• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Doktorlara Tam Gün Mesai Düzenlemesi Başbakanlık'ta

Doktorlara Tam Gün Mesai Düzenlemesi Başbakanlık'ta
Doktorlara tam gün mesai öngören düzenleme Başbakanlık'a sevk edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların ya kamuda ya özelde çalışmasını öngören düzenlemenin sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler içerdiğini açıkladı.

Doktorlara tam gün mesai öngören düzenleme Başbakanlık'a sevk edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, doktorların ya kamuda ya özelde çalışmasını öngören düzenlemenin sağlık çalışanlarının özlük haklarında iyileştirmeler içerdiğini açıkladı.

Akdağ, sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 45 saatten 40 saate indirileceğini, nöbet ücretlerinin iyileştirileceğini ve emekli maaşlarının daha yüksek olacağını bildirdi. Üniversitelerin döner sermaye sıkıntılarını aşacak bir düzenlemenin Maliye Bakanlığı tarafından da yapıldığını belirten Bakan Akdağ, ödemelerin yüzde 85'inin yapılacağını, bu şekilde bir el sıkışma olabileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Akdağ, doktorların tam gün çalışmasına yönelik düzenlemenin hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine, taslağı dün akşam Başbakanlığa gönderdiklerini ancak dünkü Bakanlar Kurulu'nda görüşülmediğini söyledi. Düzenleme ile tam gün kanunu getirdiklerini ifade eden Akdağ, birbiriyle ilişkili kanunlar bulunduğunu, bazı kanunlarda bu çerçevede değişiklik yapılması gerektiğini ifade etti. Akdağ, taslağın hangi düzenlemeleri kapsadığının sorulması üzerine, "Doktor meslektaşımız ya kamuda çalışacak ya özel sektörde çalışacak. Üniversitelerde de özel muayene, özel ameliyat, özel işlem denen şeyi de kaldırıyor kanun. Özel sektörde çalışanlar için bir seçenek koyuyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma yapmış hastanede çalışabilir veya anlaşma yapmamış hastanelerde çalışarak muayenehane de açabilir" dedi.

Şu anda Sağlık Bakanlığı'nda çalışan hekimlerin yüzde 70'inin gönüllü olarak zaten muayenehanelerini kapattıklarını açıklayan Akdağ, uzun süredir ek ödeme politikası uyguladıkları ve tam gün çalışanlara daha yüksek ek ödemeler yaptıkları için şu anda ulaştıkları oranın yüzde 70 olduğunu söyledi. Akdağ, "Her 100 uzman doktorun 70'i Sağlık Bakanlığı'nda tam gün çalışıyor zaten. Bu kanun, daha çok bu yüzde 30'luk kısmın yönetilmesi açısından yapılan bir kanun" diye konuştu. Akdağ, Başbakanlığın bir toplantı yapacağını, daha sonra sivil toplumdan görüşlerin alınacağını ve taslağın Bakanlar Kurulu'nun gündemine geleceğini bildirdi.

"DOKTORLAR AYNI ANDA 2-3 HASTANEDE ÇALIŞABİLECEKLER"

Akdağ, 'Tam gün dışında iki alternatif daha var demiştiniz, bunlar neler?' sorusuna şu karşılığı verdi:

"Hekimler, üniversite hastaneleriyle kamu hastanelerinde birlikte çalışabilecek. Böyle bir esneklik de getiriyoruz. Personelin birlikte değerlendirilmesi anlamında. Bunu tercih etmiyorsa özel sektörde çalışacak demektir. Onu da ikiye ayırıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bir hastanede çalışıyorsa muayenehane açamayacak. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı hastaneler arasında da yine kısmi çalışma yapabilecek. Bir hastane yerine 2, 3 hastanede çalışmanın önünü açık tutacağız. Ama 'ben muayenehane açacağım, ayrıca muayenehanem de olacak' diyorsa hekim arkadaşımız o da Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşması olmayan özel hastanelerle veya sağlık kuruluşlarıyla çalışacak." Akdağ, bu konuyu Bakanlar Kurulu'na daha önce sunduklarını ancak teknik detaylarını Kurul'da ayrıca görüşeceklerini ifade etti. Akdağ, Tabipler Birliği'nin genel yaklaşımı on yıllardır 'tam gün yasası olsun' yönünde olduğunu belirtti.

Üniversitelerin döner sermaye ile ilgili yaşadıkları sorunlara ilişkin soru üzerine Akdağ, o sorunların büyük ölçüde çözüldüğünü kaydetti. Akdağ, "O konu daha çok Maliye ile veya Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili. Maliye bir kanun da hazırladı. Ödemelerin yüzde 85'ini yapacaklar. O şekilde bir el sıkışma olabilecek" diye konuştu. Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bir sıkıntı yaşamadığına işaret eden Akdağ, "Biz her yıl oluşturduğumuz fatura tahakkukları üzerinden oturup bir görüşme yapıyoruz, el sıkışıyoruz, ayrılıyoruz. Diyelim ki 11 milyar YTL fatura oluşturmuş oluyoruz ama el sıkışıp 9.5 milyarla ihtiyacımızı görecek biçimde anlaşıp kalkıyoruz. İşlerimizi de görüyoruz. Bizden şikayet işitiyor musunuz? 2005 yılında oldu sadece. O zamandan itibaren çok iyi gidiyor bu iş. Mesela 2007'de 2 milyar YTL civarında bir rakamı terkin ettik. Ondan vazgeçtik" şeklinde konuştu.

"DÖNER SERMAYE UYGULAMALARI PARALEL HALE GETİRİLECEK"

Akdağ, hazırlanan taslakta başka önemli düzenlemelere de yer verildiğine işaret etti. Kamu hastanelerinin döner sermaye uygulamaları ile üniversitelerin döner sermaye uygulamalarını paralel hale getirdiklerini dile getiren Akdağ, iki tarafın da döner sermaye kanunları bulunduğunu, bunların paralel hale getirileceğini belirtti. Akdağ, "Bu üniversitelerin de talebiydi. En son Maliye Bakanı ve Çalışma Bakanı üniversitelerle bir toplantı yapmıştı. Onların da bu yönde bir talebi vardı" dedi.

"DOKTORLARIN EMEKLİ MAAŞLARI YÜKSELECEK"

Hekimlerin özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler de bulunduğunu belirten Akdağ, "Bütün sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili iyileştirmeler. 45 saatlik çalışma süresini 40 saate indiriyoruz. Sağlık çalışanlarının çalışma süreleri öteden beri 45 saattir. Onu 40 saate indiriyoruz. Nöbet ücretleriyle ilgili iyileştirmeler getiriyoruz. Bir de emeklilikle ilgili bir takım iyileştirmeler de taslağımdlan bir kanun" diye konuştu. Akdaızda var. Emekli maaşlarının daha yüksek olabilmesiyle alakalı taslakta maddeler var" ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 4129 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim