• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

"Doktor balıklar" bayramda tam mesai yapacak

"Doktor balıklar" bayramda tam mesai yapacak
Sivas'ın Kangal ilçesinde, "doktor balıklar'' olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan kaplıcada, Ramazan Bayramı dolayısıyla doluluk oranı yüzde 100'ü buldu.

Sivas'a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıca, yurtiçi ve yurtdışından, sedef hastaları başta olmak üzere şifa arayan çok sayıda kişi tarafından tercih ediliyor.

Yaklaşık 37 derece sıcaklıktaki suda yaşayan binlerce küçük balık, sivilce ve yara kabuklarını yiyerek deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor. Romatizma, kırık ve çıkık ile cilt, sinir ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkileri bulunduğu belirtilen kaplıcanın, özelikle sedef hastalığına iyi geldiği ifade ediliyor.

Kangal Balıklı Kaplıca İşletmecisi ve Kaplıca, Talasso ve Kür Merkezleri Derneği Başkan Yardımcısı Fuat Ünsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplıcanın özelliği itibarıyla dünyada eşi benzeri bulunmayan bir yer olduğunu söyledi.

Kaplıcanın özellikle sedef hastalığı tedavisinde kendini ispatlamış bir yer olduğunu belirten Ünsal, "Kaplıcamızın suyunda dünyada eşi ve benzeri olmayan selenyum ve silisyum vardır. Selenyum ile silisyum suyu sedef tedavisinde çok önemlidir. Bunun için sedef ve egzama hastaları, en güzel tedaviyi Kangal Balıklı Kaplıca'da alıp iyi bir şekilde gitmişlerdir" dedi. 

Ünsal, kaplıcada çok sayıda kişinin konakladığını, sabit sayı vermenin mümkün olmadığını dile getirerek, yerli ve yabancı turist sıkıntısı çekmediklerini, yurtiçi ve yurtdışından insanların kaplıcaya akın akın geldiğini ifade etti.

- "Dünyanın her yerinden geliyorlar"

Tesisleşme adına bazı çalışmalar yürüttüklerini aktaran Ünsal, şunları kaydetti:

"Hükümetimizin yeni yaptığı yollar turizmimizi geliştiriyor. Bazı eksiklerimiz var, tamamlanırsa kaplıcamız dünya sıralamasında bir numara olmaya adaydır. Rahatsızlığı bulunan ya da sağlıklı herkesin bu kaplıcaya gelip faydalanması gerekir. Kaplıcamız stresi azaltır, uyku düzeninizi kurarsınız, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde kaplıcamızdan ayrılırsınız. Onun için dünyanın her yerinden insanlar geliyor. Buraya zevk için gelmiyorlar, yan etkisiz tedavi olduğu için buraya geliyorlar. Bilim adamlarının ve doktorların kontrolünde hastalarımızı kabul ediyoruz."

- Doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı

Ramazan Bayramı dolayısıyla tatilini kaplıcada geçirmek isteyenlerin olduğunu ifade eden Ünsal, şöyle devam etti:

"Doluluk oranımız yüzde 100 seviyelerinde. Tabii bayramda belli bir yoğunluk olur. Bizim yaz aylarında yerlerimiz dolu olur çünkü kendisini kanıtlamış bir kaplıcayız. Sedef hastalığı görsel bir hastalık olduğu için ilk akıllara gelen yer, Balıklı Kaplıca'dır. İnsanlar yaz kış buraya gelebiliyor. Kaplıcadan faydalananların yüzde 70'ini yabancı turistler oluşturuyor. Yaz aylarında yabancı sayısı biraz azalıyor ama ilkbahar ve sonbaharda yabancı müşterimiz çok fazla oluyor. Rusya, Almanya, Hollanda, Danimarka, Ukrayna ve Azerbaycan'dan hastalarımız geliyor." 

- "Dünya markası olmuş durumdayız"

Ünsal, "Tedavi havuzlarına hasta olmayan insanlar girmiyor, ayrı ayrı yerleri var. Zaten birbirlerini çok fazla görmüyorlar. Dünya markası olmuş durumdayız. Avrupa Kaplıcalar Birliği toplantılarına gittiğimiz zaman önümüze ilk olarak doktor balıklar geliyor. Doktor balıkların önemi çok fazla" diye konuştu. 

Sedef hastası Recep Aydın (47) ise tedavi için denediği hiçbir yöntemden fayda göremeyince kaplıcaya geldiğini ve 16 gündür tedavi gördüğünü belirterek, "21 günlük ilk tedavi seansına katıldım. Şu anda 16'ncı günüm. İlk geldiğim zaman geceleri yatamıyordum, çok fazla kaşıntım oluyordu. Kullandığım kremler ile almış olduğum ilaçların hiçbir faydasını görmedim. Burada günümün 8 saati havuzda suyun içinde geçiyor" ifadelerini kullandı.

- Sabreden faydasını görüyor

Havuza ilk girdiğinde "balık akınına" uğradığını anlatan Aydın, "Sabretmek gerekiyor. İlk geldiğim gün balıklar rüyalarıma girdi. Yetkililerin belirtiği kurallara uymak gerekir. Buraya gelmek isteyenlere tavsiye ederim ve yine diyorum burada sabretmek çok önemli" dedi.

HALİFE YALÇINKAYA 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3287 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim