• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Doktorlar pilot gibi eğitilecek

Doktorlar pilot gibi eğitilecek
Ankara Üniversitesi, Avrupa’dan gelen göz doktorlarının yüksek ihtisas eğitiminde, pilotların eğitiminde kullanılan simülatörleri kullanacak. Türkiye’deki göz cerrahi eğitiminde bu bir devrim doktorları Ankara’ya getirecek.

Ankara Üniversitesi’nde, Avrupa’dan gelen göz doktorlarına, pilotların eğitiminde kullanılan simülatörlerle yüksek ihtisas eğitimi verilecek. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özmert, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Göz Hastanesi’nin, Avrupa’nın göz alanın da en önemli okullarından İsviçre’nin Lugano kentinde bulunan ESASO Okulu’ndan yüksek ihtisas eğitimlerini verme akreditasyonu aldığını belirtti.

Sanal ameliyat

Eğitimde öncelikle doktorların simülatör eğitiminden geçeceğini anlatan Özmert, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doktorlar aynı pilotların eğitim gördüğü gibi uçuş simülasyonlarında eğitim görecek. Ameliyat hissini sanal olarak yaşayacaklar. Türkiye’deki göz cerrahi eğitiminde bu bir devrim. Simülasyonda, kur şeklinde ilerliyorlar, bunların belli bir zorluk dereceleri var. Simülatörde size belli bir puan veriyor o puanı alırsanız bir üst aşamaya geçiyorsunuz. Belli bir yetenek yerleşince ve komplikasyon olmazsa puan artıyor. Ameliyathanede her ne kadar bizim kontrolümüz altında asistanlar yetişiyor olsa da ilk etapta herkeste aynı beceri olmuyor. Bu simülatör bunu sağlıyor.”

Dünyada 140 cihaz

Dünyada bu simülatörlerden 140 tane olduğunu ve en gelişmiş cihazın üniversiteleri bünyesinde bulunduğunu dile getiren Özmert, Avrupalı doktorlara verilecek bu kursun ardından belli programlar dahilinde Türkiye’deki doktorlara da eğitimler verileceğine işaret etti. Simülasyon eğitiminin ardında hayvan gözleri üzerinde ameliyatlar yapılacağının altını çizen Özmert, daha sonra eğitim veren doktorların yapacağı canlı ameliyatın, kurulan konferans salonunda 3 boyutlu olarak doktorlara izletileceğini, böylece ameliyat ortamının bire bir yaşatılacağını söyledi.

Avrupalılar’a eğitim

ESASO okulunun, ABD’deki Kolombia Üniversitesi ila İspanya ve Belçika’da bulunan 4 üst ihtisas eğitim merkezi olduğunu dile getiren Özmert, Ankara Üniversitesi Vehbi Koç Göz Hastanesi’nin bu eğitim merkezleri arasına giren 5. merkez olduğunu kaydetti. ABD ve Avrupa’nın ciddi üniversitelerinin, bu eğitimi almayanlara artık uzmanlık vermediğini anlatan Özmert, retina vitreus hastalıklarında üst ihtisas yapmak isteyen doktorların, bunun için Türkiye’ye geleceğine dikkat çekerek, bu konudaki yazışmaların halen ettiğini, klinik olarak ve üniversite olarak Avrupa’ya dahil olduklarını vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim