin ara yüzlerinin temizlenebilmesi için, günde bir kez diş ipi kullanılması da şarttır.


DİŞ HEKİMİ GÖKHAN YÜKSEL
DİL YÜZEYİ DE TEMİZLENMELİ!
Yemeklerden hemen sonra ağız içi ortam asidik olduğundan, mine tabakasında çözünme oluşur. O anda fırçalamak; diş yüzeylerinde aşınmaya sebep olabilir. Bu nedenle yemeklerden ve içeceklerden en az 30 dakika sonra dişlerin fırçalanmasında fayda vardır.
Dişler günde en az iki kez fırçalanmalıdır ancak ideali üç kezdir. İdeal diş fırçalama süresi; tüm yüzeylerin ve araların da fırçalanabilmesi adına beş dakikadır. Dişleri daha uzun süre ve sert fırçalamak; diş eti çekilmelerine ve aşınmalara neden olabilir.
Diş yüzeylerinde oluşan bakteri plağı, diş etinden dişin ucuna doğru küçük dairesel hareketlerle temizlenmelidir. Fırçanın kılları diş-diş eti birleşimine yerleştirilmeli ve tüm dişlerin ön ve arka yüzeyleri beşer kez fırçalanmalıdır.
Bu işlemin ardından, dil yüzeyi de hafifçe fırçalanmalı ve bakterilerden arındırılmalıdır.

DİŞ HEKİMİ SEYHAN ERGİN
ASİT EROZYONU HASSASİYET YARATIR
Asitli yiyecek ve içecekler ekşi oldukları için dişlerde gıcır gıcır bir his bırakırlar. Asit erozyonu nedeniyle; diş hassasiyeti olanlar, yemeklerden hemen sonra dişlerini fırçalamamalı.

DİŞ HEKİMİ KIVANÇ CEBESOY
DİŞ ETİ KANAMASI VARSA ARA VERMEYİN
Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az 120 saniye olmalıdır. Kronometre kullanarak gerektiği kadar fırçaladığınızdan emin olabilirsiniz.
Kısa ve nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalayın. Diş eti çizgisinin, zor erişilen arka dişlerin ve dolguların temizlenmesine ayrıca önem gösterin. Tüm bölümlerin iyice temizlenmesine konsantre olun.
Eğer dişleriniz kanıyorsa, fırçalamaya ara vermeyin. Diş etleriniz iki haftadan fazla kanıyorsa, mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz.
Daha taze nefes için, dilinizi de mutlaka fırçalayın.

DİŞ HEKİMİ MERT KÖKDEMİR
DİŞLERİ MASAJ YAPAR GİBİ FIRÇALAYIN!
Dişlerimiz; diş minesi sayesinde sıcak, soğuk gibi çeşitli dış etkenlerden etkilenmez. Ne zaman ki diş etimizde çeşitli sebeplerden dolayı çekilmeler olur, o zaman dişlerimizde hassasiyet ve çürükler başlar. Hem dişimizi, hem de diş etlerini çok iyi bir şekilde, bastırmadan, aynı masaj yapar gibi fırçalamak gerekir.
Fırça; diş ve diş eti birleşim noktasına 45 derecelik bir açıyla yerleştirilmeli ve dişler dairesel hareketlerle temizlenmelidir. En ideali; dişlerin, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce fırçalanmasıdır.
Dil yüzeyi de dil fırçaları ile temizlenmeli, arkasından da ağız gargarası ile gargara yapılmalı.

DİŞ HEKİMİ SİBEL KARA MAN ÖRSAL
KIRMIZIDAN BEYAZA DOĞRU BEŞER KEZ

Klasik bilgiler hâlâ geçerliliğini koruyor. Günde iki kez, fırça her diş yüzeyinden beş kez geçecek şekilde ve diş etinden dişe doğru, yani kırmızıdan beyaza bir dakika fırçalamak gereklidir.
Özellikle yatmadan önce fırçaladıktan sonra; diş ipiyle ve ağız duşlarıyla ara yüz temizliği yapmak da çok önemlidir.

DİŞ HEKİMİ ÇAĞDAŞ KIŞLAOĞLU
NOHUT BÜYÜKLÜĞÜNDE MACUN YETERLİ!
Aşınmaya yol açan diş macunları ve yemeklerden hemen sonra dişlerin fırçalanması asit erozyonu oluşumunu hızlandırıyor. Asit erozyonunun ilk safhasında dişlerin parlaklığında ve görünümlerinde değişim gözleniyor. Diş minesi aşındıkça, dişler sararıyor. Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet oluşuyor.
Her fırçalamada sadece nohut büyüklüğünde macun kullanmanız yeterli. Diş eti probleminiz yoksa, orta sertlikte diş fırçası kullanabilirsiniz.
Ayrıca kuron, köprü gibi sabit protezi olan hastaların; özel diş ipi ve ara yüz fırçası denilen ürünleri de kullanması gerekmektedir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6600 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim