• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Doktora 24 saat koruma

Doktora 24 saat koruma
Sağlık Bakanlığı, doktorlara yönelik artan şiddet olaylarına karşı radikal tedbirler aldı. Bütün hastanelerde 24 saat kamera takibi yapılacak. Tuvalet ve soyunma odaları dışında ...

Sağlık Bakanlığı, doktorlara yönelik artan şiddet olaylarına karşı radikal tedbirler aldı. Bütün hastanelerde 24 saat kamera takibi yapılacak. Tuvalet ve soyunma odaları dışında her yer takip edilecek.

Gaziantep'te Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinden sonra Sağlık Bakanlığı, sağlıkta şiddet probleminin çözümü için radikal tedbirler aldı. Hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında güvenliği artıracak olan Bakanlık, hastanelerin sadece giriş bölümlerine değil “kör nokta” diye tabir edilen alanlara da kamera yerleştirilecek. Hastanın ve doktorun mahrem bölgesi dışında tüm hastane kameralarla donatılacak, zorunlu olarak kurulacak kamera odalarında görüntüler 7 gün 24 saat izlenerek şiddet olayına anında müdahale edilecek. Ayrıca doktorlara öfke kontrolü ve iletişim becerisi eğitimi verilecek. Ayrıca hastane girişlerine kurulacak olan x-ray ve el detektörü cihazlarıyla hastaneye bıçak ve silah gibi aletlerle girişler de engellenecek. Şuan mevcut hastanelerde bulunan kameraların yüzde 92'si aktif durumda çalışıyor. Bunların sayısı artırılacak.


ÖFKE KONTROLÜ ŞART
Bakanlık, güvenliğin yanı sıra şiddetin engellenmesi için eğitim formülü üzerinde de çalışma yapıyor. Bu kapsamda hastanelere şiddete karşı bilinçlendirme afişleri asılacak. Aynı afişte gülen-mutlu hasta-doktor-hemşire üçlüsünün yanı sıra şiddet durumunda polis ve cezaevi mesajı da verilecek. Bunun yanı sıra, doktorlara öfke ve stres kontrolü ile iletişim becerileri eğitimi de verilecek.Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, tüm dünyada çalışma hayatı içinde şiddetin olduğunu ancak sağlık alanında 15-20 kat daha fazla olduğunu hatırlattı. Sağlık Bakanlığı'nın tüm Türkiye'yi kapsayacak bir sağlıkta şiddet çalışması başlattığını belirten Prof. Şencan, bu kapsamda şiddetle mücadele için tedbirler alınacağını söyledi. Tedbirlerin, güvenlik ve eğitim üzerinde odaklandığını belirten Prof. Şencan, öfke kontrolü eğitiminin, doktorun hastaya yaklaşımının hatalı olmasından kaynaklı olmadığını söyledi. Prof. Şencan, “Biz doktorlar, her gün acil, yaralı, kanamalı hastalar görürken hasta ve hasta yakını ilk defa görmesinden dolayı öfke ve stres patlaması yaşayabilir. Doktorlar, daha eğitimli ve statü olarak daha üstte oldukları için onların öfke ve stres kontrolü ve iletişim becerisine ilişkin eğitim alması öngörülmektedir” dedi.

Gökhan KAYA

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim