• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

DNA ücretini Hazine'den alacak

DNA ücretini Hazine'den alacak
Yargıtay kendisinden olmayan çocuklarının DNA testi için gereken parayı vermediği gerekçesiyle dava talebi reddedilen babayı haklı buldu. Test ücreti, daha sonra haksız taraftan alınmak üzere Hazine'den karşılanacak.

GÜLCAN DEMİRCİ

Boşanma davası sırasında kendisinden olmadığını öğrendiği iki çocuğu için "Soy bağının reddi" davası açan ancak DNA testi için gerekli ücreti yatırmadığı gerekçesiyle davası reddedilen babayı Yargıtay haklı buldu. Yargıtay, "Yerel mahkemenin, DNA ücretini dava sonucu ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Hazine'den ödenmesine karar vermesi gerekirken davayı reddetmesi, yasaya aykırı" dedi. Süreç, eşinin baba S.Y.'ye şiddetli geçimsizlik nedeniyle 21 Haziran 2012'de boşanma davası açmasıyla başladı. S.Y. eşinden 2 çocuğu olduğunu sanıyordu. Dava sürecinde çocukların kendisine ait olmadığını öğrendi. Soy bağının reddine karar verilmesini istedi. Ancak mahkeme, DNA testiiçin ücretin yatırılmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verdi. S.Y. bunun üzerine karara itiraz etti. Dosya Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, DNA ücretinin yatırılmadığı gerekçesiyle davayı reddeden yerel mahkemenin kararını hukuka aykırı buldu.

'DELİLSİZ KARAR OLMAZ'

Daire kararında davacı babanın delillerinin toplanması ve davanın sonucunda da delillerin değerlendirilip bir karar verilmesi gerekirken, deliller toplanmadan eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesinin yasaya aykırı olduğunu belirtti. Daire, gerekçesinde "Dava soy bağına ilişkindir. Kamu düzenine ilişkin olan bu tür davalarda, Türk Medeni Kanunu'nun ilgili maddelerince hakim, maddi olguları re'sen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 325.maddesi uyarınca da tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edemeyeceği dava ve işlerde, hakim tarafından re'sen başvurulan deliller için gereken giderlerin, bir haftalık süre içinde taraflardan birisi veya belirtilecek oranda her ikisi tarafından ödenmesine karar verilir. Eğer belirlenen süre içinde bu işlemlere ait giderleri karşılayacak miktarda avans yatırılmazsa, ileride bu gideri ödemesi gereken taraftan alınmak üzere Hazine'den ödenmesine hükmedilir. Mahkemece açıklanan usul ve şekilde yargılama yapılmak suretiyle DNA testinin yaptırılması gerekirken, DNA giderinin yatırılmaması gerekçesi ile davanın reddedilmesi yasalara aykırıdır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4840 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim