• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Doğan her bebeğe tiroit testi yaptırmanız şart!

Doğan her bebeğe tiroit testi yaptırmanız şart!
Gebeliği sırasında tiroide yakalanan kadınlar, tedavi olmazlarsa, hastalığı bebeklerine de bulaştırıyorlar. Bu da bebekte, zeka geriliğine kadar giden birçok probleme neden oluyor


Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Avrupa Tiroit Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, tiroitle ilgili soruları yanıtladı:


* Doğuştan tiroit problemi olabilir mi?


Gebelikte, şeker gibi tiroit problemi de çıkabilir. Atlanmış tiroit problemi bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini direkt etkiler. Bu yüzden her yeni doğana bakmak lazım. Çünkü Türkiye guatr ülkesi. Doğuştan bir tiroit hormonu eksikliği varsa, bu çocuklar zihinsel özürlü olur. Çok basit bir testle bu tespit edilebilir. Topuktan TSH`ye bakılıyor. Bebekte; göbek fıtığı, kabızlık gibi şikayetler de olursa mutlaka dikkate alınmalı.


YAN ETKİSİ YOK


* Bebekte tiroit rahatsızlığı nelere yol açar?


Tiroit hormonlarındaki bozukluk, beraberinde birçok rahatsızlığa da yol açar. Bu test, bütün hastanelerde, rutin olarak yeni doğan bebeklere yapılır. Eğer tiroit az çalışıyorsa, bebeğin biberonuna veya mamasına ilaç takviye edilir. Bunun hiçbir yan etkisi ve sakıncası yoktur. Eğer ilk 6-8 ayda tedavi altına alınmamışsa, büyüme ve zeka geriliğine neden olur ve geri dönüşü olmaz.


* Tiroit hastalıkları gebelikte ortaya çıkabilir mi?


Çıkabilir. Bir kısmı, bağışıklık sisteminin antikor üretmesi sonucu ortaya çıkan tiroit hastalığı türleridir. Bir kısmı da fonksiyonel bozukluk nedeniyle ortaya çıkan hipotiroit veya hipertiroittir. Gebelik sürecinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Gebelikte ilaç kullanmamak gibi yanlış bir kanı var. Tedavi etmezseniz hamilelik sağlıklı yürümez ve hem annede, hem de bebekte bir sürü komplikasyon çıkar. Tiroit şüphesi olan hamile kadının mutlaka endokrinoloğa yönlendirilmesi gerekir.


* Tiroit hastalıklarını nasıl teşhis ediyorsunuz ve nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz?


Tiroit hastalıklarının tanı ve tedavileri oldukça kolay ve ucuzdur. Ancak bu konuda deneyimli uzman hekime ulaşmak; özellikle biyopsi, ultrason ve tedavi seçimi aşamasında son derecede önemlidir. Ülkemizde sadece 300 civarında endokrinoloji ve metabolizma uzmanı vardır. Özellikle tedavi seçimi aşamasında, radikal kararlar almadan önce, endokrinoloğun fikri mutlaka alınmalıdır. Tanıda elle muayene, ultrason, tiroit hormon ve antikorların ölçümü ve ince iğne biyopsisi gibi yöntemler kullanıyoruz. Tedavide de öncellikle ilaç tedavisi, gerekirse de radyo-iyot veya deneyimli cerrahlar tarafından yapılacak operasyonları öneriyoruz.


DOZ ÇOK ÖNEMLİ


* Sürekli ilaç kullanımında doz ayarı da sürekli değişiyor mu?


Sürekli ilaç kullanımı gereken hastalarda, hipotiroidi tedavisinde dozu oturtuncaya kadar hastayı iki ay arayla iki kez görmemiz genellikle yeterli oluyor. Daha sonra ben genellikle yıllık kontroller öneriyorum, burada hastanın uyumu, ilacını her sabah düzenli ve açken alması, 30 dakika kadar bir şey yememesi ve dozlarla hekiminin haberi dışında oynamaması da son derecede önemli tabii.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3982 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim