• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Doktorlara hastasız anjiyo eğitimi

Doktorlara hastasız anjiyo eğitimi
İSTANBUL (AA) - Kardiyologlara ameliyatlara girmeden anjiyo deneyimi kazandırdığı belirtilen "Simcase İnvaziv" cihazı tanıtıldı.

İSTANBUL (AA) - Divan Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Ergene, ABD'de 1980-2000 yılları arasında kalp damar hastalıklarının yarı yarıya azaldığını belirterek, Türkiye'de ise bu durumun iki kat olduğunu söyledi. 

Ergene, Türkiye'de 10 yılda kardiyoloji alanında yaşanan gelişmelere değinerek, "Türkiye'deki ölümlerde, kardiyovasküler nedenler yüzde 50 ile ilk sıradaydı. Son 10 yılda sağlık alanında yaşanan gelişmeler, bunu yüzde 40'a indirdi. Ölüm nedenlerinde yüzde 20 ile kanser ikinci, solunum sistemlerine bağlı nedenler de yüzde 9'la üçüncü sırada yer alıyor" diye konuştu. 

Prof. Dr. Ergene, kardiyoloji alanında hizmet veren doktorların eğitimlerinin hasta üzerinde gerçekleştirildiğini anlatarak, "Simcase İnvaziv" cihazıyla hekimlerin gerçek ameliyat deneyimi yaşadığını dile getirdi.

Türkiye'de 2 bin civarında kardiyolog olduğuna işaret eden Ergene, şu anda 500-600 hekimin eğitim almaya devam ettiğini söyledi. Ergene, cihazı önemsediğini kaydederek, doktorların birçok senaryoyu uygulama imkanı bulduğunu, ameliyat deneyimini fazlaca kazandıklarını ifade etti. 

Türk Kalp Damar Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Ali Gürbüz ise hastasız kardiyoloji eğitimi için hekimlerin yurt dışında eğitim almak zorunda kaldığını belirterek, "Simcase İnvaziv" cihazı sayesinde eğitimlerin Türkiye'de yapılmaya başladığını anlattı. Gürbüz, çok ilkel metotlarla verilen eğitimlerin hekimler için yeterli olmadığını ve ameliyat deneyimlerini olumsuz etkilediğini dile getirerek, simülasyon ortamının doktorlara psikolojik olarak da avantaj sağlandığından bahsetti. 

Basın toplantısında, cihazın özellikleri hakkında bilgi verilerek, örnek uygulama yapıldı.

- "86 asistan doktor, ilk anjiyolarını cihazla yaptı"

Şimdiye kadar 86 asistan doktorun ilk anjiyo deneyimlerini yaşadığı "Simcase İnvaziv" cihazıyla, gerçek hasta ve kadavraya gerek kalmadan balon ve stent işlemlerinin yapılabildiği belirtildi. Uygulama sayesinde doktorların radyasyona maruz kalma riski ortadan kaldırılırken, ameliyat esnasında yaşanabilecek birçok senaryonun da simüle edilebildiği aktarıldı. Cihazın kalp rahatsızlığı olan hastaların ameliyat esnasında vücutlarının gösterdiği komplikasyonları görme imkanı sağladığı ve Türkiye'de iki adet bulunan cihazla 3 bin 200 doktorun pratik yapma imkanına sahip olduğu bildirildi. 

 

Bu haber toplam 4820 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim