• BIST 9524.59
  • Altın 2490.091
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.7328
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Doktorlara sınav önerileri

Doktorlara sınav önerileri
Tıpta Uzmanlık Sınavı bu pazar günü öğleden sonra yapılacak. Bu zorlu sınav için kalan bu zamanda neler yapmalı? Sınav stresi ile nasıl baş edebiliriz? Sınav performansını nasıl artırabiliriz? Sınav esnasında nelere dikkat etmek gerekir? 

Tıpta Uzmanlık Sınavı bu pazar günü öğleden sonra yapılacak. Bu zorlu sınav için kalan bu zamanda neler yapmalı? Sınav stresi ile nasıl baş edebiliriz? Sınav performansını nasıl artırabiliriz? Sınav esnasında nelere dikkat etmek gerekir? 

Bu konuları, uzun yıllardır binlerce doktoru TUS"a hazırlamış olan ve bu alanda “Sınav Kazandıran 4 Yöntem” adlı bir kitabı bulunan yazarımız Eftal Orhan"la konuştuk.

- Ne kadar zamandır doktorları TUS"a hazırlıyorsunuz?

Şimdiye kadar 14 TUS dönemi oldu. Yani 7 yılı geçmiş. Bu kadar zamandır doktor arkadaşlara “Etkili öğrenme, motivasyon, konsantrasyon ve özgüven”le ilgili seminerler veriyorum ve bireysel danışmanlık yapıyorum.

CUMARTESİ DERS ÇALIŞABİLİRLER

- Bu Pazar TUS sınavı yapılacak? Öncelikle sınava gireceklerin cumartesi neler yapmalarını öneririsiniz? Mesela ders çalışsınlar mı?

Cumartesi günü ders çalışmalarını öneririm. Özellikle Biyokimya, Farmakoloji ve anatomi gibi yakın hafıza derslerine hızlı bir şekilde bakabilirler. Bu çalışma, çok yoğun, zihni yorucu bir çalışma olmamalı.
Sabah mutlaka erken kalkmaya ve gündüz hiç uyumamaya ve kafeinli içecek içmemeye dikkat etmek gerekir. Bu gün iyi bir yürüyüş yapabilirler. Bir de kesinlikle kendilerini ölçmesinler. Çünkü bu zamanda sanki hiçbir bilgiyi hatırlamıyormuş, bilgilerin hepsi silinmiş gibi bir duygu yaşarlar.

Bu dönemde hiçbir şey bilmiyorum gibi hissetmek çok doğaldır ve geçicidir.

KOMEDİ FİLMİ İZLESİNLER

- Cumartesi akşamı neler yapmak gerekir?

Sinemaya giderek veya evlerinde komedi türünde rahatlatıcı bir film izleyebilirler. Stresli insanlardan özellikle uzak durmak gerekir. Çünkü onun negatif enerjisi size geçer, etkilenirsiniz. Eğer akşam ders çalışmak isterlerse çalışabilirler.



Her zaman alışık oldukları bir saatte yatabilirler.


İYİ UYUMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

- İyi bir uyku almak çok önemli. İyi bir uyku için neler yapmalı?

İyi bir uyku için en kritik nokta düşünce tarzınızdır. Bu konuda en olumsuz düşünce tarzı: “Uyuyabilir miyim, uyuyamaz mıyım?” düşüncesidir. Bu söylediğimi silip yerine “Şimdi yatacağım ve iyi bir uyku almış olarak yarın kalkacağım” düşünce tarzını yerleştirmek gerekir. Akşam yatmadan önce sıcak su duş almak rahatlamak için çok etkilidir. Çünkü su insandaki negatif enerjiyi silici en etkili araçtır. Ihlamur, adaçayı, süt ve yoğurt iyi uyku almak için çok etkilidir.
Ayrıca iyi bir uyku için nefes egzersizi ve kas egzersizi yapmayı öneririm.

- Nasıl yapılıyor bu egzersizler?

Nefes eksersizi:
Bir birim zamanda ağızdan diyafram nefesi al.
İki birim zaman içinde tut.
Dört birim zamanda ağızdan yavaşça ver.
Bunu 5-10 dakika yapmak insanı çok rahatlatır.

Kas eksersizi:
Kasları bölgesel olarak sırayla yavaşça gerip serbest bırakarak yapılır..
Örneğin el kaslarını yavaşça gerip serbest bırakmak. Sonra kol kaslarını, omuz kaslarını sonra sırayla vücudun bütün kaslarını gerip yavaşça serbest bırakmak büyük bir rahatlama sağlar.
En önemli kaslar, alın, göz, yüz, çene ve omuz kaslarıdır. Bu kasları gevşettiğinizde vücudunuzu daha rahat gevşetebilirsiniz.

ETRAFINIZA BAKMAYIN

- Sınava girilecek yere ne zaman gitmeli?

Yarım saat önce orada olmalı çok erken ya da çok geç gitmemeli ve mümkün olduğunca etraftaki insanlara bakmamalı.
- Neden?

Çünkü paniklemiş insanları gördüğünüzde siz de olumsuz yönde tetiklenebilirsiniz. Onun için ağaçlara, bulutlara börtüye böceğe vs. bakmalı…

NEGATİF TELKİNDE BULUNMAYIN

- Bu arada en büyük sorun olan sınav stresini yenmek için neler öneririsiniz?

Öncelikle lütfen mükemmeliyetçi olmayın. Kendinize gayet insani, küçük hata yapma payı bırakın. Mükemmeliyetçilik iyi bir şey değildir. Yaptığınız hataları abartıp hata üstüne hata yapmanıza neden olur.
Yani sınava girmiş ve elinizden gelinin en iyisi yapmış olarak çıkmışınız. Bu düşünce tarzı en etkili ve faydalı düşünce tarzıdır.
Bu nedenle, bu süreç içerisinde kişinin kendi kendisine söyleyeceği en iyi telkin: “Bu benim en iyi sınavım olacak ve elimden gelinin en iyisini yapacağım” düşüncesidir. Bu arada, kendinize pozitif telkinlerde bulunun ve bunu yaparken kesinlikle negatif kelime kullanmayın. Çünkü beyin negatif talimatları algılayamaz ve tam tersi bir duygu oluşur.
Yani kendinize “rahat ol, sakin ol, kendine güven, cesur ol, güçlü ol” şeklinde telkinde bulunun. Telkinler duyguları tetiklemek için çok etkilidir. “Endişelenme” şeklinde negatif yönlü telkinler endişelenmeyi artırır. Aman buna çok dikkat!


SINAV ESNASINDA YAPILMASI GEREKENLER

- TUS"ta 200 soru olduğu için sınavı mutlaka 200"e bölün ve her bir soruyu birer birer halledin. Her bir soruya ayrı ayrı odaklanın. Böylelikle hem rahat olursunuz hem de daha fazla konsantre olursunuz.
Unutmayın yapamayacağınız sorular olacak. Bu doğal.
- Ve yine unutmayın bu sınavı yapamadığı sorulara duygusal olarak takılmayıp geçebilenler kazanır. Bu nedenle hiçbir soruyla duygusal ilişkiye girmeyin.
Her bir soru sadece bir sorudur. Bir soruya sadece bir soru değeri verin.
Sınavda sadece bir soruya odaklanılır o da çözdüğünüz sorudur. Bir önceki soru ya da bir sonraki soru sizi ilgilendirmez.
- Çözdüğünüz soruları ikiye bölün. Soru kısmını okurken cevap kısmı sizi ilgilendirmez. Çünkü bir çok kişinin gözü soruyu okurken cevaba takılır ve ne soruyu ne de cevabı tam olarak algılar. Bu nedenle elinizi cevaba kapatın.
- Mutlaka soruyu önemli bilgilerin altını çizerek okuyun. Görsel dikkatinizden kaçan bilgiler knestetik dikkatinizden kaçmaz.
- Bir soruda en önemli ifade en son ifadedir. En son ifadeyi çerçeve içerisine alın. Böylelikle olumsuzlamalardan dolayı hiç bir soruyu kaçırmazsınız.

- Sorulara mutlaka düz ve basit bir mantıkla yaklaşın.
- Sınavın yarısında mutlaka birkaç dakika dinlenin. .
- Her bir branşı bitirdiğinizde biraz nefes alın ve konsantrasyonunuzu toparlayın ve sonraki branşa başlayın.
- En önemlisi iki şıkka indirdiğinizde ilk aklınıza gelini işaretleyin ve kendinize hakim olun ve değiştirmeyin. Değiştirerek pişman olan yüzlerce kişi tanıyorum. Çünkü ilk işaretlediğiniz % 80-90 doğdur. (İstisna da olsa tam tersi olan kişiler vardır. Onlar zaten kendilerini bilirler)


İnternet Haber

Bu haber toplam 1469 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim