• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Doktorlara 'aikido' dersi

Doktorlara 'aikido' dersi
Son günlerde doktorlara yönelik şiddet eylemlerin artması 500 üyesi bulunan Aile Hekimliği Derneği'ni harekete geçirdi.

 

Son günlerde ülke genelinde doktorlara yönelik şiddetin artması nedeniyle Bursa'daki aile hekimleri bir araya gelerek, kendilerini savunma amacıyla aikido dersleri almaya başladı. 500 üyesi bulunan Bursa Aile Hekimliği Derneği'nin kadın ve erkek doktorları son 3 ayda haftada 2 gün 2'şer saat hem kendisinin hem de karşısındaki kişinin zarar görmesini önleyen savunma sporu olarak bilinen Aikido eğitimlerine devam ediyorlar. Aile Hekimliği Derneği Başkanı Ali Torun, şöyle dedi:

"Vatandaşlara sağlık hizmeti, şifa sunan sağlıkçılara yönelik şiddetin kabul edilmesi mümkün değil, devlet bunun için etkili yasal önlemler almalıdır. Göstermelik tedbirlerle bunların önlenemediği artık çok açık. Devlet çalışanlarını korumalı ve gerçekçi bir şekilde onların güven içerisinde hizmet yapmalarına olanak sağlamalıdır. Bu kapsamda üyelerimizin karşısındaki kişiye zarar vermeden kendilerini savunmaları için aikido dersi almalarını sağlıyoruz." Sağlıkçılara yönelik şiddete dikkat çekme amacıyla böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Doktor Mehtap Aslan ise "Dövüldük, öldürüldük, saçımızdan sürüklendik. En son geçtiğimiz hafta Erzurum'da bir meslektaşımız bıçaklandı. Bizler de aile hekimleri olarak Bakanlığa seslendik, milletvekilleriyle görüştük. Baktık olmuyor, saldırılara karşı savunmaya geçelim dedik. Biz dayak yemek istemiyoruz, karşımızdakine de zarar vermek istemiyoruz, çünkü halkın sağlığı için uğraşan insanlarız. Şiddetin sona ermesi için vicdanlarına sesleniyorum, insanları insan olarak görelim. Sağlıkçılar da birer insandır" diye konuştu.

Dr. Tülay Gündüzcü de hekimler olarak, sağlıkta şiddete karşı olduklarını ve kendilerini korumak için aikido sanatını öğrendiklerini anlattı. Dr. Devrim Öztürk ise şöyle konuştu:

"Bizler sağlık çalışanları olarak hayatlarımızı, başka insanların yaşamları için adamış insanlarız. Sadece sağlıkta değil, hayatın bütün alanında şiddete karşıyız, Aikido, yaşam gücüyle bütünleşme yoludur. Felsefemiz, kendi yaşam gücümüzü geliştirmektir. Biz burada Bursa aile hekimleri olarak, haftada 2 gün, zaman, farkındalık, tekniksel bütünlük anlamında eğitim almaktayız. Hekimler olarak biz, sağlıkta şiddete karşıyız ve kendimizi korumak için aikido sanatını öğreniyoruz."

Bursa Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Özlem Sezen de yaşamın her anında dengeleri ve huzurlarını sağlamak amacıyla aikido'yu kullanabilecekleri bir spor aktivitesi olarak gördüklerini söyledi. Dr. Sezen, "Aikido sporuyla amacımız kendimizi korumak, kadınım, anneyim, doktorum şefkatle uzattığım eli geri çevirme. Şiddeti istemiyoruz" diye konuştu.

Dr. İlker Kat; "Bir insan ve sağlıkçı olarak, toplumun her kesimindeki şiddete karşıyız. Sağlık Bakanlığı'ndan da sağlıkçılara yönelik şiddetin durdurulması için, yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyoruz" dedi.

Doktorlara aikido eğitimi veren antrenör Oğuz Öcal ise aikidonun içerisinde şiddet bulunmadığı için doktorların bu sporu tercih ettiğini anlatırken şunları anlattı:

"Burada amaç; karşınızdakini yok etmek değil sadece psikolojik durumunu anladıktan sonra ona zarar vermeden etkisiz hale getirmek. Meslekleri gereği görevleri insan iyileştirmek olan kişiler, elbette ki başka bir insana zarar veremez. Tabii ki amaçları şiddet karşısında kendilerini korumak, ancak aikido öğrenmek de şiddeti bitirmeyecektir, ama en azından şiddete uğrayan doktorların kendilerini korumaya etkisi olacaktır."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2013 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim