• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Doktor'a dava açtı borçlu çıktı!

Doktor'a dava açtı borçlu çıktı!
Hamile eşi, çocuğun down sendromlu olma riskine karşı yapılan amniyosentez sonrası ölen Murat Sağır’ın, hakkında dava açtığı beş doktor beraat etti; Sağır’a ise annesiz bir çocuk, 16 bin lira avukatlık ücreti ve kararmış bir hayat kaldı

İstanbul'da, 4 aylık hamile eşi Feride Sağır'ın karnından amniyosentez için sıvı alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine 5 doktor hakkında dava açan Murat Sağır, verdiği hukuk mücadelesini kaybetti. "Taksirle ölüme neden olmak" iddiasıyla yargılanan doktorları beraat ettiren mahkeme Murat Sağır'dan 16 bin 210 lira olan avukatlık ücretini de istedi.

Tekstil işçisi Murat Sağır'ın eşi Feride Sağır'a doktorlar, ikinci çocuğuna hamileliğinin 4'üncü ayında bebeğin down sendromlu olma ihtimalinden söz etti. Sağır'ın anlattığına göre Amniyosentez testi uygulanmasına karar veren doktorlar, işlemin riskli olmadığını, 10 dakikalık bir operasyon sonunda evine yürüyerek gideceğini belirtti. Murat Sağır'ın anlattığına göre işlem şöyle yapıldı:

29 gün yoğun bakımda kaldı

19 Ağustos 2010'da eşi Murat Sağır ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden Feride Sağır'ın karnında sıvı alınması için önce 9 santim iğne kullanıldı. Kilolu olan kadından gerekli sıvı 3 denemeye rağmen alınamayınca ertesi gün 12 santim iğne ile uygulamanın yapılmasına karar verildi. Murat Sağır, Aksaray'dan doktorların istediği 12 santimlik iğneyi aldı ve ertesi gün (20 Ağustos 2010) tekrar hastaneye gitti. Operasyonla gereken sıvı alınırken bir gece yatacağı söylenen Feride Sağır aynı gün taburcu edildi ancak gece fenalaşınca hastaneye kaldırıldı. Sağır'ın karnındaki bebeğin öldüğü ve hafta sonu olduğu için uzman doktor bulunmadığından bebeğin ancak 23 Ağustos Pazartesi günü alınabileceği belirtildi. Kadın doğum servisinde bekletilen Feride Sağır, 3 günün sonunda ameliyat oldu. Üç gün sonra yoğun bakıma alınan Sağır, 29 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Mahkeme suçsuz buldu

Eşinin doktor hatasından öldüğünü iddia eden Murat Sağır, 5 doktor hakkında suç duyurusunda bulundu. Adli Tıp Kurumu da, Feride Sağır'ın amniyosentez sonrası gelişen kan zehirlenmesi (sepsis) sonucu öldüğünü rapor etti. Yüksek Sağlık Şurası da aynı yönde karar alarak ederken doktorların suçlanamayacağını belirtti. İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde "taksirle ölüme neden olmak" suçlamasıyla görülen ceza davasında mahkeme heyeti, Yüksek Sağlık Şurası kararını gerekçe göstererek doktorların suçsuz olduğuna karar verdi.

'Oğlum Burak annesiz kaldı'

Sağır'ın İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nde açtığı tazminat davasında mahkeme, Yüksek Sağlık Şurası'nın raporu doğrultusunda tazminat talebinin reddine karar verdi ve avukatlık ücreti olan 16 bin 210 TL'yi Murat Sağır'dan istedi. Üzüntüsü ikiye katlanan Murat Sağır, annesiz kalan oğlu Burak'ın ağır psikolojik sorunlar yaşadığını ve dışarı çıkmaktan bile korktuğunu belirtirken kararla bir kez daha yıkıldığını söyledi.

Murat Sağır, "Hayat bağım koptu. Yaşıyorsam oğlum Burak'ı yalnız bırakmamak için. Hayatımız alt üst oldu. Açtığımız davada bile suçlu çıktık" dedi. Murat Sağır ayrıca, amniyosentez sonunda Feride Sağır'ın karnındaki bebeğin down sendromlu olmadığının belirlendiğini belirtti.

Amniyosentez nedir?

Prof. Dr. Sedat Kadanalı (Bahçelievler Medical Park Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı): "Amniyosentez testi, bebekte kromozomal hastalık olma riski olan gebelere yapılıyor. Önce tarama testiyle riskin oranına bakıyoruz; sonra tanı testi yapıyoruz. Tanı testi için amniyosentez uyguluyoruz. Amniyosentez, hastalığın gerçekten var olup olmadığını kesin ortaya koyar. Bu işlem yapıldığında yüzde 0,5, yüzde 1 oranında anne hayatını, bebek hayatını riske edebilecek durumlar vardır. Hasta bu duruma onay verdiğinde amniyosentezin bu riskini kabul ettiğinde ise doktor, onay için hastadan imza ister." Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı, Kadın Hastalıkları - Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cansun Demir ise "Amniyosentez emin ellerde yapılması gereken bir işlem. Çok basit bir işlem ama tecrübeli kişiler yapmalı" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim