• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Diyabet hastalarına 'beyaz ekmek' uyarısı!

Diyabet hastalarına 'beyaz ekmek' uyarısı!
Diyetisyen Saadet Tayşi, diyabet hastalarının nasıl beslenmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu.


KARBONHİDRATLI BESİNLERİN TÜKETİMİNE DİKKAT!

Diyetisyen Saadet Tayşi, besin tüketiminde kan şekerinin dengelenmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Tayşi, diyabet hastalarında beslenmenin önemli olduğunu belirterek, "Diyabet hastalarında beslenme çok önemlidir. Çünkü beslenme en büyük faktördür. Beslenmede öncelikli olarak karbonhidratlı besinlerin tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Tükettiğimiz karbonhidratlı besinlerin miktarını aşılması zaman kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Kan şekerinin yükselmesiyle birlikte, bu sefer diğer açlık ve tokluk mekanizmaları etkilenmektedir. Kan şekerinin her zaman yüksek ilerlemiş olması şeker hastalıklarının komplikasyonlarını arttırır. Kalp ve damar hastalıkları gibi, göz gibi, böbrek gibi hastalıklara yol açıyor. Kan şekerimizi düzenlemek amaçlı yediğimiz yiyeceklerin miktarına, zamanına ve içeriğine dikkat etmemiz gerekiyor. Kan şekerimizin içeriğini düzenlememiz için her yemeğimizin arasında 2-3 saatlik periyot olursa, kan şekerimizin dengesinin dağılımı daha yumuşak ilerlemiş olur. Yediğimiz yiyeceklerin miktarları bireyden bireye değişkenlik gösterir" dedi.

"BEYAZ EKMEK VE MEYVE SULARINDAN UZAK DURULMALI"

Beyaz ekmek ve meyve suyu tüketiminin kan şekerinin dengesini bozduğunu söyleyen Tayşi, "Özellikle beyaz ekmekten uzak durmamız gerekiyor. Çünkü beyaz ekmek kan şekerinin ani yükselmesine veya düşmesine neden oluyor. Bundan dolayı tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir. Hazır meyve sularını şeker hastalarına tavsiye etmiyoruz. Hazır meyve sularının şeker oranı, taze meyvelerin şeker oranından daha fazladır. Meyveleri de avuç içimizi geçmeyecek şekilde tüketmeliyiz. Porsiyonu fazla yediğiniz her besin vücuttaki kan şekerini yükseltebiliyor. Et, tavuk, balık ve yumurtanın içerisinde karbonhidrat yok, yani kan şekerinize etkisi yok ama fazla tüketilmesi kilo artışınızı hızlandırmaktadır. Kilo hastalığı ile birlikte obezite, obezite ile birlikte şeker döngüsü hızlanıyor. Bundan dolayı et tüketimine dikkat etmek gerekiyor" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2771 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim