• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Doktorlardan alkol reklamlarına yasak talebi!

Doktorlardan alkol reklamlarına yasak talebi!
Araştırmalar Almanya'da her yıl binlerce gencin komalık olana kadar içtiklerini ortaya koyuyor. Durumun vahametine dikkat çeken doktorlar alkol reklamlarının yasaklanması gerektiği görüşünde.

Başlangıç olarak birkaç bira, uyanık kalmak için RedBull Votka, saatler gece yarısını gösterdiğinde kutlama için şampanya ve ardından da sabahın ilk ışıklarına kadar birbiri ardına tüketilen alkol oranı yüksek içkiler... Yılbaşı geçesi birçok genç için başlı başına bir alkol maratonundan ibaret.

Alman Pediatri Birliği sözcüsü Ulrich Fegeler bu tip gecelerde gençlerin alkollü içeceklere çok daha kolay şekilde eriştiği uyarısını yapıyor. Fegeler "Alkolün çok daha kolay temin edilebildiği aşikâr. Perakendecilerin bu konuya yaklaşımlarını ve bunu ne kadar sıkı denetlediklerini merak ediyorum doğrusu. Öte yandan istendi mi fıçısına düşecek kadar alkole ulaşma imkânı bulmak her zaman mümkün. Ayrıca bu tip günler herkes içtiği için alkol alımına da teşvik ediyor" diyor.

Grupta yaşı tutmayanlar mı var? Alkolü yaşı daha büyük olanlar temin edip partilerde herkesin tüketimine sunuyor. Ne zaman durmaları gerektiğini bilmeyen bazı gençler ise bilinç kaybı noktasına gelene kadar içmeye devam ediyor. Her yıl 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan gece hastanelerin acillerinde en çok yanık, kaza ve alkol zehirlenmesi vakalarına rastlanıyor.

Sadece yılbaşı değil

Ancak Federal İstatistik Dairesi'nin verilerine göre alkol yılın geri kalanında da özellikler gençler için önemli bir tehdit oluşturuyor. 2013 yılında yaklaşık 27 bin çocuk ve genç aşırı alkol tüketimi nedeniyle hastaneye kaldırıldı.

İngiltere’de alkol alarmı

İngiltere küçük yaşta alkol kullanan çocukların sayısının artmasından endişeli. İstatistiklere göre, kız çocukları daha fazla alkol kullanıyor. 

Alman Federal Sağlık Bilgilendirme Merkezi'nin verdiği bilgilere göre gençlerin haftalık ortalama alkol tüketiminde bir miktar düşüş kaydedildi. Ancak buna karşılık içildi mi tam içiliyor. En az 5 farklı içkinin karıştırıldığı aşırı alkol tüketilen geceler hâlâ çok popüler. Gençlerin yaklaşık yüzde 40'ı ayda bir kez sarhoş olana kadar içiyor.

Özellikle genç erkekler bir kez içmeye başladı mı genellikle nerede durmaları gerektiğinden bir haber. Aşırı alkol tüketimine genç erkeklerde genç kızlara oranla yaklaşık iki kat daha sık rastlanıyor. Federal Sağlık Bilgilendirme Merkezi'nin Bağımlılıkla Mücadele Bölümü'nden Michaela Göcke erkeklerin kimi zaman kızlara kendilerini kanıtlamak için fazla içtiklerine dikkat çekiyor.

Göcke "Toplumsal rol gereğince genç erkeklerin alkole dayanıklı olduğu algısı hâkim. Temel nedenlerden biri bu gibi gözüküyor. Grupta kızların olması da elbette rol oynayan etkenlerden" şeklinde konuşuyor.

Ciddi sağlık tehdidi

Genç kızlarda bu tip bir davranışa rastlanmasa da onlar da arayı limonata ya da meyve sularına karıştırdıkları alkol miktarı yüksek içkilerle kapatıyor. AOK adlı sağlık sigorta şirketinin yaptığı bir araştırmaya göre alkol zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan genç kızların sayısı 2010 yılından bu yana yüzde 1,3 oranında artış gösterdi. Göcke bu durumun sağlığı ciddi şekilde tehdit ettiği uyarısını yapıyor.

Göcke "Alkol gençler için yetişkinlere oranla çok daha tehlikeli. Hatta sarhoşluğun etkileri bile gençlerde daha farklı. Bunun nedeni gençlerde vücut gelişiminin henüz tamamlanmamış olması. Bunun etkilerini alkolün vücuttan atılımı ve aynı zamanda gelişimini ancak yaklaşık 20 yaşına gelindiğinde tamamladığı için beyinde görmek mümkün. Yani düzenli olarak sarhoş olanlar sürekli beyin hasarına maruz kalma riskiyle karşı karşıya" açıklamasını yapıyor.

Çocuk doktoru Ulrich Fegeler ise düzenli alkol tüketiminin bağımlılık riskini de beraberinde getirdiğinin altını çiziyor.

Müesseselere ilginç kontrol

Aşırı alkol tüketimine bağlı tehlikelere dikkat çekmek amacıyla Federal Sağlık Bilgilendirme Merkezi Almanya çapında yıllardır çalışmalar yürütüyor. Bu bağlamda eyaletler çapında da farklı girişimler söz konusu. Örneğin Baden Württemberg eyaletinde 2010 yılından bu yana akşam 22'den sabah 5'e kadar alkollü içki satışı yapılmıyor. Frankfurt'ta ise bu yıl farklı bir denetleme metodu uygulamaya konulacak. Almanya'da 16 yaşından küçüklere alkol ve bira, 18 yaşından küçüklere ise alkol oranı yüksek içkilerin satışı yasak. Yeni metot kapsamında alkol satan müesseselere yaşı tutmayan gençler gönderilerek, bu müesseselerin kurallara uyup uymadıkları denetlenecek.

Ancak Fegeler'e göre hâlihazırda uygulanan yöntemler söz konusu sorunla mücadelede yetersiz kalıyor. Pediatrist, alkol reklamlarının yasaklanması ve içki şişelerinin üzerine de aynı sigara paketlerinde olduğu gibi "Alkol öldürür" ibaresi yerleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

 

©Deutsche Welle Türkçe
Stephanie Höppner / Banu Wöltje

Bu haber toplam 1884 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim