• BIST 9550.7
  • Altın 2484.049
  • Dolar 32.4983
  • Euro 34.8098
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Doktorlara çifte emeklilik

Doktorlara çifte emeklilik
Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan doktorlar, Tam Gün Yasası'na karşı çıkarken, getirilen yeni düzenleme ile birlikte hem kamudan hem de SSK'dan emekli olup, çifte maaş alabilecek.

Hükümetin Tam Gün Yasası'nı uygulamaya sokmasının ardından doktorlar için yeni bir düzenlemeye gidildiği ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı bünyesindeki doktorlar, hem kamuda hem de SSK'da aynı dönemde sigorta primi yatırılması ve emekliliklerinde ikinci bir maaş almalarına imkan getiren düzenleme ile önemli bir avantaj elde etti. Düzenleme kapsamındaki İş Kanunu'nda işçi statüsünü temsil eden 4/a'da işveren payı dahil tüm prim kesintileri, döner sermaye gelirleri üzerinden doktorların performansından karşılanacak.

STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ

Hükümet, 25 Ocak 2010 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen "Üniversite Ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, devlet memuru doktorlara işçi sigortası üzerinden de prim kesintisi uygulaması başlattı. Düzenleme ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde 4/c (memur) statüsünde çalışan doktorlara, memur olarak emekli sandığı sigorta primi yatırılırken, aynı dönemde ayrıca, 4/a (işçi) statüsünde de sigorta primi yatırılabilecek. Böylece iki sigorta üzerinden prim ödemeleri emekli maaşlarına da aynen yansıyacak.

PRİMLER ESAS ALINDI

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki doktorlar, 5534 sayılı Emekli Sandığı Kanunu tabii 4/c'li ve sözleşmeli olmak üzere 2 grupta çalışıyor. Sözleşmeli doktorlar, 4/c veya 4/b'yi (bağ-kur-serbest) tercih edebiliyorlar. Yapılan bu yeni düzenleme Emekli Sandığı Kanunu'na tabi memur statüsündeki doktorlara, 15 Ekim 2008 tarihinden itibaren 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na tabii 4/a'lı olarak da sigorta primi kesilmesi getirdi.

PERFORMANS KAYNAKLI

Memur doktorların, işçi statüsü üzerinden kesilecek sigorta primleri, döner sermaye gelirleri üzerinden doktorların performans primlerinden karşılanarak SGK'ya yatırılacak. Yatırılan primler emekliliğinde doktorun aylığına dönüştürülüp memur gibi halen kazandığı aylığına ilave edilecek.

Komisyondan geçmişti

Yasanın hikayesi daha ilginç. Kemal Unakıtan'ın Maliye Bakanlığı döneminde "Tam Gün Yasası"nın hazırlıklarında doktorların yasaya karşı çıkacakları bilindiği için "ücretlerinde iyileştirme" şeklinde bir yöntemle ikna edilmesi kararlaştırıldığı ortaya çıktı. Bunun üzerine, memur emeklisi olacak doktorlara 4/a üzerinde de ilk kez sigorta primi kesilmesi düzenlemesi getiriliyor.1,5 yıl komisyonda bekleyen yasa 30 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda söz konusu düzenlemeye göre, tabip ve diş tabipleri ile tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, sigorta priminin işveren payı dahil tamamını kendileri ödemek kaydıyla, 209 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesine göre kendilerine ödenen tutar üzerinden malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasıyla sınırlı olacak şekilde ilave olarak sigorta primine tabi tutuluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3836 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim