• BIST 9008.92
  • Altın 2281.932
  • Dolar 32.3179
  • Euro 35.0593
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Doktorları 'malpraktis' yıpratıyor

Doktorları 'malpraktis' yıpratıyor
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, "Malpraktis (tıpta yanlış, hatalı uygulama) tazminat oranlarını hazineyle görüşerek arttırdık. Riskli alanlarda 400 bin lira olan tazminat oranını tek bir vaka için 800 bin liraya çıkarıyoruz" dedi.

Mersin Üniversitesi ve Mersin Barosu'nun destek verdiği 'Tıbbi Uygulama Hatalarından Kaynaklı Davalarda Hukuki ve Cezai Sorumluluk' konulu Tıp Hukuku Sempozyumu başladı. Adalet Akademisi tarafından düzenlenen sempozyuma, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş de katıldı. Sağlık sektörünün bazı riskli alanlarının olduğunu belirten Prof. Dr. Gümüş, sağlık personeline düşen risk oranlarının arttıkça, istihdam talebinin de azaldığını söyledi. Açılan davalar sonucunda sağlık çalışanların tazminat ödemek zorunda kaldığını belirten Prof. Dr. Gümüş, şunları söyledi:

Malpraktis tazminat oranları artırılıyor

"Bu nedenle sağlık sektörüne adım atanların artık daha risksiz bölümleri seçme yönüne gidiyor. Bu durumu gidermek için çalışmalar yapıyoruz. Dün itibariyle malpraktis (tıpta yanlış, hatalı uygulama) tazminat oranlarını hazineyle görüşerek arttırdık. Riskli alanlarda 400 bin lira olan tazminat oranını tek bir vaka için 800 bin liraya çıkarıyoruz. Yıllık 1 milyon 800 bin liralık bir tazminat oranını yine hazineyle görüşerek arttırıyoruz. Tüm bunlara rağmen yine de meseleyi oturup etraflıca değerlendirmemiz lazım. Hastanın girişinden itibaren, hastaya yapılacak işlemin ve risklerin iyi anlatılarak hareket etmek lazım."

Davalar, hekimlere alan değiştirtiyor

"Bütün bunlara rağmen zaman zaman yıllarca süren davalar olabiliyor. Bu arada hekimlerimiz yavaş yavaş o alanlardan başka alanlara doğru gidiyor. Bugün Türkiye'de riskli ameliyatlarımızın bir kısmı o hastane, bu hastane gezmeye başlıyor. Bizim derdimiz meseleyi doğru bir şekilde çözmek ve bu işi yapacak profesyonelleri rahatlatmamız lazım. Bunun için yargı mensuplarına da büyük görevler düşüyor. Belki buradaki hukuku dünya normlarına göre yeniden planlayarak, bu sorunun iyi bir şekilde çözülmesini sağlamayı hedeflemek gerekir."

Gerekirse kanuni düzenlemeler yapılır

Hekimleri rahatlatmak için gerekirse kanuni düzenlemelerin de yapılabileceğini aktaran Gümüş, doğru sağlık hizmeti için ne gerekiyorsa bunun altyapısının oluşturulacağını söyledi. Sempozyuma Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkan Vekili Metin Yandırmaz, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, hakimler, savcılar, sağlık çalışanları ve akademisyenler katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3978 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim