• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

'Doktor bey'ken hanım olmayı başarmak

'Doktor bey'ken hanım olmayı başarmak
İlk mezunlara vefa... Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirip Anadolu'ya dağılan idealist doktorlar 60 yıl sonra buluştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi önceki akşam ilk mezunlarını ağırladı. 1951 yılında diploma alan Ankaralı doktorlar, fakültede yeniden buluştu. Dekanlığın 'vefa' akşamında, 60'ıncı yılını dolduran ilk mezunların yanı sıra 40, 35 ve 30 yılını doldurmuş mezunlara da 'teşekkür ve hizmet' plaketleri sunuldu.

60 yıl önce mezun olan 28 'cesur yürek'ten sadece 6'sı katılabildi bu özel rendevuya... Yarım asrın ardından bir araya gelip öğrencilik yıllarını heyecanını yaşadılar. Hasretle kucaklaşıp şimdi hayatta olmayan sıra arkadaşlarını andılar. Ardından gülümseten anılar ve 1950'lerin kıt olanaklarında fedakarca verilen hizmetler konuşuldu.

OKUMA-YAZMA DA ÖĞRETTİLER
İlk mezunlardan Çocuk Doktoru Yıldızfer Atalay Kemaloğlu, Anadolu'da görev yaptığı ilk yıllarda 'kadın hekim' olmanın ne anlama geldiğini, 'Bana yıllarca 'doktor bey' diye hitap edildi. Ama yılmadan, Türk kadınının yaşamın her alanında var olduğunu anlattım ve zaman içinde 'doktor hanım' olmayı başardım' sözleriyle anlattı.
Bugün 84 yaşında olan Kemaloğlu, aradan 60 yıl geçmesine rağmen ilk günkü heyecanını yitirmediğini vurguladı. 1950'li yıllarda hekim olmanın sadece sağlık hizmeti vermekle sınırlı olmadığına dikkat çekti: 'Ankara Tıp'ın ilk mezunu olmak mutluluk verici. 1959'da Antalya'da görev yaparken, ildeki ilk Ana Çocuk Sağlığı Merkezini kurdum. Anne sağlığı, bebek bakımı, aile planlaması gibi konuların dışında annelere okuma yazma da öğrettim. Kız çocuklarını okula göndermek istemeyen ailelerle günlerce konuşup, kızların da bu toplumda erkeklerle eşit bireyler olduğuna ikna ettim. Bunu yaparken kendimi ve diğer meslek gruplarındaki kadınları örnek gösterdim.'

GENÇ MESLEKTAŞLARA DESTEK
'Meslek hayatımın her anını yoğun fakat keyifli yaşadım. 4 çocuğum, 8 torunum var. Hem Türkiye'de hem dünyada tıp bilimi çok büyük ilerleme gösterdi' diyen Kemaloğlu'nu doktorların durumu üzüyor: Ne yazık ki hak ettikleri değeri göremiyorlar. Doktorların değerinin bilinmesi gerektiğine inanıyorum.

DEKAN DA 40 YILLIK
Kemaloğlu'nun, her biri birer altın öğüt olan anılarına, diğer sıra arkadaşları Türkan Silen, Fehamet Yılçınkaya, Ahmet Göğüş, Metin Erman ve Ahmet Uke'den de benzer anılarla destek geldi. Etkinliğin şeref konukları olan 1951 mezunu 6 hekim, kendilerinden sonraki yıllarda fakülteden mezun olan daha genç meslektaşlarıyla kaynaştı. Bu özel buluşmanın mimarı olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nın 40'ıncı yıl mezunlarından olan Fakülte Dekanı Prof. Dr. İlker Öktem ise mükemmel ev sahipliği ile meslek büyüklerinden tam not almayı başardı.

Doruk ÇAKAR

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2024 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim