• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Diyet tuzakları sağlığınızı tehlikeye sokabilir!

Diyet tuzakları sağlığınızı tehlikeye sokabilir!
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, diyet tuzaklarının sağlığı tehlikeye sokabileceğini belirtti.

Tura, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi: "Ara Öğünleri Kaldırmak: Kilo verme ve kilo korumanın temeli ara öğün yapmaktır. Günümüzde ara öğünlerin yapılması ve yapılmaması konusunda birçok bilimsel makale bulunsa da pratikte ara öğün yapmayanların ana öğünlerde daha fazla yemek tükettikleri görülmektedir. Bu durum ise ani kilo artışına neden olmasa da zaman içerisinde bireylerin kilo aldıklarını göstermektedir. Ara öğünleri atlamanın diğer bir problemi ise kan şekerindeki ani yükselme ve düşmelere neden olmasıdır. Ara öğünlerde proteinli besin tüketmeniz kan şekerinizin daha dengeli olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle yoğurt, süt, ayran gibi hayvansal kaynaklı proteinleri ön planda tutmanız daha doğru seçim olacaktır.

Eğer karbonhidrat içeriği yüksek olan meyve, kuru meyve, grisini, bisküvi gibi besinleri tek başına tüketmek yerine protein veya yağ besin öğesi içerikleri olan kuruyemiş veya peynir ile tüketebilirsiniz. Bitki Çayları Zayıflatır Düşüncesi: Diyette tek bir besinden veya içecekten medet ummak ve zayıflamayı buna bağlamak doğru bir davranış biçimi değildir. "Bitki çayları içip zayıfladım", "Yeni bir karışım tarifim var içiyorsun haftada 4 kilo veriyorsun" gibi cümleler sıklıkla duyulsa da vücudunuzdan sadece ödemin atıldığını unutmamalısınız. Bu durum sizi çok ciddi rahatlatsa da kalıcı kilo verdiğiniz anlamına gelmemektedir. Ayrıca bazı bitki çayları veya karışımlarını sürekli içerseniz ve vücudunuzda ödem yoksa vücudunuzun ihtiyacı olan suyu idrarla dışarı atıyorsunuz anlamına gelmektedir. Bu durum vücudunuzdaki sıvı-elektrolit dengesinde ciddi problemlere neden olabilir. Karbonhidrattan Tamamen Uzak Durmak: Kilo vermek veya korumak istiyorsanız standart bir besini hayatınızdan sonsuza kadar çıkarmak yerine tüketim miktarınızı ve sıklığını inceleyin. Her gün tatlı yemek yiyorsanız ve diyete başlamaya karar verdiyseniz ekmekte dahil olmak üzere tüm karbonhidrat kaynaklarını beslenme programınızdan çıkarmanız en yanlış davranış biçimidir. Bu durum hem diyette başarısız olmanızı sağlayacak hem de sinir sisteminizi harap edecektir. Karbonhidratlar vücuda enerji verir fazlası ise yağ olarak depolanır.

Karbonhidratları tamamıyla beslenme programınızdan çıkarmak yerine tatlı tüketim sıklığınızı azaltabilir veya doğru karbonhidrat kaynaklarını (ekmek, meyve, kuru meyve) tüketebilirsiniz. Protein Diyetleri: Protein diyetleri Atkins diyetinden beridir dünyanın en popüler diyetleridir. Son zamanlarda Dukan Diyeti ve Karatay Diyeti ile bu moda devam etmektedir. Birincisi "proteini sınırsız yiyebilirsiniz" cümlesi insan fizyolojisine tamamıyla aykırıdır. Bu tarz beslenme ile zaman içerisinde kan bulgularınızda problemlerin başladığını göreceksiniz. İkincisi bir besin öğesi size kilo aldırmayacağı gibi bir besin öğesi de size kilo verdirmez. Bu nedenle 2-3 ay aralıksız protein tüketmeniz hem sinir sisteminizi bozar hem de sindirim sisteminde ciddi problemler yaşamaya başlarsınız. Aklı Bildiğine Diyet Yapmak: Son zamanlarda herkes diyetisyen gibi bilgi ve akıl vermekte. Her kulaktan dolma bilgi ile diyet yapmanız vücudunuzu deneme tahtasına çevirmekten başka bir anlama gelmemektedir. Televizyonda izlediğiniz veya dergi, gazetede okuduğunuz diyetler kimlere önerildi? 55 kilo bir bayan için mi yoksa 120 kilo bir erkek için mi? Her insanın DNA'sı kendine özgü olduğu gibi beslenme tarzı da kişiye özel olmalıdır. Eğer başkasına yazılmış bir diyeti uyguluyorsanız veya kulaktan dolma bilgiler ile hazırlanmış karışımları içiyorsanız iç organlarınıza zarar verdiğinizi unutmamalısınız."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3551 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim