• BIST 9079.97
  • Altın 2308.11
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.0287
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Doktorlara 'ders' gibi ceza

Doktorlara 'ders' gibi ceza
Bakanlık, gerekli olmadığı halde sezaryen yapan doktor ilginç bir ceza verecek... Türkiye'de sezaryen oranlarının yüzde 40'lara çıkması Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, herhangi bir sorun olma

Bakanlık, gerekli olmadığı halde sezaryen yapan doktor ilginç bir ceza verecek... Türkiye'de sezaryen oranlarının yüzde 40'lara çıkması Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı, herhangi bir sorun olmadığı halde sezaryen yaptıran hekimlere ceza vermeye hazırlanırken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da özel ve devlet hastanelerinde normal doğum ile sezaryeni ayırmayarak eşit ödeme yapacak.


SEZARYEN RİSK GETİRİYOR

Hekimlerin puanlama sistemi de buna göre değişecek. Normal doğum yapan hekimler, puanlama sisteminden daha karlı çıkacak ve daha çok kazanacak. Endikasyon ya da acil bir durum gerektirmediği halde sezaryeni tercih eden doktora da 'normal doğum yaptırmayı öğrenememiş' denecek ve 3 ay süreyle eğitime alınacak. Eğitime alınan hekime aynı zamanda ceza sistemi de uygulanacak. Anne adaylarının da acı çekmemek adına sezaryene yönelmeleri engellenmeye çalışılacak. Doğum değil, cerrahi müdahale olarak adlandırılan sezaryen, anne adayının ve bebeğin de risk almasına sebep oluyor.

BAKAN AKDAĞ'DAN UYARI

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yüzde 40'ların üzerindeki bir oranı kabullenemeyeceklerini belirtti ve hekimlerin sezaryene yönelmelerinin gerekçelerinin yeni ceza kanunundan dolayı olduğunu söyledi. "Endikasyonu yokken sezaryen yapılmışsa ceza uygulanır" diyen Akdağ, ödemelerin eşitlenmesinin de bundan dolayı olacağını vurguladı. Bugün sezaryene 670 YTL ödeme yapılırken, normal doğuma ise 270 YTL lira ödeme yapılıyor.

TÜP BEBEKTE BAŞARI ORANI YÜZDE 33 ARTIRILDI

Tüp bebek tedavisinde başarıyı yüzde 33 arttıran teknik Türk doktorlarca geliştirilerek, insanlığın hizmetine sunuldu. Dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanan MACS (Manyetik hücre seçici) adı verilen yöntemle, baba adaylarının spermleri arasından kaliteli olanlarını, yani dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanları seçmek artık mümkün. Dr. Enver Kerem Dirican ve Op. Dr. Osman Denizhan Özgün tarafından klinik çalışmaları gerçekleştirilen ve yayınlanan MACS (Manyetik hücre seçici) tekniği ile tüp bebek tedavisinde embriyo oluşturma ve gebelik oranlarında yüzde 33 başarı oranı ile anne baba adaylarının bebek sahibi olmaları kolaylaşıyor. Dünyada ilk kez Türkiye'de uygulanan MACS tekniği ile baba adaylarının spermleri arasından dünyaya bebek getirme yeteneği en yüksek olanlar seçilebiliyor. Kaliteli spermlerle döllendirilen yumurtalardan oluşan embriyoların ise gebelikle sonuçlanma şansı artıyor. Türkiye'de erkek kısırlığını yaşayan yaklaşık 500 bin hastanın olduğunu belirten Dirican, MACS yönteminin tüp bebekte erkek kısırlığı halinde kullanılabileceğini ifade etti.

Haber: İmge YÜCETÜRK / ANKARA

Bu haber toplam 1677 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim