• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Doktora değil komşuya daha çok inanılıyor!

Doktora değil komşuya daha çok inanılıyor!
Komşu sözüne itibar eden hastaların sağlığı tehlikede...

Zonguldak'ta son günlerde tedavi sürecinde tekrar doktora başvurmayan hastalar doktorları kaygılandırmaya başladı. Kontrol için doktora başvurması gereken hastalar doktor yerine komşularının sözlerine itibar ederek sağlığını tehlikeye atıyor. 

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Mungan, son günlerde endişe veren bir sorunu dile getirdi. Tedavi sürecine başladıkları hastaların kontrole gelmeyerek sağlıklarını tehlikeye attıklarını belirten Mungan, hastalığın ilerlemesinin ardından yapabilecekleri müdahalenin sınırlandğını söyledi.

Hastaların kontrol için söylenen sürede gelmek yerine daha ileri bir tarihte kendilerine başvurduğunu ifade eden Mungan, "Hastalarımızı biz esasında hastalıkları ve yapmaları gereken çok iyi bilgilendiriyoruz. Ancak hastalarımız genel olarak son zamanlarda karşılaştığımız bir sorun olarak söylüyorum. Bizlerin çektiği kaygıyı kendileri göstermiyorlar. Çünkü örneğin bir hastamıza böbrekten idrar yoluna giden bir 'kateter' taktık. Ve bunun üç ay maksimum altı ay kalması gerektiğini kendisine sıkı sıkıya belirttik. Hastamız ancak 17 ay sonra şiddetli karın ağrıları ve düzeltilemeyen idrar yolu enfeksiyonu, ağrı, ateş ve genel durum bozukluğuyla kötü bir vaziyette bize geldi" şeklinde yaşanılan süreci aktardı.

"DOKTORA GELMEYİ GEREK GÖRMÜYORLAR"

Böbrek kanalı ile idrar yoluna giden "Kateter" isimli parçanın zamanında alınmadığı için hastanın sağlığını tehlikeye attığını belirten Mungan, kontrol altında tutulabilecek durumlar sebebiyle hastaların hayatlarını kaybetmelerini istemediklerini söyledi.

Hastasında tanık olduğu bir durumu aktaran Prof. Aydın Mungan, şöyle devam etti:

"Hastalarımıza neden gelmediğini sorduğumuzda ise aile meclisinin toplandığını ve öyle dakika başı doktora gitmeye gerek olmadığı yönünde şaşırdığımız cevap aldık. Yaptığımız tetkiklerde 'kateterin' böbrek ve idrar kanalına yapıştığını ve üzerinde kocaman taşlar oluştuğunu gördük. Hastayı bu konuda bilgilendirdik ve ameliyata almak zorunda kaldık. Tabii bu ciddi bir ameliyattı. Böbrek kanalı kopabilirdi. Taşlar nedeniyle zarar görebilirdi. Başarıyla sonuçlandırdık ama bu bizim karşılaştığımız tek hasta değil. Bunların sayısı giderek fazlalaşıyor. Ve biz de bundan dolayı kaygı duyuyoruz. Hatta ameliyat sırasında çektiğimiz fotoğrafları hasta yakınına verdik. Yakını da aile meclisi ile görüşüp yaşanan durumu ailesi ile tartışacağını söyledi. Umarım bir fayda olur. Bir daha bu tür hastalarla karşılaşmayız."

"HASTALIK NE KADAR YAYILIRSA TEDAVİ ETME ŞANSINI YİTİRİYORUZ"

Başlangıç halinde mesane kanserine yakalanan bir hastayı erken teşhis ettiklerini belirten Prof. Dr. Aydın Mungan, hastayı sıkı sıkıya bilgilendirmelerine rağmen dört yıl sonra kendilerine geldiğini aktardı.
Prostat kanserine yakalanan bir diğer hastanın iki yıl sonra hastaneye başvurduğunu söyleyen Mungan, "Hastalarımız bir nevi doktorculuk oynuyor. Ama bu sadece bir örnek değil. Mesane kanseri hastamız var. Dört sene sonra geldi. Başlangıç halinde yakalamıştık. İlaç tedavisi verecektik. Hasta tedaviye gelmedi. Şimdi vücudunun her tarafına yayılmış vaziyette geldi. Daimi olarak idrarından kan geliyor. Yapılabilecekler çok sınırlandı. Yine prostat kanseri bir hastamız var. Üç ay sonra kendisine gelmesini söyledik. Tam 2 yıl sonra geldi. Hastalık yayılmış. Biz hastalık ne kadar yayılırsa o kadar tedavi etme şansını yitiriyoruz. Hastaya niye gelmediğini sorduğumuzda da benzer bir yanıt aldık. Hasta; kendisini iyi hissettiği için hastaneye gelmediğini söyledi" dedi.

"HASTA DOKTORU DEĞİL; KOMŞUSUNU DİNLEMEYİ TERCİH EDİYOR"

Hastanın tedavi sürecinde doktor yerine komşusunun söylediklerine itibar ettiğini belirten Prof. Dr. Aydın Mungan, ameliyat olması gereken hastanın komşusunun sözlerine inanarak ilaç tedavisi olmak istediğini hatırlattı.

Hastaların sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye attığını söyleyen Mungan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Başka bir sorun da hastalar sadece komşusunu, kahvedeki arkadaşını veya kendisi durumundaki kişileri dinlemeyi tercih ediyor. Doktoru, uzmanı, aile hekimini, doçenti veya bir profesörü dinlemiyor. Yaptığımız araştırma sonucunda doktorun vermiş olduğu bilginin hastaların tedavi seçenekleri üzerine bir olumlu etkisi olmuyor. Hasta arkadaşından, komşusundan veya kahvedeki kişiden duyduğu bilgi ile geliyor. Yani hastaya 'Ameliyat ol, iyileşirsin' diyorsa hasta bizim yapacağımız ilaç tedavisini kabul etmiyor. Ya da komşusunun 'Bana bu ilacı verdiler. Al kullanırsan iyi olur' diye geliyor. Hastaya anlatıyoruz, bilgi veriyoruz. Ama hasta 'Hocam sen bana o ilacı yaz. Ben o ilacı alayım' diyor. Yani biz yeterli bilgi vermemize ve hastalık hakkında bilgilendirmemize rağmen istediğimiz noktaya ulaşamıyoruz."

"KONTROLE GELİNMEDİĞİNDE TEDAVİ UZUYOR"

Tedavi sürecinde kendini iyi hissettiği için doktora başvurmadığını belirten 61 yaşındaki Cemal Çelikçi ise iki yıl sonra doktora başvurdu. Sağlık durumu bozulması üzerine tekrar doktora başvurduğunu söyleyen Çelikçi, "İlk etapta prostat başlangıcıymış. Hocam Allah razı olsun 2009'da ameliyata girişti. Başarılı bir ameliyat geçirdim. Sonra ışın tedavisi gördüm. 2013'ten sonra kendimi iyi hissettiğim için ilacı bıraktım. Ama sonra şikayet olmaya başladı. Biraz da ekonomiden gelemedik. Çocukların düğün derdi derken bu işi aksattık. Doktora başvurduğumuzda ise tekrar hastalığın tekrar eskiye döndüğünü gördük. Tekrar tedavi sürecine başladık. Şu an durumum iyi. Kontrole gelmediğiniz zaman tedavi sıfıra iniyor. Ve tedavi süreci uzuyor. Ben bunu öğrendim" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim