• BIST 9732.98
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

Diyabetin tedavisine kökten çözüm geliyor

Diyabetin tedavisine kökten çözüm geliyor
Kronik hastalıkların tedavisinde çığır açan kök hücre nakli şimdi de diyabetlilerin umudu oldu. Deney aşamasına geçen yeni yöntem, diyabet ilaçlarını hastaların hayatından çıkaracak.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye’de kök hücre nakli çalışmaları hızla devam ettiğini belirterek “Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımızın gerekli mevzuatları devam ediyor. Bakanlığımız, Avrupa ülkeleri ve ABD’yle aynı hızda mevzuatları çıkarıyor. Bu ülkemiz için büyük bir gelişmedir” dedi. Kök hücre tedavisinde diyabet ile ilgili çalışmaların deney aşamasında olduğunu ve deneyler sonunda olumlu sonuçlar alındığını dile getiren Altuntaş, “Diyabet hastası yakın zamanda kök hücre nakliyle tedavi olabilecek, bu tedavi yöntemiyle diyabet ilaçlarını tamamen hayatından çıkacaktır. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Sonuçlar ümit vaat edici. Önümüzdeki yıllarda göreceğiz ki, diyabet hastasına kök hücre nakli olacak” şeklinde konuştu.

Kanser uygulama aşamasında

Hepatitile ilgili olarak Almanya’da elde edilmiş olgulara dikkat çeken Altuntaş, “İleride hepatite kesin çözüm kök hücre nakli olacaktır. Kök hücreyle ilgili her alanda çalışmalar sürüyor. En çok kanser tedavilerinde çalışmalar devam ediyor. Kanserde kök hücre tedavisi deneyden çıkmış, uygulama aşamasında” dedi.

Türkiye’de 40’ın üzerinde kemik iliği nakli merkezi olduğunu ve yaklaşık bin 500’ün üzerinde nakil yapıldığını söyleyen Altuntaş, “Merkezimizde 200’ün üzerinde nakil gerçekleştirdik” açıklamasını yaptı. Sağlık Bakanlığı’nın çalışmalarını sürdürdüğü Türk-Kök projesinin ilik nakli bekleyen hastalar için önemine değinen Altuntaş, “Ailesinden kök hücre bulamayanlar için ‘doku bilgi bankası’ kurulacak. Ailelerin izniyle yeni doğanların kordon kanından kök hücre alınacak ve saklanacak” dedi.

Hücresini altın gibi görüyor

Altuntaş, kordon kanından alınacak bu kök hücrelerin ileride çocuğun hasta olma ihtimaline karşı ücretle saklanabileceğini, eğer aile bilgilerin ve kök hücrenin başkalarıyla da paylaşımına izin verirse saklama işleminin ücretsiz gerçekleşeceğini anlattı. Bu taktirde kök hücrelerin doku grupları uyanlara nakledilebileceğini vurgulayan Altuntaş, ancak bu konuda da en büyük sorunun vatandaşın kök hücre vericisi olmaya yönelik korkusu olduğunu kaydetti. “Kök hücre vericiliğinin bir şekilde bilinçlendirilmesi lazım” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5530 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim