• BIST 9079.97
  • Altın 2323.673
  • Dolar 32.366
  • Euro 34.9506
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Doktor maaşlarına zam tasarısı yolda

Doktor maaşlarına zam tasarısı yolda
Sağlık Bakanlığı, kamuda tam zamanlı çalışmayı teşvik için doktor maaşlarını arttıran yasa hazırlıyor. Tasarıyla, doktorlara tercih için 6 ay süre verilecek.

Sağlık Bakanlığı, kamuda tam zamanlı çalışmayı teşvik için doktor maaşlarını arttıran yasa hazırlıyor. Tasarıyla, doktorlara tercih için 6 ay süre verilecek.

Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı yasa taslağı, kamuda çalışan doktorlara muayenehanelerini kapatma, özel hastanelerle ilişiğini kesme ve kamu hastanelerinde tam gün çalışma zorunluluğu getiriyor.

Nisan ayında Meclis gündemine gelmesi beklenen tasarıyla, doktorlara yürürlük tarihinden itibaren 6 aylık süre verilerek tercihte bulunmaları istenecek. Bu doktorların da resmi hastanelerle özel hastaneler ve muayenehane arasında tercih yapmaları gerekiyor.

Tasarıda, muayenehane kapatarak kamuda çalışmayı yeğleyen doktorların maaşlarında düzenlemeye gidilecek. Birinci derecedeki uzman tabip, tabip, diş hekimi, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nde belirtilen dallarda uzmanlık belgesi alanlar veya bu dallarda doktora yapmış olanların ek göstergesi 3000'den 4800'e, 8. derecede görev yapanların ise 800'den 1750'ye yükselecek. Ek göstergeleri artan hekimlerin maaşı da artmış olacak.

Kısmi çalışmaya son verileceğinden sağlık personelinin haftalık çalışma süresi, memurlarda olduğu gibi 40 saatle sınırlandırılacak.

 

Askeri doktorlara sağlık tazminatı

Yasa tasarısıyla, devlet hastanelerindeki sağlık personeli gibi kayda değer bir döner sermaye payı alamayan askeri doktorların aylıklarında da iyileştirmeye gidilecek. Artış ise askeri hakim ve savcılara verilen ek tazminatla sınırlı olacak. "Tam gün sağlık tazminatı" adıyla ödenecek pay, rütbeye göre brüt maaşın yüzde 30 ile yüzde 15'i arasında değişen oranlarda olacak. Böylece askeri doktorlar 4 ile 5 bin YTL aylığa kavuşmuş olacak.

 

18 bin hekim yarım zamanlı

Türk Sağlık-Sen'in Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre, 2007 yılı sonu itibariyle kamuda yarım zamanlı çalışan doktor sayısı 18 bin 250. Yarı zamanlı çalışan doktorların en çok olduğu şehir ise İstanbul. Türkiye'de sadece Tunceli'de yarı zamanlı çalışan doktor yok.

Sağlık Bakanlığı'nda tam zamanlı 37 bin 94 doktor çalışırken, yarı zamanlı çalışan doktor sayısı ise 18 bin 205. Yarı zamanlı çalışan doktorların en fazla olduğu il ise İstanbul. 11 bin 743 doktorun göre yaptığı İstanbul'da 2 bin 927 doktor yarı zamanlı çalışarak kamuda hizmet veriyor. Yarı zamanlı çalışan doktorların yoğun olduğu diğer iller ise şöyle: İzmir 1302, Ankara 1017, Bursa 1001, Balıkesir 677. Araştırma sonuçlarına göre tüm doktorların tam gün çalıştığı tek il ise Tunceli. 94 hekimin görev yaptığı, bu ilde kamuda çalışan hiçbir doktorun muayenehanesi bulunmuyor. Yarı zamanlı çalışan doktorların en az olduğu diğer iller ise şöyle: Bayburt 3, Kilis 4, Ardahan 6 ve Artvin 13.

 

'Özel'de 15 bin YTL maaş var

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, doktorların resmi hastanelerde tam gün hizmet vermesinin olumlu bir uygulama olduğunu belirtirken, özel hastane gelirinin yüksek olmasının doktorları tercihte zorladığına işaret etti. Kahveci, 'Özel sektörde doktorlara 15 bin YTL'ye varan ücretler ödeniyor. Sağlık Bakanlığı tam gün uygulamasına geçecekse doktorları kamuda tutabilmenin yollarını aramalıdır. Düzenleme aceleye getirilmemeli” dedi.

Bu haber toplam 2112 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim