• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Doktorlar e-reçeteye alışamadı

Doktorlar e-reçeteye alışamadı
SGK suistimalleri ortadan kaldırmak ve kağıt israfına son vermek amacıyla 1 Temmuz'dan itibaren e-reçete uygulamasına geçti.

Ancak hastaların mağdur olmaması için aynı zamanda kağıt reçete uygulamasının da yıl sonuna kadar devam etmesine izin verildi.

Bu durum, doktorların uygulamaya geçişini yavaşlattı. İlk iki aylık dönemde reçetelerin büyük bölümü kağıt olarak karşılandı. SGK'nın verilerine göre e-reçeteye geçilen 1 Temmuz 2012 ile 31 Ağustos 2012 tarihleri arasında eczanelerden 50 milyon 519 bin reçete karşılandı. Bunlardan 19 milyon 230 bini e-reçetelerden, 31 milyon 289 bini ise kağıt reçeteden oluştu. Böylece toplam reçetelerin sadece yüzde 38'i e-reçete olarak karşılandı.

E-reçete uygulaması, uzun bir pilot çalışma sonrasında 1 Temmuz itibaryla tüm Türkiye'de uygulamaya konulmuştu. Uygulamaya geçilmesiyle birlikte reçetelerin doktorlar tarafından elektronik ortamda yazılması dönemi başladı. Söz konusu sisteme göre doktorun yazdığı reçete, TC kimlik numarası üzerinden eczanelerin ekranında anında görünüyor. Elektronik ortamda yazılan reçete için vatandaşa takip numarası veriliyor. Kişi bu numarayla ilacını eczaneden talep ediyor.

E-reçete uygulamasının yürüyebilmesi için her doktorun bir şifresinin olması gerekiyor. Doktorlar bu şifre ile girdikleri sistemden reçeteleri yazabiliyor. Ancak uygulamayla ilgili bugüne kadar 79 bin doktor şifre aldı. Yaklaşık 40 bin doktor ise henüz şifre almadı. Ayrca şifre alan hekimlerden yalnızca 22 bin 588'i reçeteleri e-reçete olarak yazdı. Diğerleri kâğıt reçeteye devam etti. Bu durum, elektronik reçete oranının düşük kalmasındaki en büyük etken oldu. Uygulamaya geçilmesiyle birlikte vatandaşların mağdur olmaması açısından bir süre daha kâğıt reçete yazılmasına izin verilmişti. 1 Ocak 2013 itibarıyla ise tamamen e-reçeteye geçilmesi planlanıyor. Bu tarihten itibaren elle yazlan reçete tamamen ortadan kalkacak. Böylece hastaların ve zaman zaman eczacıların da okumakta zorlandığı doktor yazısı tarihe karışacak.

E-reçete uygulamasıyla birlikte hastanın eczanede bekleme süresi de kısaldı. Eczacının her bir hasta için tek tek girdiği 26 kalem bilginin 19'u ekranda otomatik olarak gözüküyor. Böylece hasta, ilaca daha hızlı ulaşabiliyor. Sistemin tam olarak devreye girmesiyle birlikte elektronik ortamdan yapılacak takip nedeniyle suistimal ve usulsüzlükler de büyük ölçüde ortadan kalkacak. E-reçete uygulamasıyla hastaların diğer bilgileri yanında kullandığı ilaçlar da sistematik olarak kayıt altına alnmış oluyor. Hekimin bilgisi ve kontrolü dışında o hekime ait reçete üretilmesinin önüne geçiliyor.

İsa Yazar

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4654 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim