• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

'Doktor bana ilgi göstermiyor'

'Doktor bana ilgi göstermiyor'
Doktorlar ile hastaları arasındaki sıkıntılar sürekli gündemde. Hasta 'doktor bana ilgi göstermiyor' derken, doktorlar hastalarından anlayış bekliyor.

Peki bu iki kesimin anlaşabileceği ortak bir taraf yok mu? Hem hasta tarafı hem de hekim tarafı bunun var olduğunu belirtiyor: "Yeter ki karşılıklı hoşgörü sağlansın."

Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıl içinde hasta haklarına en çok doktor uygulamalarından dolayı şikâyet geliyor. Hasta hakları birimlerine yapılan başvuru konuları içinde ilk sıraları da doktorlardan 'saygınlık ve rahatlık görememe' oluşturuyor. Hastalar doktorlarından "Her şeyimi tüm ayrıntılarıyla anlatsın, sözümü kesmesin, azarlamasın. Beni paylamasın" isteğinde bulunuyor. Hasta Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, "Hastalar hekimlerini şifa kapısı olarak görüyor ve kendilerini onlara teslim ediyor. İlgi ve alaka görmediği zaman da hayal kırıklığına uğruyor. Hasta, doktorunun yanına gittiğinde göreceği bir güler yüz. Doktorun 'Neyiniz vardı?' sorusu o hastaya şifa gibi geliyor." diyor. Türkiye'de hastaların zamanında iyileşmemesinde doktorların doğru ve anlaşılır bilgi vermemesinin büyük etkisi olduğunu söyleyen Demir, "Vatandaş tam bilgiye ulaşamayınca doktora güvenemiyor. Arayış içine giriyor. Bu da tedavinin uzamasına sebep oluyor." dedi.

Doktorlar ise hastalarından anlayış bekliyor. Vatandaştan sadece kendilerini hasta olarak kabul etmemelerini, diğer insanların da var olduğunu ve doktorların da diğer insanlar gibi birçok sorununun bulunduğunu akıllarından çıkarmamalarını talep ediyor. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, "Doktorlar, hastalardan altı yıl tıp fakültesinde okuduğunu, karın tokluğuna 5-6 yıl asistanlık yaptığını, haftanın birkaç günü nöbet tuttuğunu, ama ertesi gün aynı şekilde çalışmaya devam ettiğini unutmamalarını istiyor." diyor.

Dahiliye uzmanı Lütfi Öztürk ise doktorların hastalardan isteklerini şöyle sıralıyor: "Sadece kendinizi acil hasta kabul etmeyin ve başka insanların da sırada olduğunu unutmayın. Hekiminize mutlaka güvenin ve onu da anlayın. Derdinizi yalın bir şekilde hekime anlatın. İyi doktor, sizden hemen bir dizi test tahlil isteyen değildir. Sorular soran ve bunun üzerine tetkikler planlayan doktorlardır."

Hasta hekimden ne istiyor?

Doktorun kendisiyle ilgilenmesini istiyor. Güler yüz ve hoşgörü talep ediyor.

Üstünkörü ve anlaşılmaz bilgi yerine açıklayıcı bilgi istiyor. (Hastalara ilaçları nasıl kullanacakları iyice anlatılmalı, hatta mümkünse uygulama şekilleri de gösterilmeli.)

Derdini anlatırken doktorun sözünü kesmemesini istiyor.

Doktor tarafından azarlanmamak istiyor.

Zamanında doktoru yerinde bulmak istiyor.

Doktor hastadan ne bekliyor?

Hasta sadece kendini hasta olarak görmesin. Diğer insanların da var olduğunu dikkate alsın.

Hastasından anlayış bekliyor.

Hastanın kendisine güvenmesini talep ediyor.

Hasta muayeneye giderken geçmişe dönük sağlık veya ilaç bilgilerini doktoruna getirmeli.

Hasta, doktorun bir hayatının olduğunu ve onun da diğer insanlar gibi sorunlarının bulunduğunu aklından çıkarmasın.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3216 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim