• BIST 8895.18
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Doktora danışmadan ilaç alan migren hastaları dikkat!

Doktora danışmadan ilaç alan migren hastaları dikkat!
Prof.Dr. Neşe Çelebisoy, bazı migren hastalarının kendi inisiyatiflerinde, herhangi bir hekime başvurmadan ilaç alma eğiliminde olduğunu anlatarak "Hastaların bu duruma gelmesini hiçbir şekilde istemiyoruz." dedi.

Antalya’nın Kemer ilçesinde düzenlenen 53’üncü Ulusal Nöroloji Kongresi’ne katılan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı ve Türk Nöroloji Derneği Üyesi Prof.Dr. Neşe Çelebisoy, migren ve neden olduğu aşırı baş ağrılarında yanlış ilaç kullanımı ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi. Migrenin toplumda çok sık rastlanan primer bir baş ağrısı olduğunu söyleyen Prof.Dr. Neşe Çelebisoy, şöyle dedi:

"Primer baş ağrısı denilmesinin nedeni, alta yatan başka hiçbir hastalıkla ilişkisinin olmamasıdır. Ağırlık olarak bir kadın hastalığıdır migren. Yaklaşık 4 kadından 1’i. Genel popülasyonda kadınlarda oluşmaktadır. Bu da erkeklerin neredeyse 2.5- 3 katı gibi bir sıklığa neden oluyor. Sıklıkla 20- 40 yaş arasında bir başlangıç gösterir bu hastalar. Çok tipik olarak 4 saati aşan 72 saate kadar uzayabilen sıklıkla tek taraflı olan zonklayıcı, orta şiddetli, fizik aktiviteyle artış gösteren, bulantı, kusma, ışık, ses hassasiyetinin eşlik edebildiği baş ağrısı ataklarıyla karakterlidir."

'HER BİR ATAK YA DA ALINAN İLAÇ BİR DİĞERİNİ TETİKLİYOR'

Bazı hastalarda baş ağrısı ataklarının kişinin sosyal ya da mesleki yaşantısında aksamalara neden olabileceğini aktaran Prof.Dr. Neşe Çelebisoy, bu oranın migren hastalarında yüzde 10- 20 seviyelerinde olduğunu kaydetti. Bu tip hastalarda mutlaka koruyucu tedavi ve atak gelmesini engelleyecek tedavilerin planlanması gerektiğini vurgulayan Prof.Dr. Neşe Çelebisoy, şöyle konuştu:

"Bir grup hasta tamamen kendi inisiyatiflerinde, herhangi bir hekime başvurmadan ilaç alma eğiliminde olabilmekte ki bu bizim çok istediğimiz bir durum değil. Çünkü 'ilaç kötü kullanım baş ağrısı veya aşırı ilaç kullanımı baş ağrısı' dediğimiz bir baş ağrısı hastalığımız var. Uzun süre ya da sıklıkla baş ağrısı için bir ilaç almayla ilişkilendirdiğimiz bir tablo ve her bir atak ya da alınan ilaç bir diğerini tetikliyor. Dolayısıyla bu duruma gelmesini hastaların hiçbir şekilde istemiyoruz. Böyle bir durumda yapılması gereken hastanın bir koruyucu tedavi planının içinde olmasını sağlamak. Bunun dışında kronik hastalar yani 3 aydan uzun süre, çok sık, ayın yarısından fazla atak geçiren hastalarımız için koruyucu tedavilerimizde son yıllarda bir diğer alternatifimiz botulinum toksin (botoks) uygulamaları. Ancak bizim açımızdan, Türkiye açısından geri ödemede birtakım sıkıntılarımız var. Dolayısıyla ulaşmak da çok çok kolay değil. O nedenle biz öncelikle diğer klasik koruyucu tedavilerimizi kullanıyor ancak daha çaresiz durumlar için botulinum toksin uygulamalarını saklıyoruz."

MİGREN AŞISI NE AŞAMADA?

Migren aşısıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü de belirten Prof.Dr. Neşe Çelebisoy, "Şimdilik umutlu gittiğini söyleyebiliriz. Çalışmalar sonlandırılıp onayı alındıktan sonra ancak Türkiye başvuruları yapılacak ve biz de kendi hastalarımızda kullanma şansını bulabileceğiz" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4824 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim