• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Doktorları koşullar öldürdü

Doktorları koşullar öldürdü
Erzurum Bölge Hastanesi'nde 14 ayda 3 doktorun ölmesini inceleyen TTB'nin tespiti: Ağır koşullar madde bağımlısı yapıyor.

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (BEAH) 14 ay içinde üç doktorun art arda ölümünü Türk Tabipleri Birliği (TTB) inceledi. Sonuç şöyle: “Ölümler arasında bağlantıyı net bir şekilde kurmak mümkün değil. Çalışma koşul ve şartları ağır olarak büyük bir özveriyle görev yapan hekimler mutsuz. Birçoğu geleceğe yönelik kaygı duyuyor. Bu durumda bazıları eğer yatkınlıkları da varsa, bağımlılık yapan birtakım ilaçlara kolaylıkla ulaşmaları nedeniyle, ilaç ya da madde bağımlısı olabiliyor.”

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan doktor ölümleriyle ilgili TTB Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ve gözlem heyeti BEAH Başhekimi, Erzurum Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nihat Çimen, hastanede görevli hekim ve yöneticilerle görüştü.

20 Nisan’da ölen kalp damar cerrahisi doktoru 26 yaşındaki Dr. Muhammet Fındık’ın ölüm nedenin belli olmadığı, intihar olup olmadığının araştırıldığı heyete açıklandı.

‘Aynı tartışmalı ilaç’
Erzurum BEAH’ta görevli 32 yaşındaki acil tıp uzmanı Doktor Fatih Bilge ise 22 Nisan’da yaşamını yitirmişti. Mesai arkadaşları Dr. Bilge’nin kronik uykusuzluk çektiğini söyledi. İnceleme heyetinin başında olan Prof. Dr. Aktan “Son olarak hayatını kaybeden hekim arkadaşımız, anestezide kullanılan ve uyutucu etkisi olan ‘Proponol’ adlı ilacı yüksek dozda almış. Çalışma arkadaşları, Bilge’nin uyku sorunu yaşadığını ilacı bu yüzden kullanmış olabileceğini söylüyor. İddialara göre, Dr. Bilge bir süre önce ilaç bağımlılığı tedavisi de görmüş” diye konuştu.
14 ay önce ise aynı hastanede anestezi ve reanimasyon uzmanı olarak görev yapan 37 yaşındaki Dr. Buket Tasmacıoğlu’nun doktor arkadaşları da heyete Tasmacıoğlu’nun ‘Proponol’ü regl ağrıları çok yoğun olduğu için yıllardır kullandığını söylediler. Dr. Fatih Bilge ve Dr. Buket Tasmacıoğlu’nun ölümüne neden olduğu iddia edilen, anestezi ilacı ‘Proponol’ Michael Jackson’ın da uyumak için kullandığı, ölümüne neden olan ilaç olarak biliniyor.

‘Münferit değil’
Prof. Aktan incelemelerinin sonucunu şöyle ifade ediyor: “Üç doktorun ölümünün nasıl olduğunu söylemek zor. Çalışma şartları ve hasta hekim ilişkisi bozulmuş durumda. Sağlık çalışanları arasında depresyonun, psikolojik rahatsızlıkların, yoğun çalışma şartları sebebiyle fiziki rahatsızlıkların arttığını ve tüm bu etkenlere bağlı olarak madde kullanımında artış olabileceğini söylemek mümkün.

Sağlık çalışanlarının, anestezi ve bağımlılık yapacak tipteki ilaçlara ulaşımını engellemek için alınan tedbirler maalesef yeterli değil. Hekim ve sağlık çalışanları ilaca kolay ulaştıkça, kişide bir yatkınlık da varsa kolaylıkla bir bağımlılığa dönüşüyor” diyor.

En zor branşlardaydılar
Özellikle acil servis ve cerrahide çalışan doktorların koşullarının çok ağır olduğunu belirten Prof. Aktan: “Anestezist olan doktor ve kalp damar uzmanı doktor cerrahi bir branşın içinde yer alıyor. Acil tıp uzmanıysa en haraketli alanda görev yapıyordu” diyor.

MİNE TUDUK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1893 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim