• BIST 8718.11
  • Altın 2244.727
  • Dolar 32.3302
  • Euro 35.1556
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Doktor yapay zeka

Doktor yapay zeka
Yapay zekânın sağlıkta kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma yürüten Microsoft, chatbot’larla da hastalığı teşhis edecek

ÖMER TEMUR

Yapay zekâ ile birlikte sağlık sektöründe hastalıkların teşhis ve tedavisi kolaylaşacak. Yapay zekâ alanındaki çalışmalara her yıl 4 milyar dolar ayıran Microsoft, chatbot’lar ile doktor gibi hizmet verecek. Microsoft’un Türkiye CTO’su Onur Koç bulut servislerle birlikte yapay zekânın önünün açıldığını belirterek, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini bildirdi. Çalışmayı yakın bir zamanda açıklayacaklarını dile getiren Koç “Türkiye’den Sestek firması ile de bot servisleri üzerinde çalışıyoruz. Ses, imaj, metin ve video üzerinde analiz yapıyoruz. Mesela fotoğraf üzerinden analiz yapıyoruz. Fotoğraftaki insanın yaşı başarılı bir şekilde tespit edilebiliyor. Şu an bizim kullandığımız uygulamalarda kişi tanımada çok başarılı. Melesa metin üzerinden plaka tanıma sistemleri var. AVM’lerde bu sistem başladı. Tabi bunların bulut servisi Azure üzerinden gerçek zamanlı olarak yapıyoruz” dedi.
Bot servisleri ile sağlık alanında da hizmet vereceklerini ifade eden Koç “Bot servisleri konuşmayı metne, metni konuşmaya çeviriyor. Siz metin ile yazı yazacaksınız, karşınızdaki bot size soru soracak. Böylece sizin hasta olup olmadığını anlayacak. Hasta olduğunuzu anladığı zaman en yakın hastaneye yönlendirecek.  İstemeniz halinde ambulans da gönderecek. Yapay zekânın rolü buradan çok önemli. Mesela İsviçre’deki Microsoft disleksiya hastalığıyla ilgili bir çalışma yaptı. Göz, yüz hareketleri ve el yazısından hastalığı tespit ediyor. Bu hastalığın ileriki yaşlarda tedavisi çok zor . Çocuk yaşta tespit edildiğinde iyileşme oranı çok yüksek” diye konuştu. Koç, yapay zekâ ile enerjinin daha erişilebilir hâle geleceğini, aynı şekilde ABD’de MIT’de verilen bir dersin robotlar üzerinden Siirt’te bedava bir fiyatla verilebileceğini vurguladı.

Yeni iş alanları ortaya çıktı

Yapay zekâ ile birlikte yeni iş alanlarının da ortaya çıktığına söyleyen Onur Koç “Data scientist dediğimiz iş alanı ortaya çıktı. Dünyada da en çok rağbet gören alanlardan biri. Modelleme yapan, datayı analiz eden, tanımlayan, yorumlayan kişilere data scientist diyoruz. Türkiye’de sayıları çok az şu an. Bazı üniversitelerde büyük veri dersleri başladı. Bu giderek artacak. Data scientist’lerle yapay  zekâ projeleri de artacak” dedi. Koç, yapay zekânın işsizliğe yol açacağı tartışmalarıyla ilgili olarak ise “Bugün ressam olmak isteyen bir kimse para getirmediği için mühendis olmak zorunda kalıyor. Ama yapay zekâyla hayat daha kolay hâle gelecek. Belki de gelecekte herkes sevdiği mesleği yapabilecek” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6426 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim