• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Doktor Gözetiminde 'Klinik Pilates'

Doktor Gözetiminde 'Klinik Pilates'
Pilatesi ‘sıkılaşma’ya yönelik egzersizler bütünü olarak tanıyoruz. Oysa doktor gözetiminde uygulanan klinik pilates, duruş bozukluklarından eklem ağrılarına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Pilatesi ‘sıkılaşma’ya yönelik egzersizler bütünü olarak tanıyoruz. Oysa doktor gözetiminde uygulanan klinik pilates, duruş bozukluklarından eklem ağrılarına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Pilates deyince ilk akla gelen ünlü bir mankenimizin gösterdiği hareketleri televizyondan izleyip elinden geldiğince yaparak zayıflamaya çalışan kadınlar… Oysa pilates sadece bir zayıflama aracı değil. Eklem ağrılarından duruş bozukluklarına kadar birçok rahatsızlık ‘klinik pilates’ sayesinde iyileşebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, pilates egzersiz metodunun Joseph Pilates tarafından sağlıklı yaşam için 80 yıl önce egzersiz, dans, jimnastik ve yogayı birleştiren bir yöntem olarak geliştirildiğini söylüyor. Başlangıçta dansçılar ve atletler tarafından uygulanan bu yöntem son yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlandı, fitness ve rehabilitasyon alanında popüler hale geldi. Pilates, omurgayı sabitleyen kasları güçlendirdiği için son yıllarda tıp dünyasında da kullanılmaya başlandı.

En çok ofis çalışanlarına uygulanıyor

Klinik pilates; boyun, sırt, bel ağrıları ve duruş bozuklukları gibi kas iskelet sistemi problemlerinde pilates egzersizlerinin hastanın durumuna göre doktor ve fizyoterapist gözetiminde fizik tedavi ve rehabilitasyon programının tamamlayıcısı olarak uygulanmasına verilen isim. Klinik pilateste fizyoterapistle birebir çalışan hastadaki soruna yönelik olarak egzersizler, bireyselleştiriliyor ve diğer tedavi edici egzersizlerle birlikte uygulanıyor. “Burada hedef sıkılaşmak değil, kasları güçlendirip duruşu düzelterek fonksiyonları iyileştirmeye çalışmaktır.” diyor, Elçin Aykutoğlu. Omurganın yanlış kullanımı nedeniyle oluşan mekanik bel ağrıları ile benzer nedenlerle oluşan sırt ağrılarında da klinik pilates olumlu sonuçlar veriyor. Bu egzersizler boyun kaslarında gerginlik ve düzleşme olması halinde de uygulanıyor. Genellikle tüm günü masa başında geçiren ofis çalışanları, bu egzersizden faydalanıyor. Hiçbir sağlık problemi olmayan ancak uzun yıllar hareketsiz kaldıktan sonra spora başlamadan önce kas-iskelet sistemini kuvvetlendirmek isteyen 30-60 yaş arası kişiler de klinik pilatesten yararlanabiliyor. Tüm vücutta ağrıyla seyreden yumuşak doku romatizmasını ifade eden fibromiyalji hastaları ile obez hastalar da pilates programına alınabiliyor.

Nelere iyi geliyor?

Kronik bel, boyun ve sırt ağrıları,

Duruş bozuklukları,

Ofis çalışanlarında sık görülen omurga problemleri,

Yaygın vücut ağrısı bulunan yumuşak doku romatizması,

Obezite,

Omurganın iltihaplı romatizması gibi romatizmal hastalıklar.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim