• BIST 8986.97
  • Altın 2297.275
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0665
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Doçent hekim üstüne hukuk fakültesini bitirdi!

Doçent hekim üstüne hukuk fakültesini bitirdi!
Yıllardır hepatitli hastalarına yardımcı olabilmek için mücadele eden Doç. Dr Selma Tosun, hastalarının birçok haksızlığa maruz kaldığını görünce hukuk fakültesini bitirdi. Tosun, önümüzdeki dönemlerde hastalarının hakları için adliye koridorlarını aşındı

İzmir Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu ve Viral Hepatitle Savaşım Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr. Selma Tosun, Dokuz Eylül Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Dört yaşından beri doktor olmak istediğini ancak bir yandan da hastalarının haklarını savunabilmek istediğini belirten Tosun, şunları söyledi: “Ne zaman büyüyünce ne olacağımı sorsalar 'doktor olacağım' derdim. Hukuk Fakültesi de ilgimi çeken bir bölümdü. Bu nedenle liseden mezun olduğumda üç Tıp Fakültesi seçimimi takiben İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini yazdım ve kazandım. Bir yıl okuyup ikinci sınıfa geçtim ama bu süre içinde tıbbın bana çok daha uygun olduğu kararım kesinleşti ve Hukuk Fakültesini bırakıp doktor olmayı seçtim. Yıllar içinde tıpla ilgili çalışmaları geliştirdim, özel ilgi alanlarım hepatitler (yani bulaşıcı sarılık hastalıkları) ve aşılar oldu. Ardından tıp doçenti ünvanını da aldım. Enfeksiyon hastalıklarının tüm alanlarıyla ilgilenmekle birlikte esas yoğunlaştığım konular hepatitler ve erişkinlerin aşılaması konusu oldu. Bu kapsamda ülkemizde hepatit hastaların ciddi sosyal sorunlar yaşadıklarını da yakından gözlemledim. Örneğin işe alınırken aslında yapılma zorunluluğu olmadığı halde yapılan testlerde hepatit hastalığının olduğu saptanınca bir çok yerde kişi işe alınmıyor veya çalışırken saptanırsa işten çıkarılabiliyor. Genellikle işe almama veya işten çıkarma için de başka bahaneler ileri sürülüyor. Kişiler evlenirken, okula giderken, başka bir sağlık kuruluşunda muayene olurken de birçok sorunla karşılaşabiliyor. Böyle olunca da hukukla yakından ilgilenmeye başladım ve okula kaldığım yerden azimle devam ettim.”

“HASTA MÜVEKKİLLERİM İÇİN SAVAŞACAĞIM”

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’ne yatay geçiş yapan Tosun, yaptığı en akıllıca işlerin başında hukuk fakültesini bitirmenin geldiğini söyledi.

“Olur mu olmaz mı başarabilir miyim derken bir de baktım ki mezun olmuşum” diyen Tosun, şöyle devam etti: “Okulumu bitirdim. Kesinlikle mükemmel bir hayat görüşü farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Yıllar sonra tekrar öğrenci sıralarına dönmek, kızımın oğlumun yaşındaki genç arkadaşlarla okul arkadaşı olmak, kantinde tost yiyip çay içmek, sınavlara çalışmak, yıllar sonra sınav heyecanlarını tekrar yaşamak inanılmaz keyifliydi. Hatta bu yıl okul bittiği için kendimi epey bir boşlukta hissettim. Benim için en önemlisi artık hepatitli hastalarımın haklarını daha rahat koruyabilme fırsatını yakalamam oldu. Bir hekim olarak bilemediğim çok sayıda kanunu, genelgeyi ve yönetmeliği bilme ve bunları nasıl uygulayacağımı öğrenme fırsatım oldu. Gerekirse müvekkilim olacak olan hastaların her türlü hakkını savunmak için elimden geleni yapacağım.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2195 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim