• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Diyabette çözümler kitabı çıktı. Obezite ve yaşam

Diyabette çözümler kitabı çıktı. Obezite ve yaşam
30 sağlık kuruluşunun destek verdiği Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler Projesi çerçevesinde hazırlanan “Türkiye'de Diyabette Çözümler” kitabı tanıtıldı.

Türkiye Diyabet Vakfı öncülüğünde 30 sağlık kuruluşunun destek verdiği Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler Projesi çerçevesinde hazırlanan “Türkiye'de Diyabette Çözümler” kitabı tanıtıldı.

Türkiye Diyabet Vakfı'nın öncülüğünde, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Masası (WHO Europe), Uluslararası Diyabet Federasyonu Avrupa Masası (IDF Europe), Sağlık Bakanlığı'nın da aralarında bulunduğu 30 sağlık kuruluşunun destek verdiği Diyabet 2020 Vizyon ve Hedefler Projesi çerçevesinde hazırlanan Türkiye'de Diyabette Çözümler Kitabı; 46. Ulusal Diyabet Kongresinde basın toplantısı ile tanıtıldı. Toplantıya, D2020 Koordinatörü Prof. Dr. Temel Yılmaz, D2020 Koordinasyon Kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan İlkova, Prof. Dr. Mustafa Kemal Balcı, Prof. Dr. Ahmet Kaya, IDF Avrupa Temsilcisi Doç. Dr. Şehnaz Karadeniz ve kitabın basımında katkısı bulunan Sanofi Aventis firmasının temsilcisi Dr. Edibe Taylan katıldı.

Diyabet politikası geliştirilmeli

D2020 Koordinatörü Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet ve diyabetin neden olduğu komplikasyonların Türkiye'de toplam sağlık harcamaları içinde 2 milyar dolarla en büyük paya sahip olduğunu söyledi. Yılmaz, “2020 yılında diyabet nedeniyle kamu kasasından ve vatandaşın cebinden toplam 11 milyar dolarlık harcama yapılacağı tahmin ediliyor. Diyabet 2020 projesi toplumun her alanında hayata geçirilirse, 9 milyar doları cebimizde kalacak” dedi.

Diyabet 2020 projesiyle ilgili de bilgi veren Yılmaz, “Türkiye'deki bütün sektörleri bir araya getiren ve 2010 ile 2020 yılları arasında neler yapılması gerektiğini ortaya koyan bir projeye imza attık. Diyabet 2020, ulusal ve toplu hareketi sağlayacak bir oluşum” diye konuştu.. Yılmaz, kitabın Türkiye'nin 2020 yılına kadar diyabet konusundaki politikalarını belirlemesi açısından çok büyük önem taşıdığını vurguladı.

Obezite ve hareketsiz yaşam gibi sorunlar nedeniyle Tip 2 diyabete yakalanma yaşının ilkokul çocuklarına kadar indiğini vurgulayan Temel Yılmaz, şöyle devam etti:

“Diyabetten korunmak en az tedavi kadar önemlidir. Diyabet komplikasyonlarından kurtulabilmek için vatandaşları bilgilendirecek iletişim politikaları uygulamak, okul kantinlerini düzenlemek, gıda endüstrisinin paketler üzerinde bilgilendirme yazmasını sağlamak gerekiyor. Diyabetle mücadele uzun vadeli olmalı. Türkiye'nin artık bir diyabet politikası ortaya koyması gerekiyor.”

"Beden eğitimi ders sayısı artırılsın"

D2020 Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan İlkova da ilköğretim ve ortaöğretim okullarında beden eğitimi dersi saatlerinin uzatılması gerektiğini kaydetti. Diyabetin en önemli düşmanının spor olduğunu belirten İlkova, “Milli Eğitim Bakanlığı bir günde çıkaracağı talimat ile beden eğitimi derslerinin saatini uzatabilir. Haftada birkaç saat beden eğitimi dersi yapılabilir. Diyabetin önlenmesi için ailelerin de eğitilmesi gerekiyor. Türkiye'de bir çocuk ekran başında ortalama 3 saat geçiriyor. Diyabet de hareketsiz bir yaşamın getirdiği sorunlar arasında yer alıyor. İnsanlar her gün yarım saat yürüyerek diyabete yakalanma riskini yüzde 30 ile 58 oranında düşürebilir” diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5563 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim