• BIST 9123.21
  • Altın 2323.393
  • Dolar 32.3527
  • Euro 34.951
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Diyabetik ayakta organ kaybına son veren tedavi: Düşük enerjili laser tedavisi

Diyabetik ayakta organ kaybına son veren tedavi: Düşük enerjili laser tedavisi
Dünyada , özellikle Avrupa ülkelerinde son zamanlarda sıkça kullanılan düşük enerjili laser tedavisiyle ülkemizde de diyabetik ayak hastaları bacak kesilmelerinden kurtuluyor.

“Mucize tedavi “ olarak da adlandırılan düşük enerjili laser tedavisini ülkemizde uygulayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cafer Abbasoğlu hastalarda damar yolundan laser ışınının verilmesi esasına dayanan tedaviyle , tıkalı bölgede ince kılcal damarların 3-5 daha kat genişleyerek yeni kılcal damarlar oluşturduğunu dolayısıyla oksijensiz bölgelere de kan ulaşarak diyabetik ayakların hızla iyileştiğini belirtti.
Diyabetik ayağın ne olduğu ve bu tedaviye ne zaman ihtiyaç duyulduğu hakkında ise Abbasoğlu şunları söyledi :

Seker hastalarının ayaklarında dolaşım yetersizliğine bağlı darlık ve tıkanmaların yol açtığı doku beslenmesi bozukluklarından kaynaklanan yaralara diyabetik ayak denir. Günümüzde bu hastalığın çözümü bir çok hastanede bacaktaki kansız bölgeye kan verilerek bypass yapmak ve stent takmak suretiyle sağlanmaktadır.

Ancak her diyabetik ayak şikayeti olan hastada bypass ve stent şansı mümkün değildir. Bazen her iki bacakta, özellikle diz altındaki damarlarda daralma ve tıkanıklıklar oluşmakta ayaklar ince kılcal damarlar ile beslendiğinden beslenme yeterli gelmemektedir.Bu durumdaki hastalarda istirahat ağrıları denen ağrılar oluşmakta veya yürüyüş yaptıkları zaman kısa mesafede bile duraklama ihtiyacı duymaktadırlar.İşte bu durumdaki diyabetik ayak hastalarına düşük enerjili laser tedavisi uygulanmaktadır.

Birçok diyabetik hasta için yepyeni bir umut ışığı olan bu metodu Türkiye de yaklaşık bir yıldır başarıyla uygulayan Abbasoğlu düşük enerjili laser tedavisinin nasıl uygulandığını ise şu şekilde özetledi : Hastaların bacakta ve diğer sistemdeki damar durumları muayenesi ve anjio filmleri ile değerlendirilmesi sonucunda tedaviye karar verilirse seanslar şeklinde hastaya tedavi uygulanmaya başlanır.Hastaların diyabetik ayak,diyabetik Diyabetik hastaların bacak ve diğer sistemdeki damar durumlarının muayene ve ketoasidoz,diyabetik nöropati,diyabetik nefropati, diayebetik retinopati rahatsızlıklarına göre üç farklı türde(kırmızı mavi yeşil) laser tedavisi uygulanır. Her laser ışınının yüzeyel ve derin dokulara nüfuz etme etkileri farklıdır.

Tedavi hastanın kolundan damar yolu açılarak laserin bu damar yolundan verilmesiyle başlar. Kan hücresi tarafından emilen laser ışını özellikle hemoglobin yardımıyla mitokondriller üzerinde değişiklik yaparak kanın cereyanı ve deveranı etkisiyle bacaktaki tıkalı bölgede ince kılcal damarları 3-5 kat genişletir, yeni ince kılcal damarlar oluşturur.Dolasıyla oksijensiz,beslenmeyen bölgelere kan gider böylece iyileşmeyen yaralar iyileşir. Ağrı,şişlik ve kramplar azalır, hastalar geceleri rahatça uyurlar. 2- 3 seans sonunda yaralarda iyileşmeler fark edilir ,hastalar parmakları veya bacakları kesilmeden hayatlarına devam ederler.

Tedavinin narkoz ve ameliyata gerek duymadan,hastanede yatmadan, poliklinik şartlarında ortalama 1 saatlik seanslar şeklinde uygulandığının altını çizen Op. Dr. Cafer Abbasoğlu her seans sonrası hastaların normal yaşantılarına, çalışıyorlarsa işlerine rahatça devam edebilmelerinin hasta grubu içinde ayrı bir memnuniyet yarattığını da önemle vurguladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5452 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim