• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Diyetten önce muayene olun!

Diyetten önce muayene olun!
Kilo vermeye karar verdiniz. Hemen diyete başlayacaksınız. Önce doktorunuza uğramanızda fayda var.

Tiroid bezi: Çok iyi çalışmayan tiroid bezleri, kilo problemlerinin nedeni olabilir. Tiroid bezi yavaş çalıştığında, metabolizma yavaşladığı için bu bireylerde kilo artışı söz konusu olmaktadır. Eğer tiroid bezi tam tersi çok çalışırsa kilo kaybı görülür. Salgı bezlerinizde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız endokrinoloji ve metabolizma uzmanına gitmek konusunda tereddüt etmeyin.

İnsülin hormonu: Sürekli tatlı yeme ihtiyacı, açlık halinde konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik, yemekten 3 - 4 saat sonra anormal acıkma ve gece tatlı isteği gibi şikayetler insülin metabolizmasında bozukluğu düşündürür. Özellikle fazla kilonuz varsa ve bu yağlanma karın bölgenizde dikkat çekici ise mutlaka bir endokrinoloji ve diyabet uzmanına danışın.

Metabolizma: Vücudunuzun yaşamak için kullandığı enerji (kalori) miktarı olan metabolizma hızı, herkeste farklıdır. Bazı kadınlar günde 1600 kalori ile hızlı bir şekilde kilo verirken, günde 800 kalori almalarına rağmen yavaş kilo veren insanlar da nadir olmakla birlikte vardır. Bu insanlar enerjiyi depolayarak ve kilo aldırarak daha idareli çalışan bir metabolizmaya sahiptir. Eğer bu şekilde yavaş çalışan bir metabolizmanız varsa, egzersiz çok önemlidir.

Genetik: Aşırı kilo ailede başlar. Anne ve babası kilolu olmayan bir çocuğun kilolu olma ihtimali yüzde 10’dan azdır. Eğer ebeveynlerden biri aşırı kilolu ise bu olasılık yüzde 40’a kadar çıkar. Eğer iki aşırı kilolu ebeveyn varsa bu ihtimal yüzde 70-80’dir. Bu da elbette, ailelerin yemek yeme ve egzersiz alışkanlıklarını çocuklara geçirme eğilimini yansıtmaktadır.

VÜCUDUNUZA KULAK VERİN
-Sürekli yemek düşünüyor musunuz?
-Yemek yedikten hemen sonra canınız tatlı mı yemek istiyor?
-Tatlı yemeden duramıyor musunuz?
-Aç kalınca sinirli ve gergin mi olursunuz?
-Uzun süreli açlık halinde elleriniz titrer mi?
-Gece uykudan uyanıp tatlı yediğiniz olur mu?
-Tüm kilolarınız göbek bölgeniz de mi birikiyor?
-Az yemenize rağmen kilo mu alıyorsunuz?
-Kabızlık ve yorgunluk şikayetiniz mi var?

DiYETi UYGULARKEN
-Gün boyunca 4-5 fincan açık ve şekersiz siyah çay, daha fazla miktarda şekersiz bitki çayı ile en fazla 2 fincan kahve içilebilir.
-Su tüketimi kadınlar için günlük en az 8 -10 bardak erkekler için en az 10-12 bardak olmalıdır. Alkol tüketimi kadın için haftada 2-3; erkek için 4-5 kadeh ile sınırlandırılmalı ve şarap tercih edilmelidir.
-Salatalara 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 5 adet zeytin değişebilir.
-Etsiz sebze yemeklerinde 1 kg için 2 çorba kaşığı zeytinyağı kullanılmalıdır, yasak sebze yoktur tüm sebzeler tüketilebilir (patates ekmek yerine geçer sebze olarak düşünülmemelidir)
-Gün içinde istenildiği kadar salatalık, domates, marul yaprağı yenilebilir.

HAFTALIK DİYET MENÜSÜ


2.GÜN
Aşağıdaki diyetler sağlıklı yetişkinler için örnek olarak hazırlanmıştır. Altı günlük planladığımız mönülerden bugün ikinci gününü sizlerle paylaşıyoruz. İki farklı menü seçeneğinden size en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Birinci mönü fazla hareketi olmayan bireyler için 1000 - 1200 kalori içermektedir. ikinci mönü ise daha egzersiz yapan kadınlar veya hareketsiz erkekler için 1300 - 1400 kalori olarak planlanmıştır.

1000 - 1200 kalorilik mönü
Sabah
-4 yemek kaşığı müsli l 1 bardak light süt (200 ml) l 1 yemek kaşığı dolusu kuru üzüm
Ara
-1 kivi l 10 adet badem
Öğle
-3 adet ızgara köfte (90 gr) l Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı) l 1 dilim ekmek (25 gr) veya l 3 yemek kaşığı piyaz
Ara
-Yarım simit l 2 adet light karper
-Söğüş sebze (yağsız)
Akşam
-2 adet zyt. enginar (garnitürsüz) l 1 bardak light ayran l 1 dilim tam buğday ekmeği (25 gr)
Ara
-2 porsiyon taze meyve

1300 - 1400 kalorilik mönü
Sabah
-1 dilim tam buğday ekmeği (25 gr) l 1 dilim az yağlı peynir (30 gr) l Domates l Salatalık
Ara
-1 yeşil elma + tarçın ilaveli l 10 adet fındık
Öğle
-6 yemek kaşığı bol yeşilli kısır l 1 bardak light ayran (200 ml) l Salata (yağsız)
Ara
-1 dilim yağsız kek ( yemek tarifine bakınız) l 1 fincan light süt (100 ml) + nescafe eklenebilir.
Akşam
-Izgara balık veya ton balığı l Bol yeşillikli salata (yağsız) l 1 dilim tam buğday ekmeği (25 gr) veya l 2 yemek kaşığı mısır
Ara
-6 adet malta eriği


Bol Yeşilli Kısır
(1 kişilik)

Malzemeler: l 1/2 demet maydanoz l 1/2 demet taze nane l 1/2 demet roka l 1/4 demet dereotu l 1 orta boy domates l 2 adet taze soğan l 4 yemek kaşığı haşlanmış iri bulgur l limon l sirke l 1 tatlı kaşığı nar ekşisi.

Yapılışı: Maydanoz, nane, roka ve dereotu doğranıp karıştırılır. Üzerine domates ve soğan küçük parçalar halinde kesilerek eklenir. Son olarak daha önceden haşlanmış olan bulgur da ilave edilip, nar ekşisi, limon ve sirke ilavesi yapılır ve servis edilir.

YAĞSIZ ELMALI KEKMalzemeler: -1 çay bardağı esmer şeker (diyabetikler için toz tatlandırıcı) 1 çay bardağı light süt -2 adet yumurta -2 çay bardağı kepekli un -1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz -2 tatlı kaşığı tarçın - 2 adet elma -1 paket kabartma tozu.

Yapılışı: Şeker ve yumurtayı rengi beyazlaşıncaya kadar iyice çırpın. Elma dışındaki tüm malzemeleri ekleyip karıştırın. Elmayı küp küp doğradıktan sonra hamura ekleyip son kez karıştırın. Önceden yağlanmış bir kek kalıbına dökün. 170 derece fırında, yaklaşık 20-25 dakika, üstü kızarıncaya kadar pişirin.

Not: İki parmak kalınlığında bir dilim kesilecek.
 

Dilara Koçak
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2354 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim