• BIST 8978.78
  • Altın 2299.339
  • Dolar 32.3241
  • Euro 35.0678
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Dizilerde cinsellik yok eleştirisi

Dizilerde cinsellik yok eleştirisi
Tecavüz ve çarpık ilişki sahnelerinin sıkça yer aldığı dizilerle ilgili CİSED'den 'Dizilerde cinsellik yok' eleştirisi geldi.

Milyonları ekran başına kilitleyen diziler adeta cinselliği ret etmiş durumda. Tecavüz, ensest veya taciz gibi cinsel travmaların bolca ele alındığı dizilerde, toplumun büyük bir kısmının yaşadığı vajinismus, erken boşalma, iktidarsızlık veya orgazm olamama gibi cinsel işlev bozukluklarına yönelik temaların işlenmemesi ve cinsel konularda bilgilendirici hiçbir içeriğin olmayışı uzmanları şaşkına çeviriyor. Çünkü Türkiye'de erkeklerin yüzde 70'i, kadınlarınsa yüzde 80'i cinsel sorunlar yaşıyor.

Bu önemli konuyu gündeme getirense Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) Genel Başkanı Dr. Cem Keçe. Geniş kitleler tarafından takip edilen ve medyada bu kadar çok yer alan ve hakkında günlerce konuşulan dizilerde tecavüz, ensest veya taciz gibi konuların sıklıkla işlendiğine dikkat çeken Dr. Keçe,"Ama bugüne kadar cinselliğin, cinsel işlev bozukluklarının tam anlamıyla ele alındığı bir dizi yok. Mesela ülkemizde her evli on kadından birinde görülen vajinismuslu bir çiftin dramını işleyen veya erken boşalması ve iktidarsızlığı nedeniyle aldatılan bir adamın acılarını konu alan bir dizimiz şu ana kadar olmalıydı" diyor.

Dr. Keçe'nin tespitleri oldukça çarpıcı:

"CİNSEL SORUNLARIN ŞAKASI YOK"

"Kurtlar Vadisi Pusu ve Hayat Devam Ediyor dizilerinde bir iki küçük sahnede esprili bir dille ele alınan cinselliğin aslında Türkiye'de şakaya alınacak bir tarafı da yok. Çünkü araştırmalara göre ülkemizde erkeklerin yüzde 70'i erken boşalma veya iktidarsızlık, kadınların yüzde 80'i de vajinismus ve orgazm olamama gibi cinsel işlev bozukluklarının pençesinde psikolojik acı çekiyor. Böyle bir tabloya bakınca biz uzmanlar dizilerde cinselliğin işlenmiyor olmasını şaşkınlıkla karşılıyoruz. Milyonlara hitap eden dizilerde cinselliğin ele alınmaması da akıllara ister istemez "Senaristler geride kalan yüzde 20 veya 30'luk kısmı mı temsil ediyor?" sorusunu getiriyor."

"SORUNLAR VAR AMA DİZİLERDE YOK!"

"Cinsel işlev bozukluklarının yaşattığı acılar binlerce ailede perişanlığa yol açıyor. İşyerlerindeki verimsizlikten tutun da, trafikteki psikopatik davranışlardan, aile içi şiddette, toplumsal mutsuzluklara ve gerginliklere kadar sayılabilecek olumsuzlukların altında yatan gerçeklerden biri de sağlıksız ve mutsuz bir cinsel hayattır. İşte bu kadar hayati olan bu konu ne milyonları ekrana kilitleyen dizilerde işleniyor, ne okullarda konuşuluyor, ne cinsel eğitim veriliyor, ne de çok reyting alan tartışma programlarında ele alınıyor. Ancak görünmez, konuşulmaz ve üstü kapatılan cinselliğe bakış açısıyla Türkiye'de cinsel sorunlar ortadan kalkmıyor.

Espriden öteye geçemeyen cinsellik, aslında bu kadar ciddi bir husus. Her şeyden önemlisi sağlıksız ve mutsuz bir aile ortamında büyüyen çocuklarımızın geleceği de tehdit altında. Bu nedenle Türkiye'de, tabulaştırılmış, içi hurafelerle, cinsel mitlerle ve yanlış bilgilerle doldurulmuş cinsellik olgusunun bir an önce doğru tarifine ve eğitimine önem verilmelidir. Bu da her konuda olduğu gibi uzmanların önderliğinde ve bilimsellik çerçevesinde gerçekleşmelidir. Yoksa ülkemizi ilerleyen dönemlerde sağlık alanında gerek fiziki gerekse psikolojik birtakım ağır sorunlar beklemektedir."

Dr. Keçe'nin dizi yapımcılarına ve senaristlerine önemli bir de çağrısı var:

"Gelin, toplumumuzda yüzde 70'lere 80'lere varan cinsel işlev bozukluklarını, bu büyük sorunu dönem dönem gündeme getirelim. Dizilerde, bilimsellik ışığında mesajlar içeren sahnelere, diyaloglara yer vererek önemli bir sorumluluğu üstlenelim, gerçek cinselliği gündeme getirelim. Şahsım ve halen genel başkanlığını yürüttüğüm Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) olarak sizlere her türlü senaryo desteği ve danışmanlığı vermeye hazırız.

Ankara, İstanbul Cerrahpaşa, İstanbul Anadolu (Bostancı), İzmir, Bursa, İzmit, Mersin, Adana ve Eskişehir olmak üzere 10 şubesi ile ülkemizin "cinsel sağlık" alanında en örgütlü sivil toplum kuruluşu olan Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED)olarak amaçlarımızdan biri "huzurlu insan, sağlıklı cinsellik, mutlu bir evlilik ve aile yaşantısı için" değerli halkımıza yardımcı olmak, cinsellikle ilgili kafalarına takılan sorularına bilimsel bilgilerle yanıtlar verebilmektir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4019 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim